Σάββατο 1 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΣΑΜΙΝΑ»
Η δίκη θα γίνει για κακούργημα

Για κακούργημα θα παραπεμφθούν τελικά ορισμένοι από τους υπεύθυνους της τραγωδίας με το «Εξπρές Σαμίνα», που είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν στον «υγρό τάφο» 80 άτομα στις 26 Σεπτέμβρη 2000. Ο Αρειος Πάγος έκανε δεκτή την αναίρεση του εισαγγελέα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Ε. Κρουσταλάκη και αναίρεσε το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών 71/02.

Σύμφωνα με το 56σέλιδο βούλευμα του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου ανοίγει ο δρόμος για να παραπεμφθούν οι πλοιοκτήτες Κ. Κληρονόμος, και Ν. Βικάτος, καθώς και οι Β. Γιανακής, πλοίαρχος, Αν. Ψυχογιός, υποπλοίαρχος, Γ. Τριαντάφυλλος, ύπαρχος, Γ. Σκιαδαρέσης, α' μηχανικός και Δ. Τσούμας, ασυρματιστής. Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου είχε απαλλάξει τους πλοιοκτήτες της εταιρίας και τον ασυρματιστή, ενώ είχε ρίξει στα «μαλακά», παραπέμποντας για πλημμέλημα, τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.

Ο Αρειος Πάγος αναπέμπει την υπόθεση στο Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου, προκειμένου να εκδώσει νέο βούλευμα, καθώς από τις περιγραφόμενες πράξεις προκύπτει ότι υπήρξε «ενδεχόμενος δόλος» των κατηγορούμενων.

Συνεπώς, το νέο βούλευμα θα περιλαμβάνει για τους πλοιοκτήτες και τον ασυρματιστή την κακουργηματική κατηγορία της έκθεσης ανθρώπων σε κίνδυνο, ενώ θα αποδοθεί στους πλοιοκτήτες η ευθύνη της ηθικής αυτουργίας στις ψευδείς βεβαιώσεις για σωσίβια κλπ.

Στο μεταξύ το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ζητάει από το Συμβούλιο να εξετάσει και τις τυχόν ευθύνες και άλλων ατόμων, όπως των επιθεωρητών εμπορικών πλοίων για τις ψευδείς βεβαιώσεις που εξέδωσαν, ότι δηλαδή το πλοίο ήταν αξιόπλοο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ