Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Διασυνδέουν τα δίκτυα φυσικού αερίου

Με βασικό στόχο τη διασφάλιση της τροφοδοσίας της Δυτικής Ευρώπης με φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας, υπογράφτηκε προχτές, Κυριακή, διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για τη διασύνδεση των αγωγών φυσικού αερίου των δύο χωρών. Η συμφωνία υπογράφτηκε στη Θεσσαλονίκη από τον υπουργό Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλο, και τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Μεχμέτ Γκιουλέρ, ο οποίος σημείωσε πως πρόκειται για τη «συμφωνία του αιώνα».

Η κατασκευή του έργου - που με τα σημερινά δεδομένα αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους - εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΕ για την εξασφάλιση εναλλακτικών προμηθευτών και οδών φυσικού αερίου. Συνεπώς, όπως άλλωστε ομολογήθηκε και από τους δύο υπουργούς, η κατασκευή του έργου αφορά σχεδόν αποκλειστικά στην τροφοδοσία της Δυτικής Ευρώπης και ελάχιστα στην Ελλάδα. Η διασύνδεση αποσκοπεί στη μεταφορά μέσω Τουρκίας φυσικού αερίου από τις χώρες της Κασπίας (Τουρκμενιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Ιράν) στις καταναλώτριες χώρες της Δύσης. Την ίδια στιγμή, εξετάζεται και η κατασκευή αγωγού που θα συνδέει την Ελλάδα και με την Ιταλία ή εναλλακτικού αγωγού που μέσω των Βαλκανίων θα φτάσει στην Αυστρία.

Το έργο είναι μήκους 280 χιλιομέτρων και το κόστος του υπολογίζεται στα 280 εκατομμύρια δολάρια. Τα 85 χιλιόμετρα θα είναι επί ελληνικού εδάφους, από την Κομοτηνή έως τους Κήπους του Εβρου, ενώ τα υπόλοιπα, από τον Εβρο έως το Καρακαμπέι, θα κατασκευαστούν από την Τουρκία. Ο προϋπολογισμός για το ελληνικό τμήμα είναι της τάξης των 80 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι δυνατότητες μεταφοράς φυσικού αερίου σε πρώτη φάση υπολογίζεται στα 3,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που, προοπτικά, με τις ανάλογες επεκτάσεις, μπορούν να φτάσουν έως και τα 11 δισ. κυβικά μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ