Παρασκευή 3 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Είχαν ζητήσει διαχωρισμό των τοξικομανών

Μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης μια βδομάδα πριν, το θέμα μελετάται και πάλι

Μια βδομάδα πριν από την τραγωδία στον Κορυδαλλό, οι 16 γυναίκες που παρακολουθούν το πρόγραμμα απεξάρτησης του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) στις φυλακές είχαν ζητήσει απ' την υφυπουργό Υγείας Ελπ. Τσουρή τον πλήρη διαχωρισμό της μονάδας τους απ' τους υπόλοιπους κρατούμενους, ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα όλο το 24ωρο. Στα προκαταρκτικά στάδια αυτού του προγράμματος, βρισκόταν και η μικρότερη απ' τις τρεις γυναίκες, που έχασαν τη ζωή τους.

Η Ελπ. Τσουρή δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ενισχυθεί η ανάπτυξή του με την εξασφάλιση των απαραίτητων χώρων και των προγραμμάτων και της υλικοτεχνικής υποστήριξης. Μέχρι τώρα, το πρόγραμμα λειτουργεί μέχρι τις 5 μ.μ. και στη συνέχεια οι κρατούμενες επιστρέφουν στα κελιά τους.

Τελικά όμως, αντί να εξασφαλιστεί η αυτοτέλεια των χώρων, εξασφαλίστηκε η μοιραία δόση στα κελιά...

Κι ενώ υπήρξε αυτή η δραματική εξέλιξη, με δηλώσεις της στον Τύπο , η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρει ότι μελετά - ακόμα - να δοθεί η δυνατότητα στις κρατούμενες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ να μην έρχονται σε επαφή με τις άλλες κρατούμενες σε 24ωρη βάση.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εθελοτυφλεί, τη στιγμή που οι κρατούμενοι για την παράβαση του νόμου περί να ναρκωτικών αυξάνονται αλματωδώς, όπως φαίνεται και στον Πίνακα που δημοσιεύουμε.

Διώξεις για τους θανάτους


Οταν είναι από όλους αποδεκτό ότι ο «έλεγχος» των φυλακών γίνεται - εκτός των άλλων μεθόδων - και με την κυκλοφορία ναρκωτικών μέσα στα κελιά, οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν χτες, μετά την τραγωδία με τις τρεις νεκρές κρατούμενες, στην ουσία, λειτουργούν ως άλλοθι της εξουσίας. Στις φάμπρικες της διαφθοράς και τις κυψέλες του οργανωμένου εγκλήματος, που αποτελούν τα επονομαζόμενα και «σωφρονιστικά καταστήματα», είναι κοινό μυστικό ότι διακινούνται από κυκλώματα μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών και διάφορων ηρεμιστικών και αντικαταθλιπτικών χαπιών.

Οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά Γρ. Πεπόνη, ο οποίος ερεύνησε το θάνατο των τριών κρατουμένων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Διώκονται για εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών σε σωφρονιστικό κατάστημα κατ' εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, σε βαθμό κακουργήματος, κατοχή ναρκωτικών και ανθρωποκτονία εξ αμελείας, η διευθύντρια και η υποδιευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού, η μητέρα και ο φίλος της κρατούμενης που προώθησαν τα ναρκωτικά και τρεις κρατούμενες. Συγκεκριμένα, διώξεις ασκήθηκαν εναντίον της Ντόρα - Κάρμεν Βιγιάμπα, υπηκόου Αργεντινής και του Δημ. Πένια, οι οποίοι την περασμένη Τρίτη παρέδωσαν, μέσω της Βιγιάμπα, ποσότητα ηρωίνης στην κρατούμενη Σοφία Μπακέα. Δίωξη για την ανθρωποκτονία εξ αμελείας άσκησε κατά των κρατουμένων Μαριάνθης Πατσέλη, Ολγας Δελανίκοβα και Σοφίας Μπακέα, η οποία, σύμφωνα με τη δικογραφία, προμηθευόταν τα ναρκωτικά από τη μητέρα της και στη συνέχεια τα πουλούσε σε άλλες συγκρατούμενές της. Επίσης, κατά των τριών κρατουμένων, ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για πώληση ναρκωτικών κατ' εξακολούθηση, σε βαθμό κακουργήματος.

Τέλος, κατά της διευθύντριας των φυλακών Ελισάβετ Σαριλάβα και της υποδιευθύντριας, ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος. Τα δύο διευθυντικά στελέχη του σωφρονιστικού καταστήματος, σύμφωνα με την κατηγορία, αν και γνώριζαν ότι η Κάρμεν Βιγιάμπα έκανε εισαγωγή ναρκωτικών στη φυλακή, δεν πήραν τα κατάλληλα μέτρα όπως όφειλαν.

Αποποιείται των ευθυνών

Η τραγωδία, λοιπόν, ήταν αναμενόμενη, όμως, το υπουργείο Δικαιοσύνης, με επίσημη ανακοίνωσή του, αποποιείται κάθε ευθύνης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος φαίνεται να είναι ικανοποιημένος από την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των φυλακών, σχετικά με τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, με ανακοίνωσή του, αντιπαρέρχεται κάθε ευθύνη και κατηγορία για αδράνεια και ανεπάρκεια εκ μέρους του στη λήψη μέτρων κατά της διακίνησης ναρκωτικών στις φυλακές και απαριθμεί μια σειρά ...ενεργειών που έχει λάβει (τοποθέτηση μαγνητικών πυλών, φορητοί ανιχνευτές μετάλλων, ανιχνευτές - αναλυτές ναρκωτικών ουσιών κλπ.). Είναι τόση η ευαρέσκεια του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος παραπέμπει σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση σε θανάτους ναρκωτικών εντός των φυλακών.

Ωστόσο, η αισιοδοξία του υπουργού Δικαιοσύνης διαψεύδεται από μια σειρά στοιχεία, όπως παλαιότερη εισαγγελική έρευνα, που διαπίστωνε ότι ο τζίρος των ναρκωτικών μόνο στις φυλακές Κορυδαλλού ξεπερνούσε το 1 δισ. δραχμές το χρόνο, η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έκανε λόγο για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών εντός των φυλακών Κορυδαλλού, ο «κατάλογος» της Ομοσπονδίας των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων με τους 30 τρόπους εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ