Παρασκευή 3 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
Αναζητούνται δύο γυναίκες

Οι Γιωτόπουλος, Παπαναστασίου, Γιάννης και Παύλος Σερίφης και μια γυναίκα με τον κωδικό «Αννα» φέρονται - σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα - ως ιδρυτικά μέλη

Δύο ακόμη γυναίκες για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» αναζητούν οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές. Αυτό προκύπτει από το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ενώ τα στοιχεία των δύο γυναικών είναι άγνωστα στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές.

Η πρώτη γυναίκα φέρει τον κωδικό «Αννα», και χαρακτηρίζεται από τους εφέτες ως ιδρυτικό μέλος της λεγόμενης «17 Νοέμβρη», μαζί με τους Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Νίκο Παπαναστασίου, Γιάννη Σερίφη και Παύλο Σερίφη.

Οσον αφορά τη δεύτερη γυναίκα, εντοπίζεται μέσα από κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα στην απόπειρα δολοφονίας εναντίον του τότε υπουργού Ι. Παλαιοκρασά στις 14 Ιούλη 1992. Η κατάθεση αυτή ίσως να απαλλάξει την Αγγελική Σωτηροπούλου από το αδίκημα της απλής συνέργειας στην επίθεση κατά του Ι. Παλαιοκρασά, αφού οι δικαστές δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο συγκεκριμένο μάρτυρα. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό του παραπεμπτικού βουλεύματος, η κατάθεση του μάρτυρα κάνει λόγο για μια γυναίκα ύψους 1,75 μέτρων, η οποία προσομοιάζει με την Αγγ. Σωτηροπούλου μόνο κατά το χρώμα του δέρματος (λευκό).

Για τον Γιάννη Σερίφη το βούλευμα αναφέρει ότι προφυλακίστηκε μόνο για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και συμπληρώνει ότι από το υλικό της δικογραφίας προκύπτει πως δε συντρέχει προϋπόθεση για συνέχιση της προσωρινής του κράτησης. Επιπλέον, το παραπεμπτικό βούλευμα δέχεται ότι από το 1993 ο Γιάννης Σερίφης δε συμμετέχει στον επιχειρησιακό τομέα της «17 Νοέμβρη», ούτε ως αυτουργός ούτε ως συνεργός στις αξιόποινες πράξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Τέλος, το παραπεμπτικό βούλευμα απαλλάσσει τον Θωμά Σερίφη από τη συμμετοχή του στη δολοφονία του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Μ. Βρανόπουλο στις 24 Γενάρη 1994, καθώς και τον Αυγουστίνο Ξηρό από οποιαδήποτε συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη», καθώς τα δακτυλικά αποτυπώματα που βρέθηκαν σε κινητά πράγματα στην οδό Δαμάρεως δεν αποτελούν ένδειξη ενοχής.

Στο μεταξύ χτες διέκοψε την απεργία πείνας η Αγγ. Σωτηροπούλου μετά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο εισαγγελέας των Φυλακών Κορυδαλλού Αρ. Φραγκιαδάκης ότι θα γίνουν δεκτά τα περισσότερα από τα αιτήματά της.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας Αρ. Φραγκιαδάκης επισκέφτηκε χτες την Αγγ. Σωτηροπούλου και το σύζυγό της Δημ. Κουφοντίνα και δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες μέρες και αφού γίνουν οι αναγκαίες διευθετήσεις, θα ανοίξουν οι πόρτες του κελιού της Αγγ. Σωτηροπούλου, όπως ισχύει και για τις άλλες κρατούμενες. Ο εισαγγελικός λειτουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, υποσχέθηκε ότι θα διευρυνθεί το δικαίωμα επικοινωνίας και θα αντιμετωπιστούν τα ιδιαίτερα αιτήματα της Αγγ. Σωτηροπούλου από το Συμβούλιο Φυλακών. Επίσης, φέρεται να υποσχέθηκε ότι σύντομα θα αποκατασταθούν σταδιακά για όλους τους κατηγορούμενους για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» συνθήκες κράτησης ανάλογες με τους άλλους κρατούμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ