Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δεκτή από όλους, πλην Ισραήλ, η πρωτοβουλία Μπλερ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΡΑΜΑΛΑ.--

«Συγκεκριμένες προτάσεις και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα» περιμένει η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία να προκύψουν από τη συνάντηση Παλαιστινίων και «κουαρτέτου» (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία), που ανέλαβε να διοργανώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός. Η πρωτοβουλία του Τόνι Μπλερ έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την Ουάσιγκτον αλλά και από τους υπόλοιπους «προσκαλεσμένους», με εξαίρεση το Ισραήλ, που επιμένει ότι αν δεν τερματιστεί εντελώς η βία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κανενός είδους διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στο Λονδίνο, στις αρχές του επομένου μήνα, εκτός από την υψηλόβαθμη παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, θετικά αναμένεται να ανταποκριθούν στη βρετανική πρόσκληση και οι Αίγυπτος, Σ. Αραβία και Ιορδανία. Κατά τη διάρκεια της συνόδου θα παρουσιαστεί, από το «κουαρτέτο», η λεπτομερής του «ειρηνευτική πρόταση», που προβλέπει επιτάχυνση και ολοκλήρωση των παλαιστινιακών μεταρρυθμίσεων, αμοιβαία μέτρα ασφαλείας και επανέναρξη διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε δύο βιώσιμα κράτη.

Ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν αναμένεται να συμμετάσχει, όχι μόνο λόγω της πάγιας άρνησης Σαρόν να κάνει τον οποιοδήποτε διάλογο όσο υπάρχει βία, αλλά και λόγω των πρόωρων εκλογών στο Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ισραηλινή κυβέρνηση κάλεσε την Ουάσιγκτον να εμποδίσει την οποιαδήποτε δημοσιοποίηση της πρότασης του «κουαρτέτου», πριν από την εκλογική αναμέτρηση, έτσι ώστε να διαφυλαχτεί το προβάδισμα που φέρεται να έχει ο Αριέλ Σαρόν.

Η πρωτοβουλία Μπλερ κοινοποιήθηκε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Σύρο Πρόεδρο. Πολλοί αναλυτές έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι πρόκειται για άλλη μια απόπειρα κατευνασμού της αραβικής κοινής γνώμης, ενόψει μιας επίθεσης κατά του Ιράκ.

Στο μεταξύ, στα παλαιστινιακά εδάφη η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Χτες, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, σκοτώθηκε άλλος ένας Παλαιστίνιος άοπλος αγρότης από ισραηλινά πυρά ενώ στην ίδια περιοχή ακολούθησε περιορισμένης κλίμακας εισβολή προκειμένου να κατεδαφιστούν 3 κτίρια. Στη Βηθλεέμ αναβλήθηκε, την τελευταία στιγμή, η κατεδάφιση ενός «υπόπτου» κτιρίου, όταν έγινε γνωστό ότι ο ιδιοκτήτης του σχετίζεται με την Αμερικανίδα γερουσιαστή Χίλαρι Κλίντον και συμμετέχει σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που υποστηρίζεται από την ίδια και τον πρώην Ισραηλινό ΥΠΕΞ, Σιμόν Πέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ