Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αγώνας ενάντια σε απειλές και «μαθήματα»

Για τρίτη εβδομάδα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, διεκδικώντας νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η διεύθυνση του ΚΘΒΕ αρνείται να συζητήσει με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, απορρίπτει σχεδόν όλα τα αιτήματα των ηθοποιών και προσφεύγει στη διαιτησία (ΟΜΕΔ), προσπαθώντας να περάσει τις αντεργατικές επιδιώξεις της. Προχτές, μάλιστα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, Β. Αρδίτης, απείλησε ότι θα προσφύγει και στα δικαστήρια για να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι νέες στάσεις εργασίας που κήρυξε το ΣΕΗ.

Ετσι, είναι άγνωστο αν θα γίνει η πρεμιέρα του έργου «Το Κατερινάκι από το Χαϊλμπρόν», που είχε οριστεί για σήμερα. Ο Β. Αρδίτης ζήτησε από το ΣΕΗ να ακυρώσει τις στάσεις εργασίας, ώστε να γίνει η πρεμιέρα, επιμένοντας όμως στην αδιάλλακτη στάση του. Σημειώνουμε ότι η πρεμιέρα αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει την προηγούμενη Παρασκευή και με ευθύνη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του ΚΘΒΕ αναβλήθηκε, παρά την απόφαση του ΣΕΗ να επιτρέψει την πραγματοποίησή της.

«Μαθήματα συνδικαλισμού» (!) επιχείρησε να κάνει στο ΣΕΗ ο Ούγγρος σκηνοθέτης της παράστασης, Ατίλα Ρέτλι. Κάλεσε το ΣΕΗ «να αλλάξει ιδέες για το πώς πρέπει να λειτουργούν οι ηθοποιοί», θεωρώντας ότι «αυτός ο τρόπος διεκδίκησης σκοτώνει την τέχνη»(!).

Οι εκπρόσωποι των ηθοποιών του υπέδειξαν να αναζητήσει αλλού τους υπεύθυνους και ξεκαθάρισαν ότι εξαθλιωμένοι και προσκυνημένοι οι ηθοποιοί, όμηροι εκβιαστικών πρακτικών, δεν μπορούν να υπηρετούν την τέχνη.

Στο μεταξύ με προχτεσινό εξώδικό του το ΣΕΗ καταγγέλλει τη διεύθυνση και το ΔΣ του ΚΘΒΕ, καθώς με την εκτροπή των μέχρι τώρα εργασιακών σχέσεων, πραξικοπηματικά, επιχειρεί την κατάργηση των ΣΣΕ. Το ΣΕΗ γνωστοποίησε τις παρακάτω στάσεις εργασίας στις δοκιμές και παραστάσεις: Χτες (Πέμπτη) 11.30πμ-2.30μμ και 8-10.30μμ. Σήμερα (Παρασκευή) 11.30πμ-2.30μμ και 9-11μμ. Αύριο (Σάββατο) 10πμ-1μμ και 7-10μμ. Την Κυριακή 10πμ-12.30μμ και 6.30-9μμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ