Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Διαδηλώσεις Αλβανών και απειλές αυτονομιστών...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Την παροχή ακόμη περισσότερης αυτονομίας σε περιοχές της Νότιας Σερβίας, όπου υπάρχουν μεγάλες -αριθμητικά - αλβανικές κοινότητες και την απελευθέρωση πρόσφατα συλληφθέντων Αλβανών πρώην αυτονομιστών που πιάστηκαν με παράνομα φορτία όπλων και πυρομαχικών στις κωμοπόλεις Πρέσεβο και Μπουγιάνοβατς ζήτησαν χτες μερικές χιλιάδες Αλβανοί (περίπου 7.000 σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες») κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης και διαδήλωσης στην πόλη Πρέσεβο.

Κρατώντας στα χέρια αμερικανικές και αλβανικές σημαίες(!), οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τις σερβικές αρχές για ...«κατάφωρη χρήση βίας» κατά των συλληφθέντων πρώην αυτονομιστών, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή τους.

Επιπλέον, ο φερόμενος ως αρχηγός του «Αλβανικού Κινήματος Δημοκρατικής Ευημερίας», Ορχαν Ρεξχέπι, μιλώντας ενώπιον του πλήθους, απαίτησε τη διεξαγωγή «νέων συνομιλιών για το μελλοντικό(!) καθεστώς» της νότιας σερβικής κοιλάδας του Πρέσεβο, αξιώνοντας η περιοχή να τεθεί «υπό τις ασπίδες της διεθνούς κοινότητας»!

Την ίδια ώρα, o «Μουρτέζα», αυτοπροσδιοριζόμενος στέλεχος του «Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο Μπουγιάνοβατς Μεντβέγια» (UCPMB), δήλωνε σε ειδησεογραφικό πρακτορείο με αφορμή τη χτεσινή διαδήλωση: «Θα ελευθερώσουμε αυτή τη γη. Αυτή η γη θα ξαναγίνει αλβανική»...

Μπροστά στις σαφέστατες διαθέσεις Αλβανών αυτονομιστών (και...) στη Νότια Σερβία, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Νεμπόισα Τσόβιτς επέκρινε το πνεύμα υπό το οποίο διεξήχθη η χτεσινή συγκέντρωση στο Πρέσεβο, καταγγέλλοντάς την ως «κινητοποίηση με στόχο την προστασία εγκληματιών». Ο ίδιος, μάλιστα, επαναλαμβάνοντας τη λήψη έκτακτων μέτρων ασφαλείας σ' όλη τη Νότια Σερβία και δη σ' όσες περιοχές της περιοχής βρίσκονται στα όρια με το Κοσσυφοπέδιο, εξέφρασε το φόβο για την πρόκληση θερμού επεισοδίου στην περιοχή. «Δεν μπορώ να αποκλείσω», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μπουγιάνοβατς, «πιθανά επεισόδια, αλλά θέλω να επισημάνω πως ακόμη και εάν αυτά συμβούν δε θα διαπραγματευτούμε με εγκληματίες και τρομοκράτες»... Ο Τσόβιτς απηύθυνε μάλιστα έκκληση σε Σέρβους και Αλβανούς πολιτικούς παράγοντες της Νότιας Σερβίας να συνεργαστούν από κοινού «για τη διατήρηση της ειρήνης και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της περιοχής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θεσμικές διεκδικήσεις της αλβανικής μειονότητας (2009-08-04 00:00:00.0)
Αυτονομιστές του UCPMB εγκαταλείπουν θέσεις και όπλα... (2001-05-23 00:00:00.0)
Συμφωνία για μεικτή αστυνομική δύναμη; (2001-04-06 00:00:00.0)
Η αποπομπή Μιλόσεβιτς και ο κλώνος του «ΟΥΤΣΕΚΑ» στο Πρέσεβο (2001-03-24 00:00:00.0)
Νέες επιθέσεις παρά τα «μέτρα» του ΝΑΤΟ... (2001-03-10 00:00:00.0)
Τραυματισμός Σέρβου στρατιώτη σε νέο ένοπλο επεισόδιο στο Πρέσεβο... (2001-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ