Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Προσωρινά ελεύθερα τα μέλη του «Μπατασούνα»

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ο Ισπανός δικαστής Μπάλτασαρ Γκαρθόν, ο οποίος διεξάγει την έρευνα κατά των 22 ηγετικών στελεχών του βασκικού αυτονομιστικού κόμματος «Ερι Μπατασούνα» - που κατηγορούνται ότι είναι μέλη της ένοπλης αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ - έθεσε το ύψος της εγγύησης την οποία καλούνται να πληρώσουν προκειμένου να μην καταλήξουν στις φυλακές (μέχρι τη δίκη) στα 12.000 ευρώ το άτομο. Οι 22 έχουν 2 μέρες για να πληρώσουν το ποσό.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβρη ο Γκαρθόν διέταξε την 3ετή απαγόρευση του «Μπατασούνα» και το παράλληλο κλείσιμο των πολιτικών γραφείων του στη χώρα των Βάσκων. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει ανεπανόρθωτα οικονομικά προβλήματα στο κόμμα. Την ίδια στιγμή εκκρεμεί απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, που προβλέπει την ολοκληρωτική απαγόρευση του «Μπατασούνα».

Τα μέλη του κόμματος (που διαθέτει 7 βουλευτές στο Κοινοβούλιο της χώρας των Βάσκων) αρνούνται τις κατηγορίες. Παράλληλα, το «Μπατασούνα» αρνείται ότι αποτελεί τον πολιτικό βραχίονα της ΕΤΑ, κάτι που αποτελεί την πάγια θέση της συντηρητικής κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Από τα 22 μέλη που κατηγορούνται ως τρομοκράτες, οι 18 παρουσιάστηκαν χτες κατά τη διάρκεια ανάκρισης. Τρεις από τους 22 αγνοούνται ενώ ακόμη ένας δεν είναι αναγκασμένος να πληρώσει την εγγύηση εφόσον παρουσιαστεί στο δικαστήριο την Παρασκευή.

Το συμπέρασμα τελικά είναι ότι η προσπάθεια ενοχοποίησης των μελών του «Μπατασούνα», που έχει ξεκινήσει ο Μπάλτασαρ με την υποστήριξη της κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ (νόμος της οποίας τον περασμένο Ιούνη επέτρεψε στους δικαστές να απαγορεύσουν το «Μπατασούνα»), θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση αφού συμπίπτει και με το γενικότερο κλίμα «αντιτρομοκρατικής» υστερίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ