Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ
Τρίτωσε το κακό στη ΒΕΤΑΝΕΤ

Είκοσι δύο μόνο χρόνων ήταν ο τρίτος κατά σειρά εργάτης που σκοτώθηκε σε εργοτάξιο της εταιρίας

Εικοσιδυάχρονος εργάτης, αλβανικής καταγωγής, ο Shira Husin, βρήκε ακαριαίο θάνατο, στις 17 Δεκέμβρη, στο εργοστάσιο της τεχνικής εταιρίας ΒΕΤΑΝΕΤ, στο Σχηματάρι, καταπλακωμένος από προκατασκευασμένο μπετόν. Το μπλοκ με το μπετόν έπεσε πάνω του, μόλις λύθηκε από το γερανό, για να τοποθετηθεί σε συγκεκριμένο σημείο. Ο εργάτης δούλευε σε υπεργολάβο, στην εταιρία ΦΕΣΤΟΣ. Είναι το τρίτο εργατικό ατύχημα με νεκρό εργάτη στην ίδια εταιρία. Το πρώτο στις 30/8/2000 και το δεύτερο στις 11/5/2001. Η ΒΕΤΑΝΕΤ έχει και δεύτερο εργοστάσιο στην Κομοτηνή. Το ατύχημα - όπως συμβαίνει πάντα όταν δεν υπάρχει συνδικάτο στο χώρο, δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως, ώσπου προχτές το βράδυ από εργαζόμενο στο χώρο διέρρευσε η είδηση.

Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο ΒΕΤΑΝΕΤ κατασκευάζει προκατασκευασμένα τοιχία από μπετόν για δημόσια και ιδιωτικά έργα (πχ προκατασκευασμένα «δαχτυλίδια» για το «μετροπόντικα»). Χρησιμοποιεί κυρίως οικονομικούς μετανάστες ανειδίκευτους, αλβανικής, πακιστανικής και ινδικής καταγωγής με πενιχρά μεροκάματα για να μειώσει το κόστος. Δίνει 6.000 - 7.000 δρχ. μεροκάματο, δεν κολλάει ένσημα ή κολλάει το 1/3 των ενσήμων, με τη λογική τού «όσα χρειάζονται για την κάρτα», δεν τηρεί στην πράξη τις συνθήκες ασφάλειας. Εργάτες δουλεύουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, με υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ οι ζώνες που έπρεπε να φοράνε πάνω στα τοιχία για να δουλεύουν «θυσιάζονται» στο βωμό της εντατικοποίησης της εργασίας και του κόστους που πρέπει να ελαχιστοποιηθεί. Οι εργάτες δουλεύουν όσες ώρες θέλει η εταιρία και πληρώνονται υπερωρίες, πάλι όσα λεφτά θέλει η εταιρία.

Το καθεστώς υπερεκμετάλλευσης και τρομοκρατίας, συμπληρώνεται με τη λογική κάθε εργοδοσίας, του «διαίρει και βασίλευε», ανάμεσα στους εργαζόμενους για να μην «κουνιέται φύλλο». Ενώ οποίος μιλάει για «ένσημα» καθίσταται άμεσα «κακός συνεργάτης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ