Κυριακή 23 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λαμπρό πνευματικό «παράδειγμα»

Δημαρχείο Καρδίτσας
Δημαρχείο Καρδίτσας
Μπορεί η εποχή μας να μη χαρακτηρίζεται από πνευματική ανάταση, μπορεί οι «διαφορές» να επιλύονται με πολέμους, το «δίκιο» του ισχυρού να σηματοδοτεί τις κοινωνικοπολιτικές ανακατατάξεις, η παράδοση να αλλοιώνεται και η πολιτιστική ταυτότητα να ξεθωριάζει, ενώ τα ξενόφερτα πρότυπα να δρουν ισοπεδωτικά, απομακρύνοντας επικίνδυνα, ιδανικά και αξίες, όμως συχνά, πλήθος ανωνύμων και επωνύμων συμπολιτών μας στρατεύονται για την αναβάθμιση του πολιτικού, πολιτιστικού και πνευματικού επιπέδου των κατοίκων κάποιων περιοχών. Ενα λαμπρό τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η Λαϊκή Βιβλιοθήκη «Η ΑΘΗΝΑ», της Καρδίτσας. Ενα πνευματικό ίδρυμα που διαθέτει 21.000 τόμους βιβλίων, ένα σημαντικό αριθμό παλαιτύπων, καθώς και πλήρες αρχείο τοπικών εφημερίδων.

Ο Σύλλογος Λαϊκή Βιβλιοθήκη «Η ΑΘΗΝΑ» ιδρύθηκε το 1927, ώστε να συνεισφέρει με υλικό στην εκπαιδευτική διαδικασία, να διευκολύνει την αυτομόρφωση και να ενισχύσει τις πολιτικές και κοινωνικές δραστηριότητες της περιοχής. Ξεπερνώντας τα πολυάριθμα προβλήματα, που δημιουργούσαν οι εκάστοτε κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, κατόρθωσε να λειτουργήσει θεατρικό τμήμα, χορωδία, ενώ σημαντικός ήταν ο ρόλος της στην οργάνωση συσσιτίων. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης και ανοδικής πορείας του συνέβαλε σημαντικά στην άνοδο του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων της Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, με την πολιτική βιβλίου οργανώνει διαλέξεις με θέματα σύγχρονου προβληματισμού, παρουσιάζει συγγραφείς και το έργο τους. Για την πολύτιμη προσφορά της βραβεύτηκε το 1987 από την Ακαδημία Αθηνών. Πρόεδρος της Λαϊκής Βιβλιοθήκης είναι σήμερα ο Αστέρης Χαλάτσης.

Δίκτυο παιδικών βιβλιοθηκών

Παιδική δανειστική βιβλιοθήκη
Παιδική δανειστική βιβλιοθήκη
Ομως, η παράδοση της βιβλιοθήκης για την πόλη της Καρδίτσας δε σταματάει εδώ. Λειτουργεί, επίσης, η δημοτική βιβλιοθήκη Καρδίτσας, που κλείνει 14 χρόνια λειτουργίας με απτά αποτελέσματα, καθιερώνοντας μια σημαντική θέση στους κατοίκους της πόλης και του νομού. Η δημοτική βιβλιοθήκη βαδίζει σταθερά, καλύπτοντας τα εξής πεδία: Ερευνα: Βοηθάει με το έντυπο υλικό της την παροχή πληροφοριών. Προγραμματισμός πολιτιστικών εκδηλώσεων: Διαλέξεις, βιλιοπαρουσιάσεις, εκθέσεις βιβλίων. Η λειτουργία της βιβλιοθήκης και η μεγάλη προσέλευση του αναγνωστικού κοινού δίνει τη δυνατότητα να τονιστεί ότι είναι ο ίδιος ο χώρος του βιβλίου. Συστεγάζεται μαζί τη Λαϊκή βιβλιοθήκη «Η ΑΘΗΝΑ». Στον ίδιο χώρο υπάρχει και παιδικό τμήμα. Λειτουργεί καθημερινά πρωί - απόγευμα, στο 2ο όροφο του Δημαρχείου (Αρτεσιανού 1 Τ.Κ. 43100 Τηλ. 0441 23962). Υπεύθυνη βιβλιοθήκης: Παρασκευή Σδρόλια - Κρανιά.

Οι παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας αποτελούν για τα παιδιά της πόλης μια σημαντική εμπειρία εξοικείωσης με το βιβλίο που τους παρέχεται σ' ένα περιβάλλον καλαίσθητο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους και με ποικίλα ερεθίσματα, ώστε να καλλιεργηθεί με ευχάριστο τρόπο η αγάπη τους για το βιβλίο. Δέχονται παιδιά ηλικίας από 6 έως 14 ετών και διαθέτουν βιβλία όλων των θεματικών κατηγοριών.

Το πρόγραμμα «Η πόλη στα παιδιά» πραγματοποιείται ανελλιπώς από το 1985 και περιλαμβάνει δανεισμό βιβλίων, μορφωτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία αφορούν πρωτίστως τα παιδιά, αλλά απευθύνονται συχνά και σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Γίνεται συνεργασία με γονείς, εκπαιδευτικούς και προσωπικό άλλων κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων. Επίσης, συντηρούνται σε υψηλό επίπεδο οι συλλογές σε βιβλία και παιδαγωγικό υλικό που είναι διαθέσιμα στα παιδιά. Οι δραστηριότητες των παιδικών βιβλιοθηκών περιλαμβάνουν:

Δανεισμούς βιβλίων, Βιβλιοπαρουσίαση, Βιβλιοπαιχνίδια, Επιτραπέζια παιχνίδια Παιδαγωγικά παιχνίδια (σταυρόλεξα, κουίζ, παιχνιδόλεξα κλπ.). Κατασκευές - ζωγραφική. Εκπαιδευτικά προγράμματα (προβολή slides video). Αφηγήσεις - αναγνώσεις παραμυθιών. Σήμερα στην Καρδίτσα λειτουργούν 8 παιδικές βιβλιοθήκες, σε αντίστοιχες περιοχές της πόλης.

Με συνοδοιπόρο τον Δήμο

Σημαντικός σύμμαχος και συνοδοιπόρος σε κάθε πολιτιστική προσπάθεια είναι ο Δήμος Καρδίτσας και ο δήμαρχος Χρήστος Τέγος. Ο Δήμος Καρδίτσας έχει επίσης σημαντική εκδοτική δραστηριότητα. Μια από αυτές είναι και η έκδοση «Περίπατος στην παλιά Καρδίτσα». Πρόκειται για την καταγραφή και ανάδειξη της ιστορίας της πόλης της Καρδίτσας μέσα από στοιχεία του χτες και του σήμερα. Το Λεύκωμα - Αφιέρωμα μαζί με κείμενα από την ιστορία της Καρδίτσας μέσα από δραστηριότητες της καθημερινής ζωής και κίνησης, τα πρόσωπα και τα γεγονότα, είναι μια ξενάγηση στην ιστορία της πόλης, μια ξενάγηση από το χτες στο σήμερα, μέσα από το φωτογραφικό υλικό των παλαιών φωτογράφων μας που συγκέντρωσε ο Φώτης Βογιατζής.

Οπως λέει ο δήμαρχος, Χρήστος Τέγος, ο Δήμος Καρδίτσας θα συνεχίσει αυτή την εκδοτική του προσπάθεια «αφού πιστεύει ότι η ιστορία ενός τόπου που δε γράφεται, μοιραία χάνεται στο πέρασμα του χρόνου. Είναι ηθική υποχρέωση όλων μας να συμβάλουμε στη διατήρηση και διάδοση της ιστορίας μας, για το σήμερα και αύριο της Καρδίτσας».


Σοφία ΑΔΑΜΙΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ