Σάββατο 18 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Η πλειοψηφία καλύπτει το ξεπούλημα της ΔΕΗ

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» κατήγγειλε τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ στη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ ότι μαζί με την κυβέρνηση παραδίδουν τη ΔΕΗ στη ληστρική εκμετάλλευση των ιδιωτών, με πρόσχημα την «απελευθέρωση» ηλεκτρικής ενέργειας

Τις αντιφάσεις της πολιτικής των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ στη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και τη δίγλωσση και αδιέξοδη στάση τους, έφερε στην επιφάνεια η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στη ΔΕΗ και η διοίκηση του ΕΚΘ.

Στη συνέντευξη, που είχε θέμα την «Τροποποίηση του Ν. 2773/99 - Εμπλοκές στην απελευθέρωση της Ενέργειας», έγινε προσπάθεια από τα ηγετικά στελέχη της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ να παρουσιαστεί ο Ν. 2773/99 ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και προωθεί τον «υγιή ανταγωνισμό», με τον οποίον τα εν λόγω στελέχη δήλωσαν ότι δε διαφωνούν.

Η διαφωνία τους έγκειται στην τροποποίηση του νόμου με το νέο νομοσχέδιο που προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο από τη Β΄ φάση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτικής ενέργειας, που είχε προαναγγελθεί ότι θα ακολουθούσε την πρώτη φάση που ξεκίνησε με την εφαρμογή του «καλού», κατά την πλειοψηφία της διοίκησης του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο της ΔΕΗ, ν. 2773/99.

Εφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστούν ότι τα αρνητικά στοιχεία του νέου σ.ν. οφείλονται στους «κακούς συμβούλους του κ. Τσοχατζόπουλου», ο οποίος ευτυχώς είδε τις παγίδες που κρύβει και δήλωσε ότι «είναι υπό συζήτηση». Φαίνεται δε ότι η δήλωση αυτή του κ. υπουργού ήταν αρκετή για τη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ να αναστείλει τις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχε εξαγγείλει.

Παρ' όλα αυτά, παρουσίασαν στοιχεία που υποστηρίζουν την άποψη ότι η παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, και η ιδιωτικοποίηση της παραγωγής, είναι καταστροφική για το λαό, θα έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες την αύξηση της τιμής της KWH κατά 25%-30%, την απώλεια θέσεων εργασίας στη ΔΕΗ, γιατί με την υποχρέωση της ΔΕΗ να απορροφά από ιδιώτες το λιγότερο παραγωγή 6.000 ωρών το χρόνο, σηματοδοτεί αδράνεια πάγιου εξοπλισμού της ΔΕΗ.

Υποστηρίχτηκε, επίσης, η ανάγκη να συνεχίσει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με καύσιμη ύλη το λιγνίτη και να δοθεί η άδεια στη ΔΕΗ να κατασκευάσει νέα μονάδα παραγωγής 400 MW στο Λαύριο, που θα κάλυπτε επαρκώς όλες τις αυξημένες ανάγκες της χώρας από το 2004 και μετά. Αυτά και πολλά άλλα είπαν για να πείσουν για την ανάγκη της διατήρησης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΕΗ. Τώρα που έχει ήδη πουληθεί στους ιδιώτες το 30%! Γιατί δεν είπαν τίποτα όταν άρχισε το ξεπούλημα, αλλά το επικρότησαν κι όλας;

Ξεσκεπάζοντας την αντιφατική και λαθεμένη αυτή στάση της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, ο Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεόδωρος Κυριακίδης, στην παρέμβασή του, τόνισε ότι το νέο σ.ν. για τη Β΄ φάση της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας, είναι αποτέλεσμα και φυσική συνέπεια της Α΄ φάσης και του ν. 2773/99. Η πολιτική αυτή, υπογράμμισε, καθορίζεται από την ΕΕ και ενσωματώνεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Το συνδικάτο όφειλε να σχεδιάσει την αντίδρασή του και να κινητοποιηθεί έγκαιρα, όταν άρχισε το ξεπούλημα της ΔΕΗ και όχι να συμφωνεί μ' αυτό και να φτάνει σήμερα σε οριακές καταστάσεις που θα τις πληρώσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός.

Η θέση έπρεπε να είναι από την αρχή συντονισμένη πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και παραμονή της ΔΕΗ 100% υπό δημόσιο έλεγχο.

Η συνδικαλιστική παράταξη της ΔΕΗ «Αγωνιστική Συνεργασία» σε κείμενο που μοίρασε στη διάρκεια της συνέντευξης τονίζει: «Οι αυταπάτες που δημιουργήθηκαν στους εργαζόμενους της ΔΕΗ από τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ ότι είναι δυνατόν να υπάρχει απελευθέρωση που να εξυπηρετεί τους εργαζόμενους, υγιής ανταγωνισμός, ή η μοιρολατρική άποψη ότι το κίνημα πρέπει να αποδεχτεί σαν αναγκαίο κακό την πραγματικότητα που υπάρχει, οδήγησε το προηγούμενο διάστημα το συνδικαλιστικό κίνημα σε συμβιβασμό και αποδοχή της κυρίαρχης πολιτικής των μονοπωλίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ