Παρασκευή 3 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Οριστικά ελεύθερος ο δικτάτορας

Ο τέως δικτάτορας, σε παλιότερη συνάντηση με την «φίλη» Μ. Θάτσερ

Associated Press

Ο τέως δικτάτορας, σε παλιότερη συνάντηση με την «φίλη» Μ. Θάτσερ
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Ηδη, ο πρώην δικτάτορας Αουγκούστο Πινοτσέτ επέστρεψε στη Χιλή, μετά από τη χθεσινή απόφαση του Βρετανού υπουργού Εσωτερικών Τζακ Στρο να τον απελευθερώσει. Αυτή η εξέλιξη δίνει ένα οριστικό τέλος σε ένα διαρκή μαραθώνιο νομικού πολέμου 16 μηνών, που ξεκίνησε από την πρώτη μέρα της σύλληψής του στη βρετανική πρωτεύουσα, στις 16 Οκτώβρη του 1998.

Χτες το πρωί, ο Στρο ανακοίνωσε ότι διακόπηκε η νομική διαδικασία έκδοσης του πρώην Χιλιανού δικτάτορα για να δικαστεί, ενώ, αιτιολογώντας την απόφαση αυτή, ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι βαρύνουσα σημασία είχε η έκθεση των Βρετανών γιατρών, που είχαν καταλήξει ότι ο Πινοτσέτ δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στη δοκιμασία μίας μακρόχρονης δίκης εξαιτίας προβλημάτων υγείας. Με αυτό τον τρόπο, ο Στρο απέτρεψε οριστικά το ενδεχόμενο μετάβασής του στην Ισπανία για να δικαστεί με την κατηγορία της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη διάρκεια της στυγνής δικτατορίας που είχε επιβάλει στη Χιλή στο διάστημα 1973 - 1990.

«Αποφάσισα επίσης να μη ...δώσω συνέχεια στις αιτήσεις έκδοσης που έχουν υποβάλει η Ελβετία, το Βέλγιο και η Γαλλία», καταλήγει η ανακοίνωση του Βρετανού υπουργού Εσωτερικών. Συνεπώς, ο Πινοτσέτ αφέθηκε ελεύθερος. Λίγο αργότερα, ο Στρο, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, επιβεβαίωσε ότι ο Αουγκούστο Πινοτσέτ αναχώρησε - χθες - από τη Βρετανία με προορισμό τη Χιλή, με αεροσκάφος της χιλιανής πολεμικής αεροπορίας, πέντε περίπου ώρες μετά την απόφαση του Τζακ Στρο.

Πάντως, οι χώρες, οι οποίες είχαν εφεσιβάλει την αρχική απόφαση του Στρο - και πάλι για να απελευθερωθεί ο υπέργηρος Πινοτσέτ για λόγους υγείας - αντέδρασαν μετά την ανακοίνωση μάλλον με αγανάκτηση και οργή. Η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ελβετία, που είχαν ζητήσει και αυτές την έκδοση του Πινοτσέτ, εξέδωσαν ανακοινώσεις, που κατακεραυνώνουν την απόφαση Στρο, αλλά τονίζουν ότι δε σκοπεύουν να προσβάλουν με μία έφεση την απόφαση της Βρετανίας να απελευθερώσει και να απαλλάξει τον Πινοτσέτ από τον κίνδυνο μιας δίκης για τις ωμότητες που διαπράχθηκαν υπό την ηγεσία του. Οι τρεις χώρες, που μετά την Ισπανία είχαν ζητήσει την έκδοσή του πρώην δικτάτορα (Γαλλία, Βέλγιο και Ελβετία), τονίζουν ότι η απόφαση είναι πολιτική και όχι πλέον νομική και για το λόγο αυτό μία έφεση δε θα παίξει πια κανένα ρόλο, ώστε να δικαστεί ο Πινοτσέτ για τα εγκλήματα που τον βαρύνουν.

Από την άλλη πλευρά, ο Ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν -που εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης - δήλωσε χθες ότι θα επιδιώξει για μία ακόμη φορά τη σύλληψη του Αουγκούστο Πινοτσέτ, αν ο πρώην δικτάτορας πατήσει το πόδι του εκτός Χιλής, μετά τη χτεσινή απελευθέρωσή του από τις βρετανικές αρχές. Οπως δήλωσαν δικαστικές πηγές στη Μαδρίτη, ο Γκαρθόν σκοπεύει να διατηρήσει σε ισχύ το διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Πινοτσέτ και να αφήσει ανοιχτό το «φάκελο» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παραβιάστηκαν κατά κόρον στη διάρκεια της στυγνής δικτατορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ