Σάββατο 11 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αρχίζουν τη Δευτέρα οι εκπτώσεις

Τη Δευτέρα ανοίγει επίσημα η αυλαία των χειμερινών εκπτώσεων που με βάση τη σχετική υπουργική απόφαση θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φλεβάρη. Πάντως, οι μικρέμποροι δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι όσον αφορά στις προβλέψεις για τον τζίρο των μαγαζιών τους στο διάστημα αυτό, καθώς είναι φανερό ότι τα λαϊκά εισοδήματα δε «συγκινούνται» ακόμα και από τα πολύ υψηλά ποσοστά εκπτώσεων στα οποία αναγκάζονται πολλοί από αυτούς να προχωρήσουν, προκειμένου να δουν μια σχετική ανάκαμψη του τζίρου τους. Ηδη, η μειωμένη κίνηση κατά την περίοδο των γιορτών για τα δεδομένα των ημερών αποτελεί κακό προάγγελο για την εξέλιξη που θα έχουν και οι εκπτώσεις. Οι καταναλωτές, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, που αποτελούν κατά κύριο λόγο τους πελάτες των εμπόρων, δεν είναι σε θέση να «ζεστάνουν» τα «παγωμένα» ταμεία των καταστημάτων, επιβεβαιώνοντας τη ρήση «έλλειψις χρημάτων στάσις εμπορίου».

Την ίδια στιγμή, όμως, που τα μικρά καταστήματα μαραζώνουν, τα κέρδη των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών ανθούν, αφού η κυβερνητική πολιτική στον τομέα της λειτουργίας της αγοράς τούς έχει δώσει απόλυτη ασυδοσία. Χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους άγριου ανταγωνισμού στις οποίες τα μικρά μαγαζιά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Ετσι τα μεγάλα καταστήματα καρπώνονται τον όποιο τζίρο πραγματοποιείται στην αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση που αφορά τις εκπτώσεις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης περιέλαβε διάταξη με την οποία απαγορεύεται - μόνο όμως στα χαρτιά, όπως έχει αποδειχτεί στην πράξη - η διενέργεια προσφορών είκοσι μέρες πριν από τις εκπτώσεις, δεν προβλέπεται όμως το ίδιο και για μετά τη λήξη των εκπτώσεων. Βέβαια, είναι γνωστό ότι στην ουσία τα «επώνυμα» καταστήματα και τα πολυκαταστήματα πραγματοποιούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εκπτώσεις όλο το χρόνο, πράγμα το οποίο δεν έχουν τα περιθώρια να κάνουν και οι μικρέμποροι, γιατί εκεί τα περιθώρια κέρδους είναι πολύ περιορισμένα.

Πάντως, οι καταναλωτές καλό είναι να γνωρίζουν ότι κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων επιβάλλεται η αναγραφή διπλών τιμών σε όλα τα υπό έκπτωση πωλούμενα είδη, η τιμή προ έκπτωσης και η τιμή μετά την έκπτωση. Επίσης, πρέπει να αναρτάται στο κατάστημα έγγραφη αναγγελία ότι πραγματοποιεί τακτικές χειμερινές εκπτώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ