Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΠΟΡΘΜΕΙΑ
Ενάντια στην ασυδοσία των εφοπλιστών

ICON

Στους καταπέλτες βγαίνουν σήμερα από τις 6 τα χαράματα και για 24 ώρες οι ναυτεργάτες των πλοίων των πορθμειακών γραμμών της χώρας, στα πλαίσια προειδοποιητικής απεργίας που κήρυξαν τα τοπικά σωματεία τους και οι Ενώσεις των Μηχανικών και των Θερμαστολαδάδων.

Με τη σημερινή απεργία οι ναυτεργάτες αυτής της κατηγορίας πλοίων ξεκινούν τη μάχη για να υπερασπίσουν και να διευρύνουν τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα, αλλά και ενάντια στην ασύδοτη δράση των εφοπλιστών οι οποίοι με τις πλάτες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, έχουν μετατρέψει νομοθεσία, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ωράρια, συνολικά τα ναυτεργατικά δικαιώματα σε «κουρελόχαρτο», θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές πληρωμάτων και επιβατών.

Στο μεταξύ χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης προκαλώντας ανοιχτά τους ναυτεργάτες αποφάνθηκε με δηλώσεις του ότι «η απεργία είναι σαφώς παράνομη και καταχρηστική και δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί» δίνοντας απροκάλυπτα το σύνθημα στους απεργοσπαστικούς και τρομοκρατικούς μηχανισμούς να αναλάβουν δράση! Αλλωστε η «στρατηγική» του υπουργού για το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος έχει αφήσει ιστορία. Τόσο όταν έβαλε τους βατραχανθρώπους του λιμενικού να σακατέψουν τους απεργούς ναυτεργάτες πέρυσι στις 29 Μάη, αλλά και όταν μαζί με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη υπέγραφαν για τη μετατροπή των ακτοπλοϊκών πλοίων σε πλωτά στρατόπεδα.

Ο υπουργός για να στηρίξει την απόφασή του εναντίον της απεργίας αναφέρει: «Είναι χαρακτηριστικό της προχειρότητας και της σκοπιμότητας των αιτημάτων τους ότι έστειλαν έντυπο αιτημάτων περυσινό με θέματα τα οποία έχουν ήδη επιλυθεί» και αναλύει την τροπολογία που ο ίδιος σύνταξε και έχει ψηφιστεί στη Βουλή για την αναπροσαρμογή των συντάξεων του ΝΑΤ, όταν αυτή ακριβώς η τροπολογία ήταν μία από τις αιτίες για την κινητοποίηση. Η μείωση που υπέστησαν οι συντάξεις αυτής της κατηγορίας πλοίων σε ορισμένες περιπτώσεις και σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤ φτάνει και τα 300 ευρώ!

Ομως αυτό που ανησυχεί τον υπουργό είναι ότι δυναμώνουν οι αγωνιστικές αντιδράσεις της ναυτεργατικής οικογένειας. Οι ναυτεργάτες των πορθμείων έρχονται να ενώσουν τα αγωνιστικά τους πυρά με τους αυριανούς συναδέλφους τους, τους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, που βρίσκονται επί ποδός με καταλήψεις και αποχή από τα μαθήματα εδώ και τρεις βδομάδες, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου του ΥΕΝ για τη ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση. Τον υπουργό και τους εφοπλιστές τούς ενοχλεί το γεγονός ότι τις κινητοποιήσεις τόσο των ναυτεργατών των πορθμείων, όσο και των σπουδαστών, συντονίζουν τα ταξικά ναυτεργατικά συνδικάτα ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, τα οποία ήδη έχουν προαναγγείλει κλιμάκωση καθώς η κυβέρνηση έχει κάνει σαφή την πρόθεσή της να συνεχίσει συστηματικά την προώθηση αντιδραστικών μέτρων σε βάρος των ναυτεργατών, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ