Κυριακή 9 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υπέρτατη σκέψη τους, η πατρίδα

Λέγοντας και ξαναλέγοντας «Με τη σκέψη σε σένα πατρίδα Ελλάδα» και διαβαίνοντας τις εσχατιές του τόπου μας, χιλιάδες και χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, πήραν τον αναγκαστικό δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς. Ηταν το τραγικό έτος του 1949. Εξαντλημένοι από τις κακουχίες, αιμάσσοντες -σωματικά και ψυχικά- λυσσαλέα κυνηγημένοι από τον ξενοκίνητο ελληνικό τακτικό στρατό, βομβαρδιζόμενοι από τα αεροπλάνα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, σίγουροι όμως και περήφανοι για το δίκιο των αγώνων τους, οι ηρωικοί μαχητές της λευτεριάς και ανεξαρτησίας του λαού μας, που γλίτωσαν από τους φονιάδες της δολιότερης αγγλοαμερικανικής εισβολής που έγινε σε άλλη χώρα στον 20ό αιώνα, πέρασαν στον άλλο κόσμο. Στον κόσμο που ονειρεύτηκαν αμέτρητα εκατομμύρια ανθρώπων σ' όλη τη Γη. Βρέθηκαν σε χώρες που έκλειναν τις πληγές τους από το γερμανικό ιμπεριαλισμό και συνέχιζαν, ή άρχιζαν, την οικοδόμηση του σοσιαλιστικού τους οράματος. «Οικοδόμος» του σοσιαλισμού στις χώρες που της πρόσφεραν στέγη, γιατρό, δουλιά, μόρφωση, σεβασμό και αξιοπρέπεια, έγινε και η ελληνική πολιτική προσφυγιά. Κόντρα στις πολύπλευρες οδύνες τους, οι Ελληνες πολιτικοί πρόσφυγες ρίχτηκαν ξανά σε νέο αγώνα. Στον αγώνα του καλού και του ωραίου, για το λαό της χώρας φιλοξενίας τους, προς όφελος και όλων των λαών, και κάποτε προς όφελος και της πατρίδας τους. Σχεδόν τριάντα χρόνια, οι πολιτικοί πρόσφυγες και τα παιδιά τους έζησαν, σπούδασαν, δούλεψαν, δημιούργησαν στην προσφυγιά, με το ομόψυχο σύνθημα και αίσθημα: «Με τη σκέψη σε σένα πατρίδα Ελλάδα».

Αυτό το σύνθημα - αίσθημα υποτιτλίζει το πολύτιμο για την ιστοριογραφία βιβλίο «Η ζωή μας στην πολιτική προσφυγιά», το οποίο κυκλοφόρησε η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ, Σωκράτους 79-81, 3ος όρ., τηλ. 210-5230534, φαξ 210-5230526). Πρόκειται για το συλλογικό βίωμα και αίσθημα, του οποίου τη συγγραφή ανέλαβε ο δρ. Τεχνικών Επιστημών, Γεώργιος Σύρος, ενώ την επιμέλεια ο Γρηγόρης Φώτου.

Δεν είναι το μόνο βιβλίο με αυτό το θέμα. Υπάρχουν και παλαιότερα αξιόλογα βιβλία - προσωπικές μαρτυρίες για τη ζωή των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Τούτο, όμως, το βιβλίο είναι η πρώτη και συλλογική προσπάθεια καταγραφής και της συλλογικής και ατομικής ζωής, δράσης και προσφοράς των πολιτικών προσφύγων. Προσπάθεια που, αξιοποιώντας όλα τα σωζόμενα τεκμήρια, τις συλλογικές και ατομικές μνήμες, συμπυκνώνει το συλλογικό βίωμα, όχι σαν μια γενική και αόριστη «εικόνα», αλλά αποδεικτικά μέσα από όλες τις πτυχές της ζωής και δράσης της μεγαλύτερης, ίσως, μερίδας των πολιτικών προσφύγων. Συγκεκριμένα, εκείνων που έζησαν στην ΕΣΣΔ και ιδιαίτερα στην Τασκένδη.

Σε 407 σελίδες ιστορούνται μεταξύ άλλων: Τα αίτια της ανατροπής του σοσιαλισμού, του οποίου το σωτήριο ρόλο για την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών, παραδέχονται απαξάπαντες οι σώφρονες άνθρωποι. Το ταξίδι, η εγκατάσταση, εργασία και παραγωγική δραστηριότητα των πολιτικών προσφύγων. Η εκπαίδευσή τους σε όλες τις βαθμίδες. Η εκπολιτιστική και αθλητική δραστηριότητά τους. Η συμβολή των οργανώσεών τους (κομματικών, πολιτιστικών, κλπ.). Η εφημερίδα τους. Η προσφορά των Ελλήνων επιστημόνων και καλλιτεχνών, Μάλιστα, το δεύτερο και τρίτο μέρος του βιβλίου περιέχει πληθώρα προσωπογραφιών, με σύντομα βιοεργογραφικά σημειώματα και φωτογραφίες επιστημόνων και καλλιτεχνών που διακρίθηκαν στην προσφυγιά, αρκετοί από τους οποίους, σήμερα, καταθέτουν στην Ελλάδα την «προίκα» που τους πρόσφερε ο σοσιαλισμός.


Αρ. Ελ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ