Σάββατο 11 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μερική μόνο καταγραφή της ακρίβειας το 2002

Μέση ετήσια άνοδο του πληθωρισμού κατά 3,6% κατέγραψε η ΕΣΥΕ για το 2002, έναντι στόχου 2,5%, που έθετε η κυβέρνηση. Η αίσθηση, όμως, της κοινής γνώμης, ήταν ότι τα επίπεδα της ακρίβειας ήταν πολύ υψηλότερα...

Στα επίπεδα του 3,6% διαμορφώθηκε ο επίσημος μέσος ετήσιος πληθωρισμός το Δεκέμβρη του 2002, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, εξέλιξη η οποία απηχεί, εν μέρει μόνο, το κύμα ακρίβειας που σάρωσε τους λαϊκούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς το προηγούμενο έτος. Η γενική εικόνα που προκύπτει, είναι ότι ο πληθωρισμός το 2002 παρουσίασε αναζωπύρωση, σε σχέση με το 2001 - κάτι που αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία - εξέλιξη, η οποία αποδίδεται τόσο στην εισαγωγή του ευρώ, όσο και στο κλίμα κερδοσκοπίας του εμποροβιομηχανικού κυκλώματος, με την ανοχή και συγκάλυψη της κυβέρνησης.

Και με την επίσημη ακόμα εκδοχή, αυτή της ανόδου του πληθωρισμού κατά 3,6% - περίοδος Γενάρης - Δεκέμβρης 02/01, έναντι 3,4% την περίοδο Γενάρη - Δεκέμβρη 01/00 - αναδεικνύεται το μεγάλο πρόβλημα των απωλειών που υφίστανται τα λαϊκά εισοδήματα, τα οποία δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη των τιμών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η εισοδηματική πολιτική του 2003, που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για το δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ, προβλέπει ονομαστικές αυξήσεις μόλις 2,5% (ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό 3,6%), εξέλιξη, η οποία θα οδηγήσει σε νέα απόλυτη πτώση της αγοραστικής τους δύναμης. Εκτός αυτού, οι μηνιαίες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων επιβαρύνονται από το 2003 και με αυξημένες ασφαλιστικές κρατήσεις. Συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων όμως έχουμε και από την πολιτική των τραπεζών να μηδενίσουν τα επιτόκια καταθέσεων, με αποτέλεσμα οι καταθέτες να έχουν αρνητικές αποδόσεις, στο ύψος τουλάχιστον του τρέχοντα πληθωρισμού. Η εισοδηματική πολιτική του 2003 και η πολιτική επιτοκίων των τραπεζών, είναι δύο μόνο παραδείγματα, για τους τρόπους συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων.

Το πιο σημαντικό όμως είναι, και αυτό που έμεινε σαν «γεύση» στα λαϊκά νοικοκυριά το 2002, είναι το μεγάλο κύμα ακρίβειας σε εκατοντάδες είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, ακρίβεια, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν απεικονίζεται στους πίνακες της ΕΣΥΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι σε διάφορες έρευνες που έγιναν κατά τον προηγούμενο χρόνο, οι ερωτώμενοι θεωρούσαν την ακρίβεια σαν το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν, καθώς, κατά γενική ομολογία, έφευγαν από τα Σούπερ Μάρκετ έχοντας αγοράσει ελάχιστα πράγματα, αλλά με άδειο πορτοφόλι.

Αλλά και η συνειδητή υποβάθμιση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας, παράλληλα με την κλιμακούμενη και πολύμορφη ιδιωτικοποίησή τους, οδηγεί τους εργαζόμενους στον πανάκριβο ιδιωτικό τομέα, και παρά το γεγονός ότι η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών του αμφισβητείται έντονα. Ολοι αυτοί οι παράγοντες, αλλά και άλλοι τους οποίους δεν αναφέρουμε, έχουν δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό, γύρω από τη λαϊκή οικογένεια, η οποία βλέπει το επίπεδο του εισοδήματός της να μη μπορεί να παρακολουθήσει τις απαιτήσεις κάλυψης των βασικών της διατροφικών και άλλων αναγκών. Ενα χάσμα που προσωρινά καλύπτεται από τον αφειδή τραπεζικό δανεισμό με τα τοκογλυφικά επιτόκια του 17%!

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο δείκτης τιμών το Δεκέμβρη του 2002 προς το μήνα Νοέμβρη σημείωσε άνοδο 0,7%, έναντι ανόδου 0,9% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε ετήσια δωδεκάμηνη περίοδο, (Δεκέμβρης 02/01) ο πληθωρισμός παρουσίασε άνοδο 3,4%, έναντι ανόδου 3% την περίοδο Δεκέμβρης 01/00.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ