Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Σε βαθύτατη κρίση

Από τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών

Associated Press

Από τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών
ΛΑ ΠΑΣ.--

Ενόσω οι κινητοποιήσεις κατά της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση του Προέδρου Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα συνεχίζονται με πολλές μορφές, το Υπουργικό Συμβούλιο υπέβαλλε σύσσωμο την παραίτησή του. Μία κίνηση που καταμαρτυρά μεν τη βαθύτατη κρίση που μαστίζει τη χώρα, συνιστά όμως μια κίνηση απεγκλωβισμού του Προέδρου.

Ο Σάντσες ντε Λοσάδα είχε ανακοινώσει την απόσυρση των πρόσφατων μέτρων υπερφορολόγησης των εισοδημάτων των εργαζομένων και αναζητεί τρόπους ανόρθωσης της οικονομίας, πάντα όμως στο πλαίσιο της λιτότητας και των επιταγών του ΔΝΤ. Εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο... Οπως μετέδωσε, λοιπόν, το BBC, τα μέλη της κυβέρνησης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στον πρόεδρο Σάντσες ντε Λοσάδα, προκειμένου να τον διευκολύνουν στην υλοποίηση της υπόσχεσής του για ένα ολιγομελές και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Κάρλος Σααβέντρα, δήλωσε ότι με την κίνηση αυτή ο πρόεδρος της χώρας αποκτά αυξημένες αρμοδιότητες και μπορεί να επιβάλει όποιες μεταρρυθμίσεις θεωρεί αυτός απαραίτητες.

Από την άλλη πλευρά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν από τον Πρόεδρο να απομακρύνει οριστικά από την κυβέρνηση τον υπουργό Προεδρίας Σάντσες Μπερσάιν, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για την τροπή που πήραν οι διαδηλώσεις κατά των νέων οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, την περασμένη βδομάδα. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξέγερση, οι εντολές διατήρησης της τάξης πέρασαν στο στρατό. Για 48 ώρες, οι Ενοπλες Δυνάμεις χρησιμοποίησαν άρματα μάχης και αληθινά πυρά, για να συγκρατήσουν τους διαδηλωτές, αρκετοί από τους οποίους ήταν απεργοί - αστυνομικοί. Τουλάχιστον 33 άτομα έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ δεκάδες κυβερνητικά κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς. Τη Δευτέρα, χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε ειρηνική συγκέντρωση στο κέντρο της πρωτεύουσας, Λα Παζ, απαιτώντας, για άλλη μια φορά, την παραίτηση του Προέδρου και τη ριζική αλλαγή πλεύσης της κυβερνητικής πολιτικής, όπου στόχος της είναι η μείωση του δημόσιου ελλείμματος όπως έχει επιβάλλει το ΔΝΤ, διά μέσου της πολύ αυστηρής λιτότητας.

Μέτρα, όμως, που έχουν οδηγήσει στο περιθώριο και στην εξαθλίωση ακόμη περισσότερους κατοίκους της πιο φτωχής χώρας της Λατινικής Αμερικής και μιας από τις φτωχότερες της υφηλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ