Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Αναζωπύρωση του φανατισμού

ΜΠΟΠΑΛ - ΑΧΜΕΝΤΑΜΠΑΝΤ.--

Πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας επέβαλαν οι αρχές του ινδικού κρατιδίου Μάντια Πραντές, μετά την απόπειρα εισβολής συμμορίας ινδουιστών φανατικών σε ναό που διεκδικείται από ινδουιστές αλλά και μουσουλμάνους. Υπήρχαν αναφορές για «σποραδικά επεισόδια βίας» στο κρατίδιο, όπου χτες οι ινδουιστές είχαν κηρύξει απεργία. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία άνοιξε πυρ σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, και υπήρχαν πληροφορίες ότι κάπου 7 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και 150 έχουν συλληφθεί.

Στο μεταξύ, στο κρατίδιο Γκουζαράτ, η αστυνομία παρέπεμψε 131 μουσουλμάνους σε δίκη με την κατηγορία της «τρομοκρατίας» επειδή «προκάλεσαν» τα επεισόδια του 2002, όταν τουλάχιστον 2.200 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μουσουλμάνοι, έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με την ινδική αστυνομία ο άνθρωπος που «ενορχήστρωσε» τα επεισόδια ήταν ο μουσουλμάνος κληρικός Μολάνα Χουσαΐν Ουμάρτζι. Το απίστευτο της υπόθεσης είναι ότι δεν παραπέμπεται σε δίκη κανένας ινδουιστής για τα επεισόδια (!), παρά τις καταγγελίες ότι η σφαγή αντεκδίκησης για την πυρκαγιά σε τρένο στην Αχμενταμπάντ είχε γνωστούς ενορχηστρωτές και συνένοχο (αν όχι πρωταγωνιστή της) τον κρατιδιακό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι. Η είδηση ξεσήκωσε κατακραυγή σε νομικούς κύκλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ