Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ «G7»
Απλώς διαπίστωσαν ότι η κατάσταση δεν είναι καλή...

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει τη σημερινή κατάσταση της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας, η «Σύνοψη Εργασιών» της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών «G7», που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο στο Παρίσι.

Στο σχετικό κείμενο αναφέρεται ότι «η συνάντηση "G7" πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή αυξημένης ανησυχίας για τις πιθανές επιπτώσεις των διεθνών εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία». Με αυτή την κομψή διατύπωση περιγράφονται οι παρενέργειες που θα σημειωθούν στη διεθνή οικονομία από μια νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ. Σε άλλο σημείο, και για το ίδιο θέμα, το κείμενο κάνει λόγο για «γεωπολιτικές αβεβαιότητες που συνδέονται με το Ιράκ και επιτείνουν το αρνητικό οικονομικό κλίμα». Η αβεβαιότητα αυτή (η αναμονή των «αγορών» για τον απειλούμενο πόλεμο) θεωρείται ότι αποτελεί καθοριστικό στοιχείο σε αρκετούς τομείς, ενώ, συνεχίζει το κείμενο, «η διαρκής αδύναμη θέση των κεφαλαιαγορών σε συνδυασμό με την παρατεταμένη χαμηλή οικονομική δραστηριότητα διαμορφώνουν κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης και αβεβαιότητας...».

Από εκεί και πέρα, αφού για ευνόητους λόγους αποφεύγουν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, αρχίζουν τα ευχολόγια... για να διώξουν τα κακά πνεύματα που εμποδίζουν την πρόοδο της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας. «Σε αυτή τη συγκυρία - επισημαίνεται - είναι επιτακτικό να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε από τη μια πλευρά συνθήκες σταθερότητας στην οικονομία μας, αλλά ταυτόχρονα να επιδιώξουμε ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης!». Για την ΕΕ αναφέρεται ότι έχει εκδηλώσει τη δέσμευσή της να τηρήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, κάτι που εδραιώνει την αξιοπιστία του δημοσιονομικού συστήματος. Στις ΗΠΑ συνιστούν προσοχή για τον ορατό κίνδυνο διεύρυνσης των ελλειμμάτων τους, ενώ ανάλογες επισημάνσεις υπάρχουν και για την ιαπωνική οικονομία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ