Σάββατο 4 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικομματική αμνησία σε βάρος των Ταμείων

Πολλά είπε χτες ο Λ. Παπαδήμας για τις θέσεις της ΝΔ όσον αφορά στα δημόσια νοσοκομεία.

Περίσσεψε όμως η υποκρισία. Ετσι, λοιπόν, μεταξύ των άλλων, έκανε κριτική γιατί η ΝΔ υποσχέθηκε την αναπροσαρμογή των νοσηλίων, λέγοντας ότι δεν ανέφερε ποιος θα την πληρώσει, ενώ πρόσθεσε: «Επί υπουργίας του κ. Σούρλα τα νοσήλια αυξήθηκαν 600% και στο "παραπέντε" αποφεύχθηκε το κραχ των ασφαλιστικών ταμείων. Ξέχασε ο κ. Καραμανλής ότι το μέτρο εφαρμόστηκε απ' το κόμμα του και απέτυχε;».

Οντως το 1992 το κλειστό νοσήλιο της Γ` θέσης αυξήθηκε από 2.480 δραχμές σε 8.000 δραχμές και το 1993 έφτασε στις 15.000 δραχμές (αύξηση 445,7%), που ίσχυσε μέχρι το 1997. Οι αυξήσεις αυτές - όπως έλεγε ο τότε υπουργός Υγείας της ΝΔ, Δ. Σιούφας - έγιναν για να βγουν τα Ταμεία απ' το λήθαργο.

Μέχρι το 1992 οι κλάδοι υγείας των ασφαλιστικών ταμείων ήταν πλεονασματικοί αλλά με αυτές τις αποφάσεις έγιναν ελλειμματικοί.

Κι ήρθε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας (3.2.1998), με την οποία καθιερώθηκε το ενοποιημένο κλειστό νοσήλιο, που συνοδευόταν και από τιμολόγιο με τη διατίμηση ορισμένων ιατρικών πράξεων. Με το ημερήσιο ενοποιημένο νοσήλιο υπήρξαν αυξήσεις από 29 έως 64% ανάλογα με τη θέση νοσηλείας, ενώ με το συνολικό ενοποιημένο νοσήλιο υπήρξε «διατίμηση» των ακριβών ιατρικών πράξεων (π.χ. καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις ή μεταμοσχεύσεις). Για τις επιπτώσεις αυτών των αυξήσεων και διατιμήσεων των νοσηλίων δεν έχουν δοθεί στοιχεία. Πάντως ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ, Γρ. Σολωμός, στο βιβλίο του «Η Κοινωνική Ασφάλιση σε μετάβαση» υποστηρίζει ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει «αύξηση, της τάξης του 50-60% των δαπανών περίθαλψης του ΙΚΑ, λόγω της εφαρμογής του τιμολογίου νοσηλίων του νόμου 2519/97». Ηδη, χωρίς την εφαρμογή του τιμολογίου του νόμου 2519/97, οι δαπάνες νοσηλείας του ΙΚΑ έχουν αυξηθεί κατά 58,3%.

-Αφού οι αυξήσεις των νοσηλίων της περιόδου '92-'93 οδήγησαν σε κραχ τα ασφαλιστικά ταμεία, τότε γιατί επιβλήθηκαν οι αυξήσεις του '98, με αποτέλεσμα το ΙΚΑ να αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας σήμερα; ρώτησε ο «Ρ» τον υπουργό Υγείας.

Και ο Λ. Παπαδήμας απάντησε: «Από ένα χρονικό σημείο μέχρι το 1998, που έγινε η αναπροσαρμογή του νοσηλίου, μεσολάβησαν αρκετά χρόνια και ασφαλώς πρέπει να υπάρχουν αναπροσαρμογές νοσηλίων, όπως θα υπάρξουν, και το έχουμε εξαγγείλει, αναπροσαρμογές των ιατρικών πράξεων».

Το ενδιαφέρον είναι ότι με αυτό τον τρόπο καλύφθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες 46 νοσοκομείων και έγιναν ανταποδοτικά, όπως είπε ο υπουργός.

Στην ανταποδοτικότητα κατατείνουν όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης με τη μετάθεση των βαρών στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η κριτική της στη ΝΔ είναι δι' άγραν ψήφων (Το ίδιο άλλωστε έκανε και η ΝΔ).

Ακόμα η κυβέρνηση έβαλε το ΙΚΑ να πληρώσει αναδρομικά 22 δισ. για ιατρικές πράξεις - πριν το 1998 - που κοστολογήθηκαν παραπάνω.

Επίσης τα νοσοκομεία μπορούν να πάρουν απ' το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την επιχορήγηση των Ταμείων, σε περίπτωση που τα Ταμεία δεν μπορούν να πληρώσουν τα νοσήλιά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ