Σάββατο 18 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ
Διάλυση με συνοπτικές διαδικασίες

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων οργανώνει συγκέντρωση έξω απ' τη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη, στις 6 μ.μ.

Μέσα σε τρεις ώρες θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την Πρόνοια, που διαλύει το εναπομείναν δημόσιο σύστημα παροχής προστασίας στις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.

Απάντηση στην ανάλγητη επιλογή της κυβέρνησης δίνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων με συγκέντρωση έξω απ' τη Βουλή την Τρίτη, στις 6 μ.μ. Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη διάλυση της Πρόνοιας, που ανοίγει άλλη μια αγορά, με την εμπορευματοποίηση αυτών των υπηρεσιών, αλλά και το δρόμο των διάφορων φιλάνθρωπων της υψηλής κοινωνίας.

Επείγουσες ...επαναλήψεις

Στο μεταξύ, σε μια επιχείρηση αντιπερισπασμού στο αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες, ο υπουργός Υγείας, Κ. Στεφανής, ανακοίνωσε ότι στις 13 του Φλεβάρη 2003 θα γίνει Υπουργικό Συμβούλιο με τα θέματα της Υγείας. Θυμίζουμε ότι Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο εγκρίθηκαν οι άξονες για το διαβόητο σχέδιο «Υγεία για τον πολίτη» έγινε το καλοκαίρι του 2000 και τα αποτελέσματα εκείνων των αποφάσεων δείχνουν πόσο αδιέξοδη είναι η εμμονή σε αυτή την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Ο Κ. Στεφανής παρουσίασε ως προσλήψεις τις 3.000 θέσεις «επικουρικού προσωπικού» με οχτάμηνη θητεία στα δημόσια νοσοκομεία, που οδηγεί στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και τις οποίες είχε ανακοινώσει και στις 12.11.2002. Ο υπουργός υποσχέθηκε ακόμα τη λειτουργία 70 κρεβατιών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά ακόμα και αν υλοποιηθεί αυτή η υπόσχεση δεν καλύπτονται οι ανάγκες που διαχρονικά εδώ και μια εικοσαετία είναι 200 κρεβάτια.

Στις ίδιες επείγουσες ανάγκες για αναστροφή του κλίματος εντάσσεται και η υπογραφή της υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια σε νοσοκομεία με 200 κλίνες.

Το μέτρο εκτιμάται ότι θα επιδεινώσει το πρόβλημα της συμφόρησης και των ράντζων στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αφού πλέον θα εφημερεύουν κάθε μέρα, με το ίδιο προσωπικό. Πέραν των άλλων, αποτελεί ψευδεπίγραφη απάντηση στις «ουρές» και στα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αφού δε λαμβάνει υπόψη την ανάγκη δημιουργίας Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου και «φορτώνει» ακόμη περισσότερο τα νοσοκομεία.

Ο ακριβής χρόνος έναρξης της λειτουργίας των ΤΕΠ και τα νοσοκομεία στα οποία θα εφαρμοστεί θα καθοριστούν εντός του Γενάρη, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, αν και στην πραγματικότητα τα ΤΕΠ δεν είναι έτοιμα. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «σε πρώτη φάση τα ΤΕΠ θα στελεχωθούν από το υπάρχον προσωπικό των νοσοκομείων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ