Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ
Συζητήσεις με άξονα την κυβερνητική πολιτική...

Ο Τάμπο Μπέκι επανεκλέχτηκε πρόεδρος για άλλα πέντε χρόνια στην προεδρία του ANC

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.--

Κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιήθηκε χτες ένα μεγάλο μέρος της χτεσινής, δεύτερης μέρας, του 51ου Συνεδρίου του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) στο πανεπιστήμιο Στέλενμπος, καθώς βασικό θέμα του αποτέλεσαν η κυβερνητική πολιτική, σε σχέση με τις συνεργασίες της παράταξης με το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα και του Κογκρέσου Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων, COSATU.

Οσον αφορά στο ανοιχτό για το κοινό τμήμα της προχτεσινοβραδινής και χτεσινής συνεδρίασης, ο Γουίλι Μαντίτσα επικεφαλής του COSATU φέρεται να χαρακτήρισε το ANC «αδιαμφισβήτητο ηγέτη του μαζικού κινήματος», να υποστήριξε πως το κίνημα αυτό «βρίσκεται σε ασφαλή χέρια υπό τη συλλογική ηγεσία του». Δεν παρέλειψε, εντούτοις, να επισημάνει τις σοβαρές διαφωνίες των εταίρων του ANC (COSATU, Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα), όσον αφορά στις επιλογές της κυβέρνησης, αναφορικά με μια φιλελεύθερη οικονομική πολιτική, τις ιδιωτικοποιήσεις, το αγροτικό ζήτημα, την απασχόληση, την ανεργία, τη φτώχεια... Παρά τις επισημάνσεις αυτές, ο εκπρόσωπος του COSATU κατέληξε λέγοντας πως «οι υπάρχουσες διαφωνίες δε θα πρέπει να φέρουν σε τέλμα τη σημερινή στρατηγική συμμαχία»...

Προς απάντηση, ο ΓΓ του ANC, Κγκαλέμα Μολάντε είπε πως τα «συνδικάτα έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τις δικές τους απόψεις, αλλά η συμμαχία τους με το κυβερνών κόμμα δε θα πρέπει να τους δίνει το δικαίωμα να επιδρούν ή να αλλάζουν την κυβερνητική πολιτική»(!)

Ωρες μετά την προχτεσινοβραδινή επανεκλογή του στην προεδρία του ANC, o Τάμπο Μπέκι έδωσε χτες συνέντευξη Τύπου κληθείς, ως επί το πλείστον, να σχολιάσει την παρουσία και παρέμβαση του γενικού γραμματέα του κόμματος ΚΑΝU-PF της Ζιμπάμπουε, Εμερσον Μνανγκάγκουα. Ο Μπέκι είπε πως το ANC κάλεσε και την κυβερνώσα παράταξη και κόμματα της αντιπολίτευσης στη Ζιμπάμπουε στο πλαίσιο προσπαθειών επίλυσης των οικονομικών και πολιτικών κρίσεων που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη χώρα. Ο Μπέκι, πάντως, διευκρίνισε πως δεν υιοθετεί άμεσα το πρόγραμμα της κυβέρνησης Ζιμπάμπουε για τον αναμοιρασμό της καλλιεργήσιμης γης απ' τη λευκή μειοψηφία στο μαύρο πληθυσμό... Τέλος, αναφέρθηκε στις έρευνες, που έχουν αρχίσει οι ειδικοί αστυνομικοί πράκτορες της ομάδας «Σκορπιοί» έναντι του αντιπροέδρου της Ν. Αφρικής, Τζάκομπ Ζούμα, σε σχέση με κατηγορίες για δωροδοκία, δωροληψία και παράνομο πλουτισμό για τις «υπηρεσίες» που φέρεται πως έχει προσφέρει σε μεγάλες πολεμικές βιομηχανίες... Ο Μπέκι αρκέστηκε να δηλώσει πως τα όποια συμπεράσματα θα πρέπει να εξαχθούν μετά την ολοκλήρωση της έρευνας των αρχών δίωξης οικονομικού εγκλήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ