Σάββατο 1 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
MANPOWER
Εκβιάζει την παράταση της «ενοικίασης»

Απαιτεί να μην αποδέχονται «μόνιμη» πρόσληψη οι «ενοικιαζόμενοι», για να συνεχίζει να τους απασχολεί σαν προσωρινούς

Η αποκάλυψη ενός εξόφθαλμου εκβιασμού «σφράγισε» χτες τους, τουλάχιστον αφελείς, ισχυρισμούς των εκπροσώπων των εταιριών «ενοικίασης» εργαζομένων ότι προωθούν την... πλήρη και σταθερή εργασία!

Σύμβαση εργασίας «ενοικιαζόμενου» εργαζόμενου με εργοδότη την MANPOWER ορίζει: «Ο εργαζόμενος υποχρεούται και συμφωνεί να μην αποδεχτεί άμεση πρόσληψή του στην Επιχείρηση προς την οποία δυνάμει της παρούσας σύμβασης εκτελεί τα καθήκοντά του ως βοηθός εκπλήρωσης έργου της Εταιρίας (σ.σ. MANPOWER) ή μέσω θυγατρικών ή συνδεδεμένων με την Επιχείρηση αυτή εταιριών, εντός (3) τριών μηνών από την τελευταία ημέρα, κατά την οποία παρείχε την εργασία του στην Εταιρία, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση της Εταιρίας».

Ακόμη και αυτή η ελληνική νομοθεσία, που νομιμοποίησε το «δουλεμπόριο» προβλέπει (Ν. 2956/01, άρθρο 22, παρ. 6) ότι «οποιαδήποτε ρήτρα με την οποία άμεσα ή έμμεσα απαγορεύεται ή παρεμποδίζεται η μόνιμη απασχόληση του προσωρινά απασχολούμενου μισθωτού θεωρείται άκυρη και δεν επιφέρει οποιαδήποτε σε βάρος του ή σε βάρος του έμμεσου εργοδότη έννομη συνέπεια».

Ο πρόεδρος της ΕΝΕΠΑΣΕ και διευθυντής της συγκεκριμένης εταιρίας Θ. Αβραμόπουλος, ανέφερε χτες ότι στην Ελλάδα ποσοστό 20 - 30% των «ενοικιαζόμενων» αποκτά στη συνέχεια μόνιμη και σταθερή εργασία. Θέλησε έτσι να διατυπώσει μία ακόμη ωφέλεια που δήθεν έχουν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι.

Στη συνέχεια, όμως, αναγκάστηκε να παραδεχτεί μετά από σχετική ερώτηση του «Ρ» για τον όρο της σύμβασης, ότι για λόγους «προστασίας των επιχειρηματικών συμφερόντων» της η εταιρία MANPOWER της οποίας ηγείται, θέτει το τρίμηνο όριο. Παρ' όλα αυτά επέμεινε ότι τόσο η εταιρία του, όσο και οι υπόλοιπες του κλάδου προωθούν και ενισχύουν τη μόνιμη εργασία! Αναλύοντας το «πρόβλημα», είπε ότι η αμοιβή για την «ενοικίαση» είναι πολύ μικρότερη από αυτή που απαιτείται ώστε η εταιρία να διαμεσολαβήσει για την πρόσληψη ενός εργαζόμενου. Ετσι, υπάρχουν επιχειρήσεις που ζητούν «ενοικιαζόμενο» εργαζόμενο και στη συνέχεια τον προσλαμβάνουν με αποτέλεσμα να σταματούν να πληρώνουν την MANPOWER και όλη η διαδικασία να τους έχει στοιχίσει πολύ φθηνότερα!

Στην παρατήρηση του «Ρ» ότι η εταιρία «ενοικίασης» στρέφεται εναντίον των εργαζομένων για ένα πρόβλημα που έχει με τον έμμεσο εργοδότη, η απάντηση ήταν πως ο συγκεκριμένος όρος στη σύμβαση είναι «για τα μάτια»!!!

Βεβαίως, αυτό δεν είναι το μόνο μελανό σημείο της σύμβασης. Σε άλλο σημείο αναφέρεται, ενδεικτικά, ότι η εταιρία μπορεί να καθορίζει σύμφωνα με τις ανάγκες της «τις ημέρες της εβδομαδιαίας απασχόλησης και το ωράριο της ημερήσιας εργασίας του εργαζόμενου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ