Πέμπτη 23 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζωγραφική και εγκαταστάσεις

Εκθεση με τίτλο «Αποκτήματα 2001-2002. Ζωγραφική και Εγκαταστάσεις» διοργανώνει (22/1-23/2) το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (παλιό εργοστάσιο «Φιξ» στη Συγγρού), παρουσιάζοντας όλα τα έργα που αγόρασε τα τελευταία δύο χρόνια και πολύ σημαντικές δωρεές καλλιτεχνών και μη.

Η έκθεση παρουσιάζει τις διαφορετικές τάσεις της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, με τους κύριους εκπροσώπους της λεγόμενης γενιάς του '60, Δανιήλ, Βλ. Κανιάρη, Νικ. Κεσσανλή, Παύλο, Κ. Τσόκλη, οι οποίοι χρησιμοποίησαν «νέα» για την εποχή τους υλικά (κάρβουνο, πανιά, χαρτιά, τσιμέντο, νέον) και νέες τεχνικές.

Στις ενότητες της έκθεσης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι μεγάλες δωρεές του Ν. Κεσσανλή (έργα από την περίοδο της «Αμορφης Τέχνης»), της Χρύσας («Κυκλαδικά Βιβλία»), του Δ. Κοκκινίδη (έργα που αναφέρονται στη δικτατορία) και η δωρεά του Ζάφου Ξαγοράρη (έργα του Παντελή Ξαγοράρη και της Μπίας Ντάβου), έργα που χαρακτηρίζονται από πειραματικές αναζητήσεις και από τη σχέση τους με την τεχνολογία και την επιστήμη.

Ακολουθεί η γενιά του '70, με καλλιτέχνες όπως οι: Δ. Αληθεινός, Ν. Καναγκίνης, Γ. Λαζόγκας, Χ. Μπότσογλου, Σ. Σόρογκας, Ρ. Παπασπύρου και Γ. Ψυχοπαίδης, το έργο των οποίων συνεισφέρει σε έναν αμεσότερο κοινωνικό, πολιτικό και καλλιτεχνικό προβληματισμό. Η γενιά του '80 αντιπροσωπεύεται με έργα και εγκαταστάσεις καλλιτεχνών όπως ο Γ. Χατζημιχάλης, ο Μ. Σπηλιόπουλος, ο Κ. Μορταράκος, που το έργο τους έχει έναν εντονότερο εννοιολογικό και πολιτισμικό χαρακτήρα.

Επίσης παρουσιάζονται έργα των Ιλιά Καμπακόφ και Βαντίμ Ζαχάρωφ, βασικών εκπροσώπων της «εννοιολογικής σχολής» της Μόσχας. Συγκεκριμένα παρουσιάζεται το έργο «Ο κύκλος», δέκα χαρακτήρες του Ι. Καμπακόφ, ενώ το μνημειώδες έργο του «Το καράβι της ζωής μου» (αποκτήθηκε το 2001) θα παρουσιαστεί το 2004. Τέλος, παρουσιάζονται έργα νέων καλλιτεχνών (Κ. Βελώνης, Γ. Γυπαράκης, Γ. Κονταράτος), τα οποία αναδεικνύουν τις τελευταίες εξελίξεις στη σύγχρονη ελληνική παραγωγή.

Συνολικά στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των: Δ. Αληθεινού, Σ. Αντωνάκου, Κ. Βελώνη, Γ. Γυπαράκη, Δανιήλ, Β. Ζαχάρωφ, Νικ. Καναγκίνη, Ιλ. Καμπακόφ, Βλ. Κανιάρη, Μιχ. Κατζουράκη, Νικ. Κεσσανλή, Δημ. Κοκκινίδη, Γιαν. Κονταράτου, Γ. Λαζόγκα, Κυρ. Μορταράκου, Χρ. Μπότσογλου, Μπ. Ντάβου, Παντ. Ξαγοράρη, Ρ. Παπασπύρου, Παύλου, Π. Σβορώνου, Σωτ. Σόρογκα, Μαρ. Σπηλιόπουλου, Κ. Τσόκλη, Γ. Χατζημιχάλη, Χρύσας, Γ. Ψυχοπαίδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ