Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ
Συμπαράσταση στους πέντε Κουβανούς πατριώτες

Αναδείχτηκε Επιτροπή Αλληλεγγύης από εκπροσώπους των μαζικών φορέων και προσωπικότητες

Τη στιγμή που οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι πολεμούν «τον άξονα του κακού» και έχουν επιδοθεί σε μιαν άνευ προηγουμένου «αντιτρομοκρατική υστερία», την ίδια ώρα, στην ίδια τους τη χώρα, καταπατούν τους δικούς τους νόμους, προκειμένου να πετύχουν την καταδίκη πέντε Κουβανών πατριωτών. Το παραπάνω ήταν το κεντρικό ζήτημα που αναδείχτηκε, στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας, για την ανάδειξη Επιτροπής Συμπαράστασης και Αλληλεγγύης στους πέντε Κουβανούς πατριώτες που βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, οι πέντε Κουβανοί καταδικάστηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για «κατασκοπία». Στην πραγματικότητα, όμως, οι πέντε Κουβανοί, κατά την παραμονή τους στο Μαϊάμι, αντιλήφθηκαν ότι αντικουβανικές ομάδες σχεδίαζαν δολιοφθορές και εγκλήματα κατά της πατρίδας τους και ενημέρωσαν την κυβέρνησή τους, όπως, άλλωστε, επιτάσσει η θεμελιώδης Αρχή του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Ωστόσο, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε άδικη δίκη, η διεξαγωγή της οποίας έγινε μέσα σε κλίμα τρόμου και έλλειψης νομιμότητας. Το αποτέλεσμα ήταν η καταδίκη των πέντε νεαρών Κουβανών, με τις ανώτατες δυνατές ποινές: Από 15 χρόνια μέχρι 2 δισ. ισόβια!

Ο Κ. Τουμασάτος, γενικός γραμματέας του Ελληνοκουβανικού, στην ομιλία του, σημείωσε: «Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος ξεκινά από τη σκέψη ότι σήμερα, με την επιβολή της βαρβαρότητας από τη νέα τάξη πραγμάτων, η ανάπτυξη της αλληλεγγύης και της φιλίας των λαών είναι επιβεβλημένη, όσο ποτέ άλλοτε».

Ο Κουβανός πρέσβης στη χώρα μας, Χόρχε Κεσάδα, χαιρετίζοντας τη χθεσινή σύσκεψη, σημείωσε: «Οι πέντε νεολαίοι Κουβανοί συγκέντρωσαν αποδείξεις και στοιχεία για ένα τρομοκρατικό δίκτυο που σκότωσε 3.000 Κουβανούς πατριώτες, στη διάρκεια των 40 τελευταίων χρόνων, που διεξάγεται ο σιωπηλός πόλεμος κατά της πατρίδας μας». Και συμπλήρωσε πως με αυτό το γεγονός (σ.σ.: της καταδίκης των πέντε Κουβανών) αποδεικνύεται η διπλοπροσωπία των Αμερικανών στο ζήτημα της τρομοκρατίας.

Τέλος, το λόγο πήρε ο Ν. Καρανδρέας, αντιπρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, ο οποίος και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιβάλουν ένα μονόπλευρο αποκλεισμό της Κούβας, ώστε οι ίδιες να μπορούν ανεξέλεγκτα να κατασκοπεύουν τη γειτονική χώρα. «Παράλληλα με τη φωνή του κουβανικού λαού για την απελευθέρωση των πέντε, έχουν υψωθεί φωνές συμπαράστασης σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, ακόμη και στις ίδιες τις ΗΠΑ», επισήμανε. Και κατέληξε: «Ο αγώνας για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε προοδευτικού πολίτη της χώρας μας».

Ποιοι αποτελούν την Επιτροπή Συμπαράστασης

Η Επιτροπή Συμπαράστασης και Αλληλεγγύης προς τους πέντε Κουβανούς πατριώτες, που βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, αποτελείται από τους: Αλέξανδρο - Γεώργιο Μαγκάκη τέως υπουργό Δικαιοσύνης, Ευάγγελο Μαχαίρα εκπρόσωπο της ΕΕΔΥΕ, Χάρη Παπαμάργαρη πρόεδρο ΕΕΔΔΑ, Μαρία Φραγκιαδάκη μέλος Διοίκησης της ΓΣΕΕ, Ασπα Μανδηλαρά εκπρόσωπο της ΟΓΕ, Δημήτρη Αγκαβανάκη εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ και μέλος της Εκτελεστικής της Επιτροπής, Μπάμπη Βαρθελίνο μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και εκπρόσωπό του, Αγγέλα Κοσμοπούλου φοιτήτρια και εκπρόσωπο της ΠΚΣ, Δημήτρη Μητσιμπούνα Α` αντιπρόεδρο του Ελληκουβανικού, Κώστα Τουμασάτο γγ του Ελληνοκουβανικού, Μίκη Θεοδωράκη μουσικοσυνθέτη, Ιάκωβο Καμπανέλλη θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη, Κώστα Καζάκο ηθοποιό και σκηνοθέτη, Μαρία Φαραντούρη καλλιτέχνη και Ζυλ Ντασσέν σκηνοθέτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ