Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κλαδικό σωματείο στις επιχειρήσεις κρέατος

Η ίδρυση ενός σωματείου είναι σημαντικό γεγονός, για τη συσπείρωση και ενότητα της εργατικής τάξης, για την προώθηση των σκοπών της. Η ίδρυση ενός κλαδικού σωματείου, στις σημερινές συνθήκες, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, αφού πρέπει να αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα των εργαζομένων σε πολλές επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου.

Η ίδρυση, όμως, του «κλαδικού σωματείου εργαζομένων στις επιχειρήσεις παραγωγής - σφαγής και εμπορίας κρέατος - λευκού κρέατος και ζωοτροφών», όπως είναι και ο τίτλος του με έδρα τη Νέα Αρτάκη Εύβοιας, είναι γεγονός και γύρω από αυτό δραστηριοποιούνται πολλές επιχειρήσεις του είδους. Μάλιστα, πρόσφατα έγιναν οι πρώτες αρχαιρεσίες με πολύ καλή προσέλευση για αρχή, για την ανάδειξη πενταμελούς διοικητικού συμβουλίου, τριμελούς εξελεγκτικής επιτροπής και αντιπροσώπων για το Εργατικό Κέντρο και την Ομοσπονδία.

Τα «δύσκολα», όμως, έρχονται από εδώ και πέρα για τη νεοεκλεγμένη διοίκηση, αφού μόνο στην Εύβοια λειτουργούν δέκα επιχειρήσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους και πολλές μικρές, στις οποίες απασχολούνται επίσημα (εκτός της μαύρης εργασίας) πάνω από 2.000 εργαζόμενοι. Αυτό, παρά τη συρρίκνωση προσωπικού που δέχτηκε ο κλάδος τα τελευταία χρόνια, όπως τις 350 απολύσεις στη μεγαλύτερη επιχείρηση από αυτές, τον «ΜΙΜΙΚΟ». Να σημειώσουμε ότι, εκτός από τις επιχειρήσεις «Κελαϊδίτης ΑΕ», «Κελαϊδίτης ΕΠΕ» και «SYNKO» (θυγατρική της «ΠΙΝΔΟΣ»), σε καμία άλλη δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο. Βέβαια, ο εργασιακός μεσαίωνας, η μη τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η τρομοκρατία και η εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία «ζουν και βασιλεύουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ