Παρασκευή 10 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Βυθίζεται στα σκάνδαλα το Λικούντ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΡΑΜΑΛΑ-ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ως απαράδεκτη «πολιτική συνωμοσία» παρουσίασε το σκάνδαλο χρηματισμού, που συγκλονίζει το Λικούντ και αγγίζει και τον ίδιο, ο Αριέλ Σαρόν, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως το Εργατικό Κόμμα και τον ηγέτη του, Αμράμ Μίτζνα, ότι με λιβέλους προσπαθεί να κερδίσει την ισραηλινή κοινή γνώμη. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, εμφανώς οργισμένος, δήλωσε έτοιμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση της αστυνομίας ή της εισαγγελίας που ερευνά τις καταγγελίες, τονίζοντας ότι δεν έχει τίποτε να κρύψει. Παρ' όλα αυτά, ο Αριέλ Σαρόν δεν παρουσίασε κανένα από τα επίσημα έντυπα, τα οποία είχε προαναγγείλει ότι θα δώσει στη δημοσιότητα με σκοπό να αποδείξει την αθωότητά του.

Ασχέτως, πάντως, των οργισμένων διαβεβαιώσεων Σαρόν, η ισραηλινή κοινή γνώμη, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, καταποντίζει, μέρα με τη μέρα, το Λικούντ που αντί για άνετη επικράτηση μοιάζει να βαίνει σε μια αρκετά δύσκολη εκλογική μάχη. Ως πλήγμα προς την ισραηλινή κυβέρνηση ερμηνεύτηκε και η χτεσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, με την οποία αναιρείται η απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές δύο γνωστών Ισραηλινών Αράβων βουλευτών, των Αχμέντ Τίμπι και Αμίζ Μπισάρα. Την απαγόρευση είχε επιβάλει η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, με το αιτιολογικό ότι «τάχθηκαν υπέρ της τρομοκρατίας και της βίας και κατά του Ισραήλ». Αντίθετα, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν επέτρεψε στον νυν υπουργό Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, να συμμετάσχει στις εκλογές, επειδή δεν έχουν συμπληρωθεί 6 μήνες από την αποστράτευσή του.

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Αμράμ Μίτζνα, συναντιόταν με τον Βρετανό πρωθυπουργό στο Λονδίνο, μια κίνηση που φέρεται να προκάλεσε επιπλέον ένταση στις βρετανο-ισραηλινές σχέσεις, μετά την απαγόρευση μετακίνησης που επέβαλε το Ισραήλ σε Παλαιστινίους αξιωματούχους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μεταβούν στη σύνοδο του Λονδίνου. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με το γεγονός ότι ο Μπλερ απέφυγε να δει τον ΥΠΕΞ Μπ. Νετανιάχου, τον περασμένο μήνα, η συνάντηση με τον Μίτζνα αναμενόταν να ρίξει περισσότερο «λάδι στη φωτιά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η ισραηλινή κατοχή (2006-01-22 00:00:00.0)
Απόπειρες εσωτερικής «εξισορρόπησης» από Σαρόν (2004-09-15 00:00:00.0)
Διογκώνεται η προεκλογική σκανδαλολογία στο Ισραήλ (2003-01-11 00:00:00.0)
Η τακτική «αυτοσυγκράτησης» του Σαρόν (2002-11-24 00:00:00.0)
Πρόωρη κάλπη υπό ακροδεξιά σκέπη (2002-11-10 00:00:00.0)
Αιφνιδίασε ο Μπαράκ, ανακοινώνοντας, πρώτος, πρόωρες εκλογές (2000-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ