Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Απ' όλες τις σχολές κατεβαίνουν στον Πειραιά

Σήμερα στις 11 το πρωί στην πλατεία Κοραή, μετά πορεία και συναυλία έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας

Σήμερα το πρωί, μπροστά στο υπουργείο του θα δει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης ποιοι είναι οι «30 με 40 φοιτητές», που αντιδρούν στο αισχρό νομοσχέδιό του για τη ναυτική εκπαίδευση! Με κοινή απόφασή τους, οι σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) του Ασπροπύργου, της Θεσσαλονίκης, της Χίου, των Οινουσσών και της Κρήτης, σήμερα το πρωί θα διαδηλώσουν, όλοι εδώ, στο Πασαλιμάνι, την απόφασή τους να πετάξουν στο καλάθι των σκουπιδιών το νομοσχέδιο Ανωμερίτη, γιατί, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν: «Το κατάπτυστο Ν/Σ του ΥΕΝ που βασίζεται στις αποφάσεις της Λισαβόνας και του Αμστερνταμ (όπως κυνικά γράφει και στην πρώτη σελίδα του), στόχο έχει την πλήρη υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, τη δημιουργία φθηνού ευέλικτου εργατικού δυναμικού για την παραπέρα κερδοφορία των εφοπλιστών. Είναι μέρος της αντιλαϊκής επίθεσης που το τελευταίο διάστημα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις ενάντια στα δικαιώματα της νεολαίας για μόρφωση - δουλιά - ζωή»!

Οι σπουδαστές θα προσυγκεντρωθούν στις 11 το πρωί στην πλατεία Κοραή και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν με πορεία στο ΥΕΝ. Η κινητοποίησή τους περιλαμβάνει και συναυλία.

Η σημερινή πανελλαδική κινητοποίηση αποτελεί την κατάλληλη απάντηση των σπουδαστών στην πρόκληση του υπουργού να τους χαρακτηρίσει με δηλώσεις του ως...«κάποιους που κινούνται νύχτα», προβοκάροντας τον αγώνα που δίνουν για πάνω από τρεις βδομάδες με αποχές από τα μαθήματα, καταλήψεις των σχολών, πορείες και αποκλεισμούς λιμανιών και δρόμων.

Δηλώσεις που αποτελούν συνέχεια στις πιέσεις, τους εκβιασμούς και το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρούν κυβέρνηση και εφοπλιστές να επιβάλουν στις σχολές επιστρατεύοντας ορισμένες θλιβερές περιπτώσεις εκπαιδευτικών - που είναι παράλληλα και υπάλληλοι εφοπλιστών όπως του Τσάκου - και λιμενικούς. Οπως κατήγγειλαν χτες τα μέλη του προεδρείου του Συλλόγου των σπουδαστών της ΑΕΝ Ασπροπύργου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λιμενικοί έφτασαν στο σημείο να τηλεφωνούν στα σπίτια σπουδαστών, εκτοξεύοντας διάφορες απειλές ακόμα και στους γονείς!

«Μας λέει ότι κινούμαστε νύχτα. Εμείς του απαντάμε ναι, κινούμαστε μέρα νύχτα μέσα στα καράβια, δουλεύοντας ασταμάτητα για τα κέρδη των εφοπλιστών» ήταν η φράση του γραμματέα του Συλλόγου Χρήστου Λαμπρόπουλου, ενώ ο Σταύρος Τσιμπίδης μέλος της διοίκησης συμπλήρωσε: «Η τραγική μείωση των ναυτεργατών στα καράβια που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια έχει το αποτέλεσμα την υπερεντατικοποίηση της δουλιάς. Οταν κάνουμε την πρακτική μας εξάσκηση, ο εφοπλιστής καλύπτει με μας, οργανικές θέσεις τσάμπα. Θέση δηλαδή που θα έπρεπε να έχει επαγγελματίας ναυτεργάτης».

«Σκεφτείτε τώρα - πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Γραμμάτικας - οι ανάγκες των πλοίων να καλύπτονται με εξαντλητικά ωράρια και από ανθρώπους με ελλιπείς γνώσεις, όπως προωθείται με το νομοσχέδιο για τη ναυτική εκπαίδευση. Τίθεται σε κίνδυνο η ζωή χιλιάδων ανθρώπων ναυτεργατών και επιβατών. Γι' αυτό λέμε ότι το νομοσχέδιο αφορά όχι μόνο όσους ασχολούνται με τη ναυτιλία αλλά όλους».

Από τους σπουδαστές αναφέρθηκε ότι οι σχολές υποβαθμίζονται και ιδιωτικοποιούνται για να έχει πρόσβαση όποιος θέλει στο επάγγελμα, καθώς οι εφοπλιστές θέλουν «μπόλικο φτηνό κρέας» για τα βαπόρια τους και όχι καταρτισμένο προσωπικό με εργασιακά δικαιώματα. Ως χαρακτηριστικό στοιχείο για τα όσα προωθούνται, οι σπουδαστές ανέφεραν ότι όσοι εισήχθησαν φέτος στις σχολές από τις πανελλήνιες εξετάσεις είχαν μέσο βαθμό το 4, όταν μέχρι και πέρσι ο μέσος βαθμός ήταν το 16!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ