Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΠΟΡΘΜΕΙΩΝ
Καθολική η συμμετοχή στην απεργία

Στο κενό οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί

Μόνο πραγματικά περιστατικά έκτακτης ανάγκης διακινήθηκαν χτες από τα πορθμεία
Μόνο πραγματικά περιστατικά έκτακτης ανάγκης διακινήθηκαν χτες από τα πορθμεία
Η καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών και η έμπρακτη αλληλεγγύη των εργατών της στεριάς, που βρέθηκαν στους καταπέλτες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των δυνάμεων του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, χαρακτήρισαν τη χτεσινή 24ωρη απεργία στα πλοία των πορθμειακών γραμμών της χώρας.

Δεν εκτελέστηκε κανένα δρομολόγιο στα πορθμεία Ρίου - Αντιρρίου, Ηγουμενίτσας - Κέρκυρας, αλλά και στις μικρότερες πορθμειακές γραμμές Παξών - Λευκίμμης, Μαρμαριού - Ραφήνας και Αγίας Μαρίνας - Εύβοιας.

Οι απεργοί ναυτεργάτες έμειναν ακίνητοι στους καταπέλτες, ρίχνοντας στο κενό τους απεργοσπαστικούς τρομοκρατικούς μηχανισμούς εφοπλιστών και κυβέρνησης, οι οποίοι ανέπτυξαν τη «δράση» τους στα λιμάνια της Θάσου και του Περάματος.

Χτες το απόγευμα στο λιμάνι της Θάσου ο εφοπλιστής Γιάννης Μητσόπουλος επιτέθηκε με γροθιές εναντίον του προέδρου του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ Γιάννη Μανουσογιαννάκη στο φέρι μποτ «Π 4» και μάλιστα την ώρα που ο συνδικαλιστής κανόνιζε να διευκολυνθεί η μεταφορά ασθενούς! Η τραμπούκικη επίθεση έγινε μπροστά στα μάτια των λιμενικών, οι οποίοι όχι μόνο δε συνέλαβαν τον εφοπλιστή, αλλά παρά τις διαμαρτυρίες των ναυτεργατών και του κόσμου που ήταν εκεί, τον φυγάδευσαν! Οταν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, αλλά και ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, προσπάθησαν να παρέμβουν σε αρμόδιους κρατικούς φορείς, διαπίστωσαν πως όλοι, από τον υπουργό Ναυτιλίας ως τον γραμματέα του υπουργείου και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, αλλά κι αυτόν τον εισαγγελέα υπηρεσίας, όλοι δηλώνονταν εξαφανισμένοι από τα γραφεία τους!

Στο πορθμείο Περάματος - Σαλαμίνας που είναι και το μεγαλύτερο της χώρας, οι απεργοί ήρθαν αντιμέτωποι με δήθεν «αγανακτισμένους» επιβάτες που τους υποκινούσαν οι ίδιοι οι λιμενικοί! Με τα αυτιά μας ακούσαμε λιμενικό να προτρέπει οδηγό οχήματος με τη φράση: «Πάρ' τους όλους αμπάριζα», δείχνοντας τους ναυτεργάτες που βρίσκονταν στον καταπέλτη. Στο πλευρό των απεργών έσπευσαν μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και η απεργοσπαστική επιχείρηση απέτυχε. Τελικά, στις 10 το πρωί, στο πορθμείο αυτό, που μέχρι και χτες απεργία δεν το είχε «αγγίξει», αποφασίστηκε να εκτελεστούν μόνο λιγοστά δρομολόγια για λόγους άμεσης ανάγκης!

Οι ναυτεργάτες έδεσαν τα καράβια απαιτώντας δημόσια υποχρεωτική καθολική κοινωνική ασφάλιση, Υγεία και Πρόνοια για τον κλάδο τους και όλο τον εργαζόμενο λαό, αναπροσαρμογή των συντάξεων στο 80% του μισθού και κατοχύρωση Ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με πλήρη σταθερή δουλιά και πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς. Και ενώνοντας τη φωνή τους με τη νέα βάρδια στα βαπόρια, τους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού που βρίσκονται στους δρόμους, απαίτησαν την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, δημόσια δωρεάν Παιδεία.

Τη δυναμική που έδωσαν στους ναυτεργατικούς αγώνες οι ναυτεργάτες των πορθμείων χαιρετίζουν, με δελτίο Τύπου, οι ταξικές ναυτεργατικές Ενώσεις των Μηχανικών και των Θερμαστολαδάδων, συντονιστές της απεργίας, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή των ναυτεργατών που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, επιφορτίζει τις διοικήσεις τους, τα πληρώματα του μηχανοστασίου και όλους τους ναυτεργάτες με το καθήκον να κλιμακώσουν τους αγώνες συστρατευμένοι με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ενάντια στην αντιναυτεργατική πολιτική κυβέρνησης και εφοπλιστών.

Μπροστά σε αυτό το καθήκον, τα δύο σωματεία από σήμερα κηρύσσουν τη μάχη της προετοιμασίας, καλώντας τους ναυτεργάτες να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα στα καράβια, για τη μαζική συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία στις 20 του Μάρτη, στην αντιπολεμική πανελλαδική κινητοποίηση στις 15 του Φλεβάρη, στις κινητοποιήσεις για την Παιδεία την 1η Μάρτη και έπεται συνέχεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ