Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΚΑΙ 1 ΜΑΡΤΗ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
Διαδηλώνουμε ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ

Από τις δυναμικές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στο νόμο για την αξιολόγηση - χειραγώγηση
Από τις δυναμικές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στο νόμο για την αξιολόγηση - χειραγώγηση
Στις 1 και 2 Μάρτη πραγματοποιείται στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, Σύνοδος των υπουργών Παιδείας της ΕΕ που συζητά την άσκηση των εκπαιδευτικών πολιτικών για τον «ενιαίο εκπαιδευτικό χάρτη στην ΕΕ ως το 2010». Οι αλλαγές στην εκπαίδευση αναγορεύονται σε καθοριστικό μοχλό για να προχωρήσουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και να καταστεί «ανταγωνιστικότερη» η οικονομία της ΕΕ (δηλαδή η μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων για περισσότερα κέρδη του κεφαλαίου).

Στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας συνεχίζεται και προωθείται η εναρμόνιση και λειτουργία του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος με βάση τα συμφέροντα και τους νόμους της αγοράς. Η διαφοροποιημένη δομή της εκπαίδευσης μέσα από το διπλό και βέβαια ανισότιμο σχολικό δίκτυο (Λύκειο - ΤΕΕ) δεν είναι αρκετή για την ταξική επιλογή και τη μαζική παραγωγή των «απασχολήσιμων». Γι' αυτό προωθούνται νέες αλλαγές στο περιεχόμενο και τη δομή της εκπαίδευσης, σε βάρος της ολόπλευρης μόρφωσης του μαθητή, αλλά και της επιστημονικής ποιότητας των ΑΕΙ, ώστε να μαζικοποιηθεί η στροφή στην κατάρτιση, στη «διά βίου μάθηση».

Ιδιαίτερα επιδιώκουν η υποχρεωτική εκπαίδευση να περιοριστεί στις στοιχειώδεις δεξιότητες για τις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς εργασίας, ενώ παράλληλα θα συνηθίζει τους μαθητές σε αρμόζουσες συμπεριφορές. Με τέτοιες «εκπαιδευτικές» επιδόσεις θα αξιολογείται το έργο του εκπαιδευτικού και της σχολικής μονάδας. Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και της σχολικής μονάδας μάλιστα θα αναπτύξει τον ανταγωνισμό των σχολείων με συνέπεια την παραπέρα κατηγοριοποίησή τους και τη γιγάντωση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση για τα παιδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών περιοχών.

Μέσα από τη ζωή μας ήδη κατανοούμε ότι όλος ο σαματάς για την «ποιότητα της εκπαίδευσης», την «κοινωνία της γνώσης» και τον «ψηφιακό διαφωτισμό» έρχεται να καλύψει τη σκληρή πραγματικότητα της παιδείας που αφανίζεται, σε μιαν εκπαίδευση που ολοσχερώς εμπορευματοποιείται και αθόρυβα παραδίνεται στους κανόνες της παγκόσμιας καπιταλιστικής αγοράς. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση μαθητές, φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, ευρύτερα το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ενώνουν τις δυνάμεις τους και τη δράση τους. Ετσι μετά από κάλεσμα της κίνησης «Δράση - Θεσσαλονίκη 2003» στις 4 Φλεβάρη στην Αθήνα και συμμετοχή φορέων της νεολαίας, του ΠΑΜΕ κι άλλων μαζικών οργανώσεων αποφασίστηκε η αγωνιστική «υποδοχή» των υπουργών Παιδείας της ΕΕ με παλλαϊκό συλλαλητήριο την 1η Μάρτη, ώρα 12 στα Προπύλαια. Παράλληλα, από τις 5 Φλεβάρη, σε πλατιά σύσκεψη του Συντονιστικού των ΕΛΜΕ και διδασκαλικών συλλόγων Λεκανοπεδίου, του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, Ομοσπονδιών κι Ενώσεων γονέων της Αττικής, του Συντονιστικού των φοιτητικών συλλόγων, συλλόγων σπουδαστών ιδιωτικών σχολών κ.ά. αποφασίστηκε η πραγματοποίηση πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, στις 28 Φλεβάρη και ώρα 12 επίσης στα Προπύλαια.

Στις συσκέψεις αυτές των φορέων αρνήθηκαν, αν και προσκλήθηκαν να προσέλθουν οι ΟΛΜΕ και ΔΟΕ. Οι ηγεσίες των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών προσπάθησαν στην αρχή να αγνοήσουν τη Σύνοδο των υπουργών Παιδείας της ΕΕ, γι' αυτό και η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ πρότεινε 24ωρη απεργία για τις 21/2 αντί για τις 28 Φλεβάρη και με κύριο αίτημα τη χορήγηση επιδόματος. Μετά, αφού δεν μπόρεσαν να «θάψουν» το γεγονός, προσπάθησαν να το υποβαθμίσουν με μια 3ωρη διευκολυντική (!) στάση εργασίας, ενώ για την 1η Μάρτη, όταν όλοι θα διαδηλώνουν στους δρόμους, αποφάσισαν «αντισύνοδο» σε κλειστό χώρο, παρέα μάλιστα με τον υπουργό Παιδείας, τον οποίο προσκάλεσαν να συμμετάσχει!

Μπρος όμως στη δυναμική των ευρύτερων λαϊκών κινητοποιήσεων και καθώς προχωρούσε η πρωτοβουλία των πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών και των άλλων φορέων της εκπαίδευσης για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 28ης Φλεβάρη, οι πλειοψηφίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ παρέμβηκαν υπονομευτικά και ταυτόχρονα αποπροσανατολιστικά. Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ οι παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, μαζί με τον εκπρόσωπο της «Παρέμβασης» αντιτάχτηκαν στην πρωτοβουλία των φορέων, χαρακτηρίζοντάς τους «μικρομάγαζα του Περισσού», το δε συλλαλητήριο στα Προπύλαια, όπου ήδη καλούσαν μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς χαρακτηρίστηκε διασπαστικό.

Πρόταση της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, να στηρίξει και να συμμετάσχει η ΟΛΜΕ στο συλλαλητήριο των φορέων της 28ης Φλεβάρη στα Προπύλαια, καταψηφίστηκε από όλους. Η πλειοψηφία των ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, «Συνεργασία» αποφάσισε την πραγματοποίηση χωριστού συλλαλητηρίου την ίδια μέρα στο Σύνταγμα μαζί με ΔΟΕ και ΠΟΣΔΕΠ. Ο εκπρόσωπος της «Παρέμβασης», αν και δήλωνε ότι συμφωνεί μαζί τους, δεν ψήφισε την απόφαση για διαδικαστικούς λόγους.

Για άλλη μια φορά οι συναινετικές ηγεσίες επιδιώκουν, στο όνομα της ιδιαιτερότητας του εκπαιδευτικού, να απομονώσουν τους εκπαιδευτικούς από την κοινή πάλη του ταξικού εργατικού κινήματος και να τους απομακρύνουν από τους φυσικούς του συμμάχους μαθητές, φοιτητές και γονείς. Αυτό που ενοχλεί ουσιαστικά τις πλειοψηφίες των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών σε σχέση με τους άλλους φορείς είναι ο προσανατολισμός των κινητοποιήσεων ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.

Οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ στην ΟΛΜΕ ξεκαθάρισαν ότι οι εκδηλώσεις ενόψει της Συνόδου των υπουργών Παιδείας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πάρουν αντι-ευρωενωσιακό χαρακτήρα, αλλά να περιοριστούν σε μια ήπια «κριτική ματιά» προς την ΕΕ. Γι' αυτό και οι πρωτομάστορες της κοινωνικής συναίνεσης, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στηρίζουν και συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, ενώ «καπέλο» στην όλη διαδικασία έρχεται και το κεντροαριστερό κατασκεύασμα - ανάχωμα, το «Κοινωνικό φόρουμ». Από το κοινό κείμενο των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών απουσιάζει κάθε αναφορά σε βασικές επιλογές της κυβέρνησης που θίγουν τη μόρφωση των παιδιών, αλλά και την παιδαγωγική αποστολή των εκπαιδευτικών, όπως είναι η αξιολόγηση, αν και οι σχετικοί δείκτες - κριτήρια αξιολόγησης είναι κεντρικά ζητήματα της συνόδου. Ξεχάστηκαν ακόμη οι Ν. 2525 και 2640 που ενίσχυσαν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, το διπλό σχολικό δίκτυο και τους ταξικούς φραγμούς.

Κουβέντα δε λέγεται για τις προωθούμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις του εκπαιδευτικού. Λείπει τελικά η πρόταση των αγώνων και κοινής δράσης ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική. Περιορίζονται σε κάποια αιτήματα - ευχές που αφήνουν στο απυρόβλητο τόσο την κυβέρνηση όσο και την ΕΕ. Προσπαθούν με περίτεχνες διατυπώσεις να θολώσουν τα νερά συγκαλύπτοντας ταυτόχρονα τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η ΕΕ στην εκπαίδευση. Π.χ. η μοναδική αναφορά του κειμένου στην ΕΕ είναι διατυπωμένη ως εξής: «... την έκφραση της αντίθεσης της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας μας στις πολιτικές της αγοράς που προωθούνται στα πλαίσια της ΕΕ». Δηλαδή δεν είναι η ΕΕ που προωθεί συλλογικά και ενιαία την πολιτική υποταγής της εκπαίδευσης στους νόμους της αγοράς, αλλά κάποιες «νεοφιλελεύθερες», κακές κυβερνήσεις (έξω από δω;) προωθούν τέτοιες πολιτικές.

Η κριτική τους στην Μπολόνια αφορά αποκλειστικά τον προπτυχιακό κύκλο (να μη γίνει 3ετής) κι όχι συνολικά στη διάσπαση των σπουδών σε δύο κύκλους και πιστωτικές μονάδες, στην αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, ενώ δε γίνεται καθόλου αναφορά στην περιβόητη οδηγία 89/48 της ΕΕ που εξισώνει τα ελληνικά πτυχία με κάθε είδους τριετείς σπουδές στην ΕΕ. Τονίζουν ότι οι εκδηλώσεις του «... έχουν ως στόχο να αναδείξουν το θέμα της παιδείας και της εκπαιδευτικής πολιτικής που αγωνιζόμαστε να εφαρμοστεί στη χώρα μας και στην ΕΕ». Αλήθεια για ποια εκπαιδευτική πολιτική «αγωνίζονται»; Το αίτημά τους για «καθιέρωση της 12χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης» δε συνιστά διαφορετική πολιτική, αφού δεν αναιρεί το διπλό σχολικό δίκτυο, το σχολείο της ταξικής επιλογής. Συνηγορούν με την πρόωρη διαφοροποίηση κι εγκατάλειψη της εκπαίδευσης αρνούμενοι να υιοθετήσουν το αίτημα του Ενιαίου 12χρονου Βασικού Υποχρεωτικού σχολείου για ολόπλευρη μόρφωση όλων, αίτημα που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας και του λαού μας.

Τέτοια αιτήματα μπορούν να ενώσουν εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές, γονείς, ευρύτερα τους εργαζόμενους. Γι' αυτό στις 28 Φλεβάρη και την 1η Μάρτη όλοι μαζί διαδηλώνουμε στα Προπύλαια ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Και τα ίδια συνθήματα θ' αντηχούν στις πλατείες και στους δρόμους δεκάδων άλλων πόλεων σε όλη την Ελλάδα.


Σάββας ΣΑΒΒΑΣ
Εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ