Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΟΤ
Δουλεύουν σε ετοιμόρροπο κτίριο

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη και Αντ. Σκυλλάκος κάλεσαν τον υπουργό Ανάπτυξης να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, έγγραφο που συνέταξαν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες σχετικά με την έλλειψη στατικότητας του κτιρίου του ΕΟΤ. Με ερώτηση και κατάθεση εγγράφων θέτουν το θέμα των απαράδεκτων συνθηκών στέγασης των υπηρεσιών του τομέα τουρισμού του ΕΟΤ. Συγκεκριμένα αναφέρουν:

Στα σοβαρά προβλήματα που έχει συσσωρεύσει η πολιτική της κυβέρνησης με τις αναδιαρθρώσεις, που υλοποιεί στο δημόσιο τομέα του Τουρισμού με την ιδιωτικοποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ, την εκχώρηση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών σε ιδιώτες, καθώς και την ανατροπή εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων (ένταξη 250 περίπου υπαλλήλων σε προσωποπαγείς θέσεις, επαπειλούμενες μετατάξεις με στόχο την κατάργηση των οργανικών θέσεων του Δημόσιου τομέα Τουρισμού) έχουν προστεθεί νέα προβλήματα.

Οι 500 περίπου υπάλληλοι του τομέα τουρισμού του υπουργείου Ανάπτυξης (ΕΟΤ, Γενική Γραμματεία Τουρισμού κλπ) είναι οι μόνοι που παραμένουν σε όλο το οικοδομικό τετράγωνο, ιδιοκτησίας Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) που μισθώθηκε στην κοινοπραξία Τράπεζας Πειραιώς - Καρούζος, το οποίο έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο λόγω των εργασιών ανακατασκευής, ενώ είναι εκτεθειμένοι στις απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούν στους χώρους εργασίας.

Συγκεκριμένα:

Ηχορύπανση λόγω των κομπρεσέρ που δουλεύουν ασταμάτητα, έλλειψη στοιχειωδών κανόνων υγιεινής, από ολόκληρο το κτίριο εκλύεται αφόρητη δυσοσμία, ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης κι αποχέτευσης με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι και λόγω της έλλειψης σχετικής ενημέρωσης, να πίνουν νερό επικίνδυνο για την υγεία τους ή να αγοράζουν εμφιαλωμένο και οι τουαλέτες να βρίσκονται σε απαράδεκτη κατάσταση, οι υπάλληλοι έχουν κινδυνεύσει επειδή «εισέβαλαν» μπάζα από τα παράθυρα, ενώ άλλοι έχουν δεχτεί σοβάδες στα κεφάλια τους. Λόγω διακοπής λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης οι υπάλληλοι είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν τα air condition με αποτέλεσμα να υπερφορτώνεται το δίκτυο της ΔΕΗ, να γίνονται μεγάλες διακοπές ρεύματος, να μένουν άνθρωποι χωρίς θέρμανση σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, που το θερμόμετρο αγγίζει τους 6 βαθμούς Κελσίου και να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης φωτιάς λόγω υπερθέρμανσης των καλωδίων, (επισυνάπτουμε σχετική ανακοίνωση της διεύθυνσης διοικητικού προς το προσωπικό). Μαζί με όλα αυτά έντονα εκφράζεται η ανησυχία για την ασφάλεια του κτιρίου, λόγω των ανακατασκευών. Πληροφορίες δε, θέλουν αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες να έχουν απευθύνει εμπιστευτικό έγγραφο στην ηγεσία του Τουρισμού σχετικά με την έλλειψη στατικότητας του κτιρίου.

Εφόσον λοιπόν, σχεδόν δυο χρόνια είναι γνωστό, ότι οι υπηρεσίες πρέπει να μετακομίσουν και το κτίριο έχει εγκαταλειφθεί χωρίς συντηρήσεις, ερωτάται ο κ. υπουργός:

  • Είναι ενήμερος για την ύπαρξη του σχετικού εγγράφου;
  • Εχουν γίνει και ποιες μελέτες για την ασφάλεια του κτιρίου;
  • Με ποιο δικαίωμα εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία και την υγεία των περίπου 500 εργαζομένων σε ένα κτίριο σχεδόν γιαπί;
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου να μεταστεγαστούν οι υπηρεσίες του Τουρισμού σε κτίριο, που θα πληροί όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας;
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει μέχρι την πραγματοποίηση της μεταστέγασης, η οποία έχει μετατραπεί σε γεφύρι της Αρτας παρ' όλες τις προτάσεις των αρμοδίων τεχνικών επιτροπών δεν έχει επιλεγεί το κτίριο, ώστε να προστατευτεί η υγεία και η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ