Σάββατο 15 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΣΑΕΑ
Η πασαρέλα έγινε αποδοκιμασία

Η δυναμική παρουσία του αγωνιστικού κινήματος οδήγησε τους εκπροσώπους της κυβέρνησης σε αντικομμουνισμό παλιότερων εποχών

Μια γενική άποψη του συνεδρίου με φόντο τα συνθήματα του αγωνιστικού κινήματος των αναπήρων
Μια γενική άποψη του συνεδρίου με φόντο τα συνθήματα του αγωνιστικού κινήματος των αναπήρων
Σε «πασαρέλα» υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να μετατρέψει η κυβερνητική πλειοψηφία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) το συνέδριο της Ομοσπονδίας που ξεκίνησε χτες, εν μέσω σοβαρών καταγγελιών για νοθείες στη νομιμοποίηση των συνέδρων.

Το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα με τη δυναμική παρουσία του στο συνέδριο, με τα πανό και τα συνθήματά του χάλασε τα σχέδια αυτών που προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν οι ανάπηροι στη χώρα μας και επιδόθηκαν στην υποσχεσιολογία, στον απολογισμό έργων που δεν έγιναν ποτέ, αλλά και σε άκρατο αντικομμουνισμό!

Στην έναρξη του συνεδρίου πλήθος συνέδρων ξεδίπλωσαν πανό: «Η πολιτική σας μας εξαθλιώνει. Δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια», «ΟΧΙ στην αντιλαϊκή - αντιαναπηρική πολιτική» και φώναξαν συνθήματα ενάντια στην πολιτική που τους οδηγεί στην εξαθλίωση και το περιθώριο: «Αυτή η πολιτική, η αντιλαϊκή δεν παίρνει διορθώσεις, αλλά ανατροπή» και «Αγώνας μαζικός, παναναπηρικός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος».

Η αγωνιστική στάση των αναπήρων προκάλεσε αρχικά την αμηχανία, την οποία διαδέχτηκαν επιθέσεις των υπουργών προς τους ανάπηρους και μάλιστα με ιδιαίτερο αντικομμουνιστικό μένος.

Μαχητική διεκδίκηση των αιτημάτων των αναπήρων
Μαχητική διεκδίκηση των αιτημάτων των αναπήρων
Τη σκυτάλη πήρε ο Ν. Χριστοδουλάκης ο οποίος, προκαλώντας την αγανάκτηση κατηγόρησε τους συνέδρους που αγωνίζονται ότι κινούνται από «κομματικά επιτελεία» και «προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά την κοινωνική εξέλιξη».

Μάλιστα, περιέγραψε το περίγραμμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντάς την «ιερή υπόθεση» και συνέχισε, υπό τον ήχο των αναπήρων που φώναζαν «Αίσχος» και συνθήματα, λέγοντας ότι όση και να είναι η κομματική εμπάθεια ορισμένων, η κυβέρνηση θα προχωρήσει την πολιτική της.

Κατά τα άλλα, ισχυρίστηκε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στοχεύει στην ένταξη των αναπήρων στην κοινωνία και ότι η πολιτική δαπανών στον κοινωνικό τομέα στην Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από χώρες της ΕΕ.

Τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου ο οποίος εν μέσω των συνθημάτων «Τέρμα πια η κοροϊδία, μόρφωση δουλιά και όχι ανεργία», «Εσείς με το Λαμπράκη, εμείς με το λαό, να κάνουμε το μέτωπο το λαϊκό», επιχείρησε να παραδώσει στους ανάπηρους μαθήματα δημοκρατίας. «Δημοκρατία είναι ο σεβασμός στην αλήθεια και στην άποψη του καθενός», είπε και συνέχισε κατηγορώντας τους αγωνιστές ανάπηρους ότι συγκρούονται με αυτά που κέρδισε το αναπηρικό κίνημα!

Με το σύνθημα: «Εσείς με τις Βρυξέλλες εμείς το λαό να φτιάξουμε το μέτωπο το αγωνιστικό» υποδέχτηκαν οι ανάπηροι την επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Α. Διαμαντοπούλου. Και εκείνη με το κατάλληλο πνεύμα... δημοκρατίας και με αντικομμουνισμό, που θυμίζει άλλες εποχές, είπε: «Τα τελευταία εκατό χρόνια που υπάρχουν πολιτικές για τα ΑμΕΑ υπάρχει το ευρωπαϊκό μοντέλο που έχει γίνει αποδεκτό σε όλο τον κόσμο σαν το καλύτερο, γιατί ζητά την ένταξη. Και θέλω να θυμίσω ότι στη γειτονιά μας υπήρχε πριν από λίγα χρόνια και το σοβιετικό μοντέλο το οποίο είχε μόνο τη λογική της ιδρυματοποίησης», για να γιουχαϊστεί από τους συνέδρους.

Η ίδια παραδέχτηκε ότι οι ανάπηροι έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να βρουν δουλιά. «Πρέπει να οικοδομήσουμε μια ισχυρή συμμαχία μη κυβερνητικών οργανώσεων και δημοσίων διοικήσεων με την υποστήριξη του εταιρικού τομέα», είπε και ανέφερε ότι η λογική της αντιμετώπισης των αναπήρων με επιδόματα είναι ξεπερασμένη και χρειάζεται για ένα ορισμένο ποσοστό αναπήρων.

«Δεν αντέχω να ξεπεράσω αυτό τον πειρασμό», είπε παίρνοντας τη σκυτάλη του αντικομμουνισμού ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας. «Σε μια περίοδο που άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, αυριανά, μετά τα συντρίμμια μιας ιστορικής χρεοκοπίας, γίνανε ΝΑΤΟικότερα των ΝΑΤΟικών, μιλούν για τον πόλεμο την ώρα που η Ελλάδα σ' αυτή τη δύσκολη γωνιά του πλανήτη κάνει αγώνα για να ενισχύσει τις δυνάμεις της ειρηνικής αντιμετώπισης μιας κρίσης. Αυτό είναι το δείγμα, το ιστορικό πρότυπο που κάποιοι υπηρέτησαν;».

Και εν μέσω νέων συνθημάτων: «Αυτός ο υπουργός δεν είναι της εργασίας, είναι του κεφαλαίου και της ολιγαρχίας» ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση αξίζει σεβασμό για όσα κάνει για τους ανάπηρους, ότι η Ελλάδα προηγείται στην απασχόληση των ΑμΕΑ σε σχέση με άλλες χώρες και ότι αύξησε από το 1996 έως το 2000 τις δαπάνες κοινωνικής προστασίας από το 22,9% στο 26,4% του ΑΕΠ.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του υφυπουργού Υγείας Δ. Θάνου, ο οποίος ανέφερε ότι χρειάζονται οργανωμένες πολιτικές Πρόνοιας δίνοντας έμφαση στη συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Στο ίδιο πνεύμα ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Βερελής ισχυρίστηκε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την προσβασιμότητα των ΑμΕΑ στα μέσα μαζικής μεταφοράς και άλλους χώρους.

Αποδεικτικά στοιχεία της νοθείας

Στην ουσία του συνεδρίου, μετά τους χαιρετισμούς, η ημερήσια διάταξη προέβλεπε διαδικασία νομιμοποίησης των συνέδρων που επιβάλει και το καταστατικό της ΕΣΑΕΑ, αλλά το προεδρείο αρνούνταν να προχωρήσει στη διαδικασία, ενώ αρνούνταν ακόμα και να δώσει το λόγο σε στελέχη ΕΣΚ - ΑμΕΑ.

Εκείνοι έκαναν παρέμβαση και παρόλο που γρονθοκοπήθηκαν κατάφεραν με την αποφασιστικότητά τους να γίνει η διαδικασία, καταθέτοντας στοιχεία ότι μια σειρά οργανώσεις είναι παράνομες και ότι η πλειοψηφία των συνέδρων προήλθε από ψεύτικες ή παράνομες εκλογές. Χρησιμοποιώντας την τεχνητή πλειοψηφία η ηγεσία της ΕΣΑΕΑ απέρριψε τις ενστάσεις. Η ΕΣΚ - ΑμΕΑ δήλωσε ότι δε θα αναγνωρίσει τις αποφάσεις του συνεδρίου και ότι θα το καταγγείλει σαν νόθο και παράνομο.

Στη συνέχεια, η ΕΣΚ - ΑμΕΑ σε συνεργασία με δεκάδες συνέδρους, κατέθεσαν πρόταση για να γίνουν οι εκλογές την τελευταία μέρα του συνεδρίου, αλλά το προεδρείο με πραξικοπηματικό τρόπο δεν έθεσε καν την πρόταση σε ψηφοφορία.

Αίσθηση προκάλεσε η έντονη αντιπαράθεση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουπλή με την ηγετική ομάδα της ΕΣΑΕΑ. Ο βουλευτής επιβεβαίωσε με τις παρεμβάσεις του τις καταγγελίες της ΕΣΚ - ΑμΕΑ για την έκταση της νοθείας και τους ανάπηρους - «μαϊμού» και άσκησε κριτική στη στάση της ηγεσίας της ΕΣΑΕΑ για τα προβλήματα των αναπήρων που τη χαρακτήρισε υποτακτική.

Βέβαια ο Π. Κουρουπλής μίλησε για διεκδικήσεις που δεν αναιρούν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης καλλιεργώντας αυταπάτες ότι στα πλαίσια αυτής της πολιτικής μπορούν να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των αναπήρων. Στην παραπάνω κατεύθυνση κινήθηκε και ο πρώην ταμίας της ΕΣΑΕΑ Π. Τσερές, που έκανε σειρά καταγγελιών για παρεμβάσεις στο έργο του από τον πρόεδρο της ΕΣΑΕΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ