Παρασκευή 3 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Ετοιμάζουν δεύτερο γύρο επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ.Κόρακα στο Ευρωκοινοβούλιο, με αφορμή τοποθετήσεις του Χ.Σολάνα για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο

Ο ανώτατος εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, σε δήλωση που έκανε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί σε ό,τι γίνεται αυτές τις μέρες στο Κοσσυφοπέδιο. Αναφέρθηκε κυρίως στα καινούρια όργανα που προωθούνται στο πλαίσιο της παραπέρα στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, καθώς και στη δημιουργία του στρατού επεμβάσεων για την εκπλήρωση των «ανθρωπιστικών» και «ειρηνικών» στόχων της.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας τόνισε τα εξής:

«θα ξεκινήσω από τη σημερινή κατάσταση στο Κόσσοβο, στην οποία απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί ο κ. Σολάνα. Οκτώ μήνες από το τέλος των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, έγινε καθαρό ότι αυτοί έγιναν όχι για να σταματήσει κάποια εθνοκάθαρση, όχι για την ειρήνη ή για την τάξη, αλλά για τον παραπέρα διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, την αλλαγή των συνόρων, την προώθηση της Νέας Τάξης».

«Εχουμε σήμερα, κάτω από τα συνένοχα μάτια, τη συμμετοχή θα έλεγα των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής, μια άγρια εθνοκάθαρση εναντίον των Σέρβων και άλλων πλην Αλβανοφώνων. Ολα δείχνουν ότι πάμε για ένα δεύτερο γύρο επίθεσης κατά της Γιουγκοσλαβίας. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις επιθέσεις του ΟΥΤΣΕΚΑ κατά των Σέρβων στη Μιτρόβιτσα, τις προσπάθειες προσάρτησης στο Κόσσοβο τριών πόλεων της νότιας Σερβίας, την προώθηση της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου, την προώθηση, μέσω Ελλάδας, παρά τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού, 2000 ανδρών στο Κόσσοβο και ταυτόχρονα η ένταση των προσπαθειών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας».

«Από την άλλη, παρά τις διακηρύξεις του για ανθρωπισμό και ειρήνη, από όσα μας είπε σήμερα γίνεται φανερό ότι, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Ελσνίκι, πάμε για το στήσιμο ενός τρομοκρατικού στρατού, προς το παρόν 60.000, που θα χτυπάει όποιον λαό σηκώνει κεφάλι».

«Με τα λόγια του κ.Σολάνα, επιβεβαιώνεται η θέση μας ότι και στη στρατιωτικοποιημένη Ευρωπαϊκή Ενωση το πάνω χέρι το 'χει το ΝΑΤΟ, δηλαδή οι ΗΠΑ, παρά τους ισχυρισμούς ορισμένων. Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι θα θεωρούσαμε ανθρωπινότερο έναν ευρωενωσίτικο ιμπεριαλισμό ανεξάρτητο από τις ΗΠΑ».

«Να γιατί εξάλλου», κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ,«διορίστηκε στη θέση του κυρίου ΚΕΠΠΑ ο κ.Σολάνα, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ με το γνωστό ρόλο στους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας. Εχουμε, δηλαδή, τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση, εναντίον του οποίου εκκρεμεί προσφυγή να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ