Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Δείγματα «ελευθερίας» στη χώρα - τρομοκράτη της υφηλίου

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.--

Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχώρησαν οι αρχές μετανάστευσης της πολιτείας της Καλιφόρνια, θέτοντας υπό κράτηση εκατοντάδες μουσουλμάνους κατοίκους που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση των αρχών να παρουσιαστούν στα γραφεία μετανάστευσης για να εγγραφούν σε νέους καταλόγους και να λάβουν νέες άδειες παραμονής στη χώρα. Η απροκάλυπτη αυτή κίνηση θυμίζει έντονα πογκρόμ και σίγουρα δε συνεπικουρεί στις εναγώνιες προσπάθειες που διατείνεται ότι καταβάλλει η αμερικανική ηγεσία για να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει τη ραγδαία αύξηση του αντιαμερικανισμού στον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο.

Περισσότεροι από 700 άνθρωποι βρίσκονται από τη Δευτέρα στα κρατητήρια του Λος Αντζελες, επειδή θέλησαν να φανούν νομιμόφρονες. Η Δευτέρα 16η Δεκέμβρη ήταν η τελευταία προθεσμία που είχαν δώσει οι αρχές μετανάστευσης της Καλιφόρνια στους Ιρανούς, Ιρακινούς, Σουδανούς, Λίβυους και Σύριους, που ζουν στην πολιτεία, να παρουσιαστούν στα γραφεία της υπηρεσίας για να καταγραφούν σε καταλόγους και να λάβουν ειδική άδεια παραμονής στη χώρα. Το μέτρο συμπεριλαμβάνεται στο νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, που προβλέπει ότι όλοι οι μουσουλμάνοι άνδρες άνω των 16 χρόνων οφείλουν να περάσουν από τη συγκεκριμένη διαδικασία, εφόσον δεν έχουν λάβει αμερικανική υπηκοότητα. Θεωρητικά, από τη διαδικασία αυτή καλούνται να περάσουν, με διαφορετικές χρονικές προθεσμίες και οι μουσουλμάνοι κάτοικοι από άλλες αραβικές χώρες.

Από τη Δευτέρα, όμως, όσοι παρουσιάστηκαν στα γραφεία της υπηρεσίας Μετανάστευσης του Λος Αντζελες, συνελήφθησαν. Οι αρχές αρκέστηκαν να μιλήσουν αόριστα για «κάποιες παρατυπίες στη χορήγηση βίζας», χωρίς, όμως, να δώσουν καμία περαιτέρω εξήγηση για τους λόγους που οι εκατοντάδες μουσουλμάνοι κρατούνται ακόμη. Οι περισσότεροι συλληφθέντες είναι κάτοικοι του Λος Αντζελες και των περιχώρων του, εδώ και δεκαετίες, όπου εργάζονται και πληρώνουν φόρους. Στην πλειοψηφία τους είναι Ιρανοί που έχουν εγκατασταθεί στις ΗΠΑ, από το 1979 οπότε έγινε η ισλαμική επανάσταση στο Ιράκ.

Η παρατεταμένη αναίτια κράτησή τους έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις εντός ΗΠΑ. Οι συγγενείς τους αλλά και πολλοί άλλοι μουσουλμάνοι ή μη κάτοικοι της Καλιφόρνια πραγματοποιούν, έκτοτε, καθημερινές ογκώδεις συγκεντρώσεις όπου κυριαρχούν συνθήματα όπως: «Τι ακολουθεί; Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης;». Η κίνηση των αμερικανικών αρχών τείνει να προκαλέσει ευρείας κλίμακας αναταραχές καθώς, ήδη, από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και μετά έχει παρατηρηθεί κλιμάκωση των κατασταλτικών μέτρων και των όρων ασφαλείας σε βάρος όσων είναι αραβικής προέλευσης ή είναι μουσουλμάνοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ