Πέμπτη 9 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενα βασικό καθήκον

Απο τις 24-26.2.2000 πραγματοποιήθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο διεθνές συνέδριο για τους εμφύλιους πολέμους στην Ευρώπη στον 20ό αιώνα. Ορισμένα ζητήματα που αναπτύχθηκαν στο συνέδριο παρουσιάστηκαν από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" (4.3.2000).

Πάνω σ' αυτή την παρουσίαση θα θέλαμε να κάνουμε τρεις παρατηρήσεις. Πρώτα πρώτα θίχτηκε το θέμα της βαρβαρότητας των εμφυλίων πολέμων από τον ιστορικό Φιλ. Ηλιού. "Η Ελλάδα είχε- σημείωσε- και Μελιγαλάδες και Μακρονήσια", έτσι δηλαδή βάζει στο ίδιο τσουβάλι και τους προδότες και τους αγωνιστές για ελευθερία και κοινωνική πρόοδο. Αλλά το κύριο είναι τι σχέση έχει ο Μελιγαλάς με τον εμφύλιο πόλεμο, με το δημοκρατικό στρατό. Στο Μελιγαλά έγινε μάχη του ΕΛΑΣ με τα τάγματα ασφαλείας το 1944 μετά την αποχώρηση των Γερμανών. Ο Δημοκρατικός Στρατός ιδρύθηκε το 1946 - 47 και τότε δημιουργήθηκε το Μακρονήσι, ο σύγχρονος "ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ" για τους αστούς ιδεολόγους.

Δεύτερο, έγινε εισήγηση απ' τη διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών, Φ. Κωνσταντόπουλου, με θέμα τη διεθνή ταξιαρχία που δήθεν πολέμησε στο πλευρό του Δημοκρατικού Στρατού. Αυτό είναι πραγματικά αποκύημα φαντασίας. Ξένη ταξιαρχία δεν πολέμησε στο πλευρό του Δημοκρατικού Στρατού. Μα, θα μου πείτε υπάρχουν έγγραφα. Προφανώς, οι διάφορες μυστικές υπηρεσίες συγκέντρωναν στοιχεία για τις ζυμώσεις που γίνονταν στις διάφορες χώρες, για να οργανωθούν διεθνείς ταξιαρχίες. Αυτή και μόνο αυτή είναι μια λογική εξήγηση.

Τέλος, ο καθηγητής Ηλ. Νικολακόπουλος υποστήριξε ότι "το ΚΚΕ μπορεί να απείχε από τις εκλογές, γιατί φοβόταν ότι μάλλον θα τις έχανε". Η "πλειοψηφία που πίστευε ότι διέθετε το ΕΑΜ μετά την απελευθέρωση ήταν "φανταστική" και όχι πραγματική". "Αν το ΕΑΜ κατέβαινε στις εκλογές του Μαρτίου 1946 θα έπαιρνε το πολύ το 35%".

Αυτές οι εκτιμήσεις είναι εντελώς αυθαίρετες. Ο κ. Νικολακόπουλος δεν έχει διαβάσει, δεν έχει ακούσει για το όργιο της τρομοκρατίας και της βίας, για το μονόπλευρο εμφύλιο πόλεμο ενάντια στο ΚΚΕ; Εμείς βέβαια εζήσαμε το όργιο της τρομοκρατίας το 1961 και κάνουμε αναγωγή στο 1946. Δεν κάνουμε αναγωγή από το τι έγινε στη Γαλλία ή στην Ιταλία εκείνη την εποχή. Εν πάση περιπτώσει υπάρχουν πιο σοβαρές πλευρές του εμφύλιου πολέμου που πρέπει να μελετηθούν, να φωτιστούν και να αξιοποιηθούν για την οργάνωση και καθοδήγηση της ταξικής πάλης. Αυτό είναι ένα βασικό καθήκον.

Υ.Γ.

Τα κανάλια αποκλείουν συστηματικά το ΚΚΕ απ' τα διάφορα πάνελ. Φαίνεται ότι θέλουν να επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει τηλεοπτική δικτατορία της αστικής τάξης και ότι η αλήθεια δε λέγεται από τις κεραίες της τηλεόρασης αλλά με το στόμα.


Κώστας ΚΑΠΠΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ