Σάββατο 11 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΓΑ
«Μαγειρεύονται» νέες φουσκωμένες εισφορές

Μπορεί να φτάσουν μέχρι και 40%!

Τεράστιες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών προς τον ΟΓΑ μεθοδεύονται από την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της. Στο όνομα της βιωσιμότητας του ΟΓΑ και βασικά του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης των αγροτών, όλα δείχνουν πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα επιβληθούν νέες υπέρογκες αυξήσεις, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και 40%!

Το προμήνυμα δίνεται από μια αναλογιστική μελέτη, που έγινε για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας. Σ' αυτήν προβλέπεται πως το έλλειμμα του ΟΓΑ μέσα στα επόμενα 45 χρόνια λειτουργίας του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης των αγροτών, δηλαδή μέχρι το 2048, θα ανέλθει στο υπέρογκο ποσό των 10,2 δισ. ευρώ ή 3,5 τρισ. δραχμών. Πιο συγκεκριμένα, στη συγκεκριμένη αναλογιστική μελέτη, αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα: «Από το αναλογιστικό ισοζύγιο προκύπτει ότι το Ταμείο σε μακροχρόνια βάση είναι αναλογιστικά ελλειμματικό, δεδομένου ότι τούτο εμφανίζει αναλογιστικό έλλειμμα ύψους 10.220 εκατ. ευρώ. Για την κάλυψη αυτού του ελλείμματος, απαιτείται αύξηση ασφαλιστικών εισφορών κατά ποσοστό 38,9% περίπου». Λίγο πιο κάτω, στο ίδιο κείμενο, γίνεται «σκόντο»... και αναφέρεται «ότι για τη βελτίωση της οικονομικής θέσης του Ταμείου επιβάλλεται η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά ποσοστό τουλάχιστον 30%». Συμπεραίνεται, λοιπόν, πέντε μόλις χρόνια από την ίδρυση του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης και το παράλληλο ξεκίνημα της επιβολής υποχρεωτικών ασφαλιστικών εισφορών στους αγρότες, πως ετοιμάζονται νέα, ακόμα μεγαλύτερα χαράτσια, για να δίνονται οι γνωστές συντάξεις πείνας.

Οι ετήσιες εισφορές σε τιμές του 2002 κυμαίνονται από 325,99 ευρώ για την 1η ασφαλιστική κατηγορία και φτάνουν μέχρι 936,95 ευρώ για την 7η ασφαλιστική κατηγορία. Αν, για παράδειγμα, η αύξηση είναι 40%, τότε θα αυξηθούν από 130,13 ευρώ, έως 374,78 ευρώ, αντίστοιχα. Ανεξάρτητα από το αν οι ασφαλιστικές εισφορές αυξηθούν μονομιάς ή σταδιακά σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να μη φανεί βαρύ το πράγμα, το σίγουρο είναι πως λίαν συντόμως, δηλαδή σε ένα - δύο χρόνια, θα ...σκάσουν τα νέα επιπρόσθετα εισπρακτικά χαράτσια του ΟΓΑ, σε βάρος των αγροτών.

Το εξωφρενικό της υπόθεσης είναι πως για τα ελλείμματα του ΟΓΑ, παλιά και νέα, δεν ευθύνονται οι αγρότες, αλλά η ακολουθούμενη «εκσυγχρονιστική» πολιτική της κυβέρνησης. Ηδη, από το 2000, η κυβέρνηση άρχισε να φεσώνει τον ΟΓΑ, μη καταβάλλοντας ολόκληρο το ποσόν από τον κρατικό προϋπολογισμό, ως όφειλε, για την προεκλογική αύξηση του πενιχρού βοηθήματος του ΟΓΑ κατά 10.000 δραχμές. Το ίδιο ισχύει και για την αύξηση των 5.000 δραχμών στο βοήθημα του ΟΓΑ από 1/1/2001. Εκτιμάται ότι στο διάστημα 2000 - 2003 ο ΟΓΑ και το Ταμείο Κύριας Ασφάλισης των αγροτών επιβαρύνονται από τις δύο αυτές κυβερνητικές «παροχές», με ένα ποσόν της τάξης των 335 δισ. δραχμών περίπου. Δηλαδή, κλέβονται χρήματα από τις μέχρι τώρα εισφορές των αγροτών για να κάνει το «κομμάτι» της η κυβέρνηση και μετά μεθοδεύονται νέες φορομπηχτικές εισφορές σε βάρος των αγροτών! Κι όταν οι φτωχοί και μικρομεσαίοι αγρότες έχουν οδηγηθεί πλέον σε σημείο να μην μπορούν να πληρώσουν τις ήδη υπάρχουσες εισφορές, θα μπορέσουν να πληρώσουν στη συνέχεια τις ακόμα πιο αυξημένες εισφορές που σχεδιάζονται να τους επιβληθούν;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ