Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Καταστολής συνέχεια

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Δεν έχει κλείσει ακόμη ο κύκλος των διώξεων εναντίον των διαδηλωτών, που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της Συνδιάσκεψης της ΕΕ στο Γκέτεμποργκ, τον Ιούνιο του 2001. Ενας 32χρονος στη φυλακή του Σκένινγκε (Skenninge), καταδικασμένος για συμμετοχή σε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου, βρίσκεται πλέον στην 28η ημέρα απεργίας πείνας. Παράλληλα, άλλοι 9 ακτιβιστές στη Σουηδία, επίσης καταδικασμένοι για τις διαδηλώσεις του Γκέτεμποργκ, πρόσφατα έκαναν 24ωρη απεργία πείνας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον 32χρονο κρατούμενο.

Υπενθυμίζεται ότι η Συνδιάσκεψη σημαδεύτηκε από σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας και πολλοί από τους διαδηλωτές συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν. Αντίθετα, κανένας αστυνομικός δεν έχει καταδικαστεί για τα επεισόδια, παρά το γεγονός ότι αστυνομικοί έβαλαν με αληθινά πυρά κατά των διαδηλωτών, τραυματίζοντας τρεις και παρά το γεγονός ότι κρατική έρευνα για τα γεγονότα (που ολοκληρώθηκε το Γενάρη) αναφέρει ότι υπήρξαν αστυνομικοί, οι οποίοι ντυμένοι σαν διαδηλωτές πέταγαν πέτρες κατά τη διάρκεια των ταραχών! Αξίζει να σημειωθεί ότι 2 πρώτες έρευνες για τους αστυνομικούς που πυροβόλησαν τους διαδηλωτές δεν οδήγησαν πουθενά και τώρα διεξάγεται και τρίτη... Παράλληλα το Δεκέμβρη τέσσερις αστυνομικοί, που κατηγορούνταν για βαναυσότητα έναντι διαδηλωτών, αθωώθηκαν από ποινικό δικαστήριο.

Αυτή τη στιγμή 13 άτομα είναι φυλακή. Περίπου 10 έχουν ήδη ολοκληρώσει τις ποινές τους, ενώ περίπου 20 περιμένουν να τις αρχίσουν. Συνολικά έχουν ασκηθεί διώξεις σε 71 άτομα. Φαίνεται ότι η αστυνομική καταστολή δεν είναι προνόμιο μόνο της Ιταλίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ