Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Παράδοση Σέσελι στις αρχές της Χάγης...

ΧΑΓΗ.--

Στις αρχές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία παραδόθηκε χτες ο ηγέτης του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κινήματος Βόισλαβ Σέσελι, που κατηγορείται πως διέπραξε «εγκλήματα» ως επί το πλείστον με τη συμμετοχή και υποστήριξή του σε παραστρατιωτικές σερβικές ομάδες κατά τη διάρκεια του πολέμου που αιματοκύλησε την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Μετά την εθελούσια παράδοσή του στις αρχές της Χάγης, ο Σέσελι κλείστηκε στα κρατητήρια Σεβενεμάν.

Προ της παράδοσής του, ο Σέσελι εξήγησε πως προέβη σ' αυτή την κίνηση «προκειμένου να καταστρέψει το κακόβουλο δικαστήριο, όργανο των Αμερικανών κατά των Σέρβων». «Θα τους κάνω κομμάτια...Θα επιστρέψω απ' τη Χάγη νικηφόρος... Το πιο σημαντικό πράγμα είναι, εν τούτοις, να είμαι ο τελευταίος Σέρβος που μεταβαίνει στη Χάγη», είπε ο Σέσελι σε εκατοντάδες υποστηριχτές του που τον αποχαιρέτησαν, επευφημώντας τον στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, περισσότεροι από 10.000 Σέρβοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Βελιγραδίου σε ένδειξη συμπαράστασης υπέρ του 48χρονου ηγέτη του «Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος». Οι εισαγγελικές αρχές της Χάγης έχουν απαγγείλει σε βάρος του Σέσελι 14 κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για παραβίαση των εθίμων και δικαίου πολέμου σε Κροατία, Βοσνία και τη βόρεια σερβική επαρχία της Βοϊβοδίνας.

Στο μεταξύ, ένας άλλος κατηγορούμενος απ' το δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία (για τη συμμετοχή του σε σφαγές σε τοποθεσία πέριξ του Βούκοβαρ το 1991), ο συνταγματάρχης του (τότε) γιουγκοσλαβικού στρατού Βέσελιν Σλιβαντσάνιν αντιδρά στις προσπάθειες επικείμενης σύλληψης και απέλασής του, προειδοποιώντας πως θα ανατιναχτεί στον αέρα οποτεδήποτε οι αρχές το επιχειρήσουν.

Νεκρός Σέρβος αστυνομικός

Οχημα της σερβικής αστυνομίας που περιπολούσε σε περιφερειακό δρόμο κοντά στην πόλη Μπουγιάνοβατς στη νότια Σερβία πάτησε αντιαρματική νάρκη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αστυνομικός και να τραυματιστούν άλλοι δύο. Σε ανακοινωθέν των αρχών αναφέρεται ότι η νάρκη τοποθετήθηκε λίγο πριν τη διέλευση του οχήματος «πιθανότατα» από Αλβανούς αυτονομιστές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ