Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ»
Κριτήριο τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων τους

Σήμερα η συνάντηση Χριστοδουλάκη με τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ

Η διασφάλιση των συμφερόντων για τους ιδιώτες - μεγαλομετόχους των λεγόμενων ΔΕΚΟ είναι ο μοναδικός γνώμονας και κριτήριο λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης συναντιέται σήμερα με τις διοικήσεις των πρώην δημοσίων επιχειρήσεων προκειμένου να μεταφέρει τις κυβερνητικές κατευθύνσεις σε ό,τι αφορά τη μισθολογική και τιμολογιακή πολιτική για το 2003, για τον τρόπο λειτουργίας τους και την «ανάγκη» περικοπής των δαπανών τους στα απολύτως απαραίτητα. Πάνω από όλα, οι διοικήσεις των οργανισμών οφείλουν να λειτουργούν με κριτήρια «κόστους -οφέλους» για την αξιολόγηση όλων των επιμέρους δραστηριοτήτων τους, γεγονός που σημαίνει ότι επίσημα πλέον χάνεται και το τελευταίο ίχνος του όποιου «δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα» τους. Με βάση τα λεγόμενα του Χριστοδουλάκη και τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας προκύπτουν τα εξής:

  • Οι διοικήσεις των πρώην ΔΕΚΟ εντέλλονται να εφαρμόζουν αυστηρά την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης (δηλαδή την καθήλωση των μισθών για το 2003) και παράλληλα να περιορίσουν στα ελάχιστα επίπεδα όλες τις τυχόν πρόσθετες απολαβές των εργαζομένων.
  • Η ίδια γραμμή δίνεται και σε ό,τι αφορά συνταξιοδοτικά θέματα εργαζόμενων, για τα οποία απαγορεύεται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ρύθμιση μέσω Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
  • Επιβάλλεται ασφυκτικό πλαίσιο οικονομικής διαχείρισης, τέτοιο που να διασφαλίζει τα συμφέροντα των ιδιωτών - μεγαλομετόχων. Οι διοικήσεις έχουν εντολή να διερευνούν τη δυνατότητα οικονομικότερων λύσεων με εξωτερικές συμβάσεις αγοράς υπηρεσιών. Επίσης, ο δανεισμός επιτρέπεται μόνο για τις επενδύσεις εκείνες που θα κριθούν απαραίτητες για τη μελλοντική κερδοφορία των μεγαλομετόχων. Ταυτόχρονα οι εγγυήσεις του Δημοσίου δεν μπορούν να είναι μεγαλύτερες από το 50% του δανείου.
  • Για τις όποιες χορηγίες απαιτείται έγκριση από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων.
  • Τέλος, λόγος γίνεται για τη «συγκράτηση στα τιμολόγια» προκειμένου να αποφευχτούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ