Τρίτη 4 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΙΝΙΟ
Πολύτιμη πηγή για την ιστορία του ΔΣΕ

Παρουσιάστηκε την Κυριακή 2.2.2003, το βιβλίο του Αρ. Θεοχάρη: «Στη Στερεά Ελλάδα με το Δημοκρατικό Στρατό 1945-1949»

Παρουσία πλήθους αγωνιστών και φίλων της Αντίστασης και του ΔΣΕ, πολιτών του Αγρινίου, έγινε την Κυριακή, στο Αγρίνιο, η παρουσίαση του βιβλίου του Αιτωλοακαρνάνα Αρ. Θεοχάρη «Στη Στερεά Ελλάδα με το Δημοκρατικό Στρατό 1945 - 1949». Πρόκειται για ένα βιβλίο που συμβάλλει σημαντικά να φωτιστούν γεγονότα που αφορούν στη συγκρότηση και δράση του Δημοκρατικού Στρατού στο νομό της Αιτωλοακαρνανίας.

Τα παραπάνω σημείωσε στην κατάμεστη αίθουσα του Πάρκου του Αγρινίου κατά το άνοιγμα της εκδήλωσης ο Τ. Πατούλας, γραμματέας της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ. Ενώ αναφερόμενος στον προετοιμαζόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ, κάλεσε το λαό να ξεσηκωθεί συμμετέχοντας στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια που διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα για τις 15 του Φλεβάρη.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Χρ. Τζιντζιλώνης, υπεύθυνος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος παρουσιάζοντας το βιβλίο σημείωσε πως αποτελεί μία αξιόλογη μονογραφία για το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, που αναφέρεται στον ηρωικό αγώνα του στη Στερεά Ελλάδα. Είναι βιβλίο που δε θα πρέπει να λείψει από καμία βιβλιοθήκη, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: Με την πηγαία εξιστόρηση των γεγονότων και τις γνήσιες, αυθεντικές και ταυτόχρονα συγκινητικές εικόνες ξαναζωντανεύει το μεγαλείο της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ.

Σε παρέμβαση που έκανε ο συγγραφέας μετά την παρουσίαση και αφού είχε προηγηθεί θερμός χαιρετισμός από τον Α. Θεοδώρου, πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ Αγρινίου, είπε πως το κίνητρο για την έκδοση του βιβλίου ήταν ο όρκος που είχε δώσει στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας το καλοκαίρι του 1945 μαζί με ομάδα συντρόφων που καταδιώκονταν, πως όποιος επιζήσει θα αναλάβει να γράψει το μαρτύριο των κομμουνιστών και του λαού της περιοχής από το τρομοκρατικό όργιο κρατικών και παρακρατικών. Τελικά ο μόνος που επέζησε ήταν ο σύντροφος Α. Θεοχάρης. Ανάμεσα στα άλλα «κίνητρα», ο συγγραφέας ανέφερε την ηθική υποχρέωση να αφήσει «διαθήκη» για τη νεολαία που αγωνίζεται με πρωτοπορία την ΚΝΕ, τη σημερινή και την αυριανή αγωνιστική νέα γενιά. Αλλά και χρέος τιμής απέναντι στους συναγωνιστές του.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Σ. Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, ο Γ. Ποσοτίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ και η Ε. Καταγιώργου επικεφαλής της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ