Κυριακή 23 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
57.000 ψυχές έφυγαν με τη θέλησή τους

1. Ρωσία: Περίπου 57.000 άνθρωποι αυτοκτόνησαν στη Ρωσία μέσα στο 2000 και 57.200 το 2001, σύμφωνα με την εφημερίδα Ισβέστγια. Ειδικότερα τα ποσοστά αυτοκτονίας αυξήθηκαν από το 1989 και διπλασιάστηκαν το 1994.

2. Υστερα από αυτή την είδηση ανέτρεξα στη βιβλιοθήκη μου και βρήκα ένα φωτογραφικό άλμπουμ από τη Μόσχα του 1930. Ξεχώρισα τη φωτογραφία, όπου νεαροί εργάτες και εργάτριες, με τις φόρμες της δουλιάς τους, χορεύουν στο στέκι τους. Το χώρο στολίζουν τα πορτρέτα των επαναστατών που τους ανέθρεψαν. Πού πήγε αυτή η γιορτή, αλίμονο, πού πήγε; Στη σημερινή ταριχευμένη αγία Ρωσία πού ακριβώς είναι θαμμένο το όνειρο;

3. Μπροστά στους αυτόχειρες τι έχουν να πουν οι κάθε λογής Αριστεριστές,τι έχουν να πουν οι ανανεωτές και Συνασπισμένοι; Πού κρύφτηκαν όλοι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Πού πήγαν όλα τα συγγράμματα περί ελευθερίας στο Σιδηρούν Παραπέτασμα, που τώρα θα σαπίζουν μέσα στις Βιβλιοθήκες; Τι έχει να πει τώρα ο προδότης Σολζενίτσιν; Δε μιλώ για φασίστες ή για τεχνικούς εξουσίας, γιατί αυτοί τη δουλιά τους έκαναν και κάνουν. Μιλώ γι' αυτούς που κάποτε -και δυστυχώς και σήμερα- κάθισαν στο ίδιο τραπέζι μαζί μας και τόλμησαν να ιδιοποιηθούν το πάθος μας, κι εμείς τους δώσαμε το χέρι, αντί να κόψουμε το δικό τους από τη ρίζα.

4. Μπροστά στους αυτόχειρες ας επαναλάβω μια αλήθεια που κοντεύει να ξεχαστεί: Η οικογένεια η δική μας είναι η επανάσταση. Δεν αναγνωρίζουμε κανέναν άλλο δεσμό αίματος, κι αν αυτός υπάρχει, θα πρέπει να επιβεβαιώνεται μέσα στην επανάσταση.

5. Σήμερα, μπροστά στην παρουσία του Λένιν, ο οποίος όχι μόνο έσπασε τον πάγο αλλά και τον μάγεψε, οι αυτόχειρες αφήνουν ό,τι πολυτιμότερο έχουν: την καταγγελία τους. Οι αυτόχειρες, με το άλμα τους στο καθόλου, δυστυχώς -δυστυχώς- δίνουν με τη ζωή τους νόημα στην αξιοπρέπεια της πατρίδας τους. Μπορεί ο Γκορμπατσόφ να ποζάρει σε διαφημίσεις για πίτσες, μπορεί να τον νοικιάζουν οι πλούσιοι του κόσμου για ένα Σαββατοκύριακο, αλλά, ό,τι και να κάνει, ο αυτόχειρας τον καταργεί με την τρομερή του χειρονομία.

6. Οι αυτόχειρες στη Ρωσία είναι σαν το χιόνι, που επιστρέφει με δύναμη και μας καθαρίζει από αυτά που έχουμε κάνει και από αυτά που μέλλεται να πράξουμε.

7. Οι αυτόχειρες καταστρέφουν τη γελοία εικόνα του Γιέλτσιν, όταν χαριεντιζόταν με τον Κλίντον. Οι αυτόχειρες ξεκινάνε και καταλήγουν στις σελίδες των πατεράδων τους: Πούσκιν, Λέρμοντορφ, Ντοστογιέφσκι. Οι αυτόχειρες είναι ο ψίθυρος της επανάστασης που έρχεται και θα έρχεται, αφήνοντας άφωνα όλα τα μικροαστικά ποντίκια που, μια ζωή κρυμμένα, απολαμβάνουν το δώρο της ζωής από το αίμα των άλλων.

8. Οι αυτόχειρες της Ρωσίας στέλνουν προς όλους το συμπαντικό τους μήνυμα: «Πεθαίνω για να μην ευτελιστώ, πεθαίνω για να μην προσβάλω τους συνανθρώπους μου, πεθαίνω για να ζω μέσα σ' ένα τραγούδι».

9. Επιστροφή στο 1917. Μήπως τόσα χρόνια, παρά την εφήμερη νίκη των καπιταλιστών, πάντοτε εκεί δεν επιστρέφουμε;

10. Με σταθερή φωνή πάντα και πάλι ο Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι συνεχίζει: «Κι όμως εμένα κανείς δε θα με στείλει στο εδώλιο, / σκυλί κανένα δε θα με γαβγίσει. / Σαν προφήτη θα βγουν με άνθη να ραίνουν το χνάρι μου. / Ολες ετούτες οι χαμένες μύτες ξέρουν: / Ιδού εγώ ο ποιητής σας! / Φοβάμαι -σαν τα καπηλειά- τη φοβερή σας κρίση! / Μονάχα εμένα μέσ' από τα καμένα κτίρια / οι πόρνες σαν σταυρό θα με σηκώσουν στα χέρια τους / και θα με δείξουν στον θεό απόδειξη της αθωότητάς τους».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ