Πέμπτη 23 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι ΗΠΑ «πνίγουν» και το σινεμά

Ο Ρ. Ρέντφορντ στην ταινία «Αβάνα»
Ο Ρ. Ρέντφορντ στην ταινία «Αβάνα»
Κάλεσμα στους ανεξάρτητους Αμερικανούς κινηματογραφιστές να αντισταθούν στις προσπάθειες περιστολής της ελεύθερης έκφρασης στη χώρα τους, απηύθυνε ο ηθοποιός -σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ρέντφορντ, στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου «Sundance», στο Παρκ Σίτι της Γιούτα. Το κάλεσμα του Ρέντφορντ γίνεται σε μια στιγμή που στις ΗΠΑ παίρνει μεγάλες διαστάσεις το αντιπολεμικό κύμα διαμαρτυρίας.

«Μία από τις αρετές των ανεξάρτητων ταινιών είναι ότι δεν επηρεάζονται από την εμπορική λογική και γι' αυτό είναι σε θέση να εκφράσουν διαφορετικές απόψεις», είπε ο Ρέντφορντ. «Η ελευθερία της έκφρασης είναι η πιο ακριβή αρετή. Η σημερινή πολιτική τάση συνίσταται στο να τοποθετήσει την εξουσία στα χέρια μιας μειοψηφίας προς χάριν της μειοψηφίας και εγώ βλέπω τον κίνδυνο της περιστολής πολλών πραγμάτων, τον κίνδυνο να πληγούν συνταγματικά δικαιώματα».

Σημείωσε επίσης, ότι αν και αναφέρεται κυρίως στον κινηματογράφο, δεν ξεχνά και την πολιτική, καθώς σε ολόκληρη τη χώρα φουντώνουν οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Πάντως απέφυγε να πει περισσότερα για τον πόλεμο κατά του Ιράκ, περιοριζόμενος στα κινηματογραφικά θέματα. Ο Ρέντφορντ ίδρυσε το φεστιβάλ «Sundance» το 1981, για να προσφέρει «βήμα» στους νέους και άσημους κινηματογραφιστές, που δεν έχουν πρόσβαση στο Χόλιγουντ.

Εξάλλου, ανακοίνωσε ότι θα «εκσυγχρονίσει» την ταινία «Ο υποψήφιος» που γύρισε πριν 30 χρόνια και θεωρήθηκε «κλασικό» πολιτικό δράμα. Στο «Ο υποψήφιος» ο Ρέντφορντ ερμήνευε το ρόλο ενός ιδεαλιστική δικηγόρου, υποψήφιου για πολιτικό αξίωμα, ο οποίος προκειμένου να νικήσει καταπατά τις αρχές του. Η νέα ταινία θα εξελίσσεται 30 χρόνια μετά, καθώς ο γερουσιαστής Μπιλ Μακέι είναι πλέον πρόεδρος και επιδιώκει την επανεκλογή του, αντιμετωπίζοντας καθημερινές πολιτικές προκλήσεις. Το σενάριο υπογράφει ο Λάρι Γκέλμπαρτι, ο σεναριογράφος της γνωστής αντιπολεμικής ταινίας «MASH».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ