Παρασκευή 3 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Τα πρώτα πυρά από Ελληνες

Πυροβόλησαν για να εκφοβίσουν Σέρβους επιβάτες τρένου

Τα πρώτα πυρά από Ελληνες στρατιώτες που υπηρετούν στη ΝΑΤΟική δύναμη της KFOR, ρίχτηκαν προχτές το βράδυ προκειμένου να εκφοβιστούν Σέρβοι επιβάτες ενός τρένου, οι οποίοι, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, επιτέθηκαν κατά του Αλβανού οδηγού της αμαξοστοιχίας. Ο συρμός συνοδευόταν από ελληνική δύναμη που την αποτελούσαν ένας ανθυπολοχαγός και 8 στρατιώτες. Το επεισόδιο συνέβη στο σιδηροδρομικό σταθμό της περιοχής Λέτσα, 25 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Κόσσοβσκα Μιτρόβιτσα.

Ο Ελληνας αξιωματικός της KFOR πυροβόλησε στον αέρα για να εμποδίσει 150 Σέρβους να επιτεθούν σ' έναν Αλβανό σιδηροδρομικό σε σταθμό. Οι Σέρβοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της KFOR, απώθησαν τους στρατιώτες της ελληνικής μονάδας και προσπάθησαν να πάρουν μαζί τους έναν Αλβανό σιδηροδρομικό στο σταθμό του Λέζακ. Οι Σέρβοι διαμαρτύρονταν για την παρουσία Αλβανών σε ένα τρένο που ερχόταν από τη σερβική πόλη Κόσσοβο Πόλιε, στη νότια περιφέρεια της Πρίστινας. Ο διοικητής του ελληνικού αποσπάσματος πυροβόλησε πάνω από τα κεφάλια των Σέρβων, οι οποίοι τότε απελευθέρωσαν τον Αλβανό, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η αστυνομία του ΟΗΕ δήλωσε ότι «πολλοί Σέρβοι διαδηλωτές» είχαν συγκεντρωθεί στους σιδηροδρομικούς σταθμούς ανάμεσα στο Κόσσοβο Πόλιε και το Λέζακ (σε απόσταση 10 χλμ. από τα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία) και λιθοβόλησαν το τρένο.

Στην κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο αναφέρθηκε κατά τη χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μ.Παραγιουδάκης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι οι εκτιμήσεις είναι αντιφατικές, ακόμα και μεταξύ των επιτελείων του ΝΑΤΟ. Πάντως, όπως είπε, οι Ελληνες αξιωματικοί που βρίσκονται εκεί εκτιμούν ότι η κατάσταση είναι όπως αναμενόταν, δηλαδή δύσκολη και επικίνδυνη. Το έδαφος, όπως πρόσθεσε, είναι εχθρικό. Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η κατάσταση οδηγεί σε μια ελεγχόμενη κρίση, αλλά και δεν απέκλεισε τα χειρότερα. Ενδεικτικό της ανησυχίας είναι ότι και την απόφαση που αφορά την αποστολή του ελληνικού λόχου στη Μιτρόβιτσα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ την παρέπεμψε στον υπουργό Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο, γιατί εκτίμησε ότι είναι εκτός πλαισίων της αποστολής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ