Κυριακή 23 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μελωδικός «Ορίζοντας» στη σκοτεινιά του κόσμου

Η τραγουδίστρια Καλλιόπη Βέττα μιλά με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου της «Horizon» και τις εμφανίσεις της στο «Συρμό»

Στο μελωδικό της «ορίζοντα» έχουν ανατείλει όμορφα τραγούδια, σμιλεμένα από μια αξιόλογη φωνή με μεγάλο εύρος δυνατοτήτων. Μαζί της «ταξιδέψαμε» στη «Χώρα των Ασμάτων» και στο «Φως», γευτήκαμε το «Κοντσέρτο για μια φωνή», ενώ μέσα από το «Καλειδοσκόπιο» αποκαλύφθηκαν γοητευτικοί φωνητικοί ιριδισμοί και «τοπία» της ψυχής. Η τραγουδίστρια Καλλιόπη Βέττα, συνεχίζοντας τη δισκογραφική διαδρομή της, προτείνει έναν ακόμα μουσικό «ορίζοντα», το άλμπουμ «Kalliopi Vetta -Horizon» («Virgin»). Ο ελληνογαλλικής παραγωγής δίσκος, που μόλις κυκλοφόρησε στη χώρα μας και συγχρόνως στο εξωτερικό, αποτελεί μια μουσική περιπλάνηση στη Μεσόγειο. Τη δισκογραφική παραγωγή υπογράφουν ο Γάλλος συνθέτης και παραγωγός Φιλίπ Εϊντέλ (γνωστός για τη μουσική των ταινιών «Μαχαμπαράτα» του Πίτερ Μπρουκ και «Χόουμ οφ δε Μπρέιβ», καθώς και για την υποψηφιότητά του για τα βραβεία «Victoire de la Musique» το 1998) και ο δικός μας συνθέτης και παραγωγός Γιάννης Ιωάννου, ο οποίος και στο παρελθόν έχει υπογράψει πολλά από τα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει η Κ. Βέττα. Η φωνή της τραγουδίστριας ένωσε τις «ματιές» των δύο παραγωγών προς την ίδια πλευρά του «ορίζοντα», ενός άλμπουμ που περιλαμβάνει πρωτότυπες συνθέσεις και διασκευές ελληνικών και ξένων τραγουδιών.

Η πρώτη ζωντανή παρουσίαση του δίσκου έγινε πριν λίγες μέρες στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ», τηλ. 210.5203.661), όπου η Καλλιόπη Βέττα θα πραγματοποιήσει δύο ακόμα εμφανίσεις, αύριο (10.30μ.μ.) και την Τρίτη. Πρόκειται, όπως λέει η τραγουδίστρια, «για μια διαφορετική μουσική σκηνή, το μοναδικό ίσως χώρο στην Αθήνα, που ο θεατής έχει άμεση επαφή με τη σκηνή. Αυτό θεωρώ ότι είναι το μεγάλο προτέρημα του "Συρμού". Δεν παρεμβάλλεται τίποτα άλλο, εκτός από τη σκηνή και το θεατή. Είναι ένας χώρος όπου μπορεί να λειτουργήσει το τραγούδι και η ουσιαστική επαφή του καλλιτέχνη με τον κόσμο». Στην ίδια σκηνή η Κ. Βέττα συναντάται για πρώτη φορά με τον Κώστα Παυλίδη, τον τραγουδιστή με την ιδιαίτερη φωνή, που επίσης πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το νέο του δίσκο με τίτλο «Ποια γη και ποια πατρίδα».

Διεθνής κυκλοφορία με ελληνικό στίχο

Η Καλλιόπη Βέττα με τους Φιλίπ Εϊντέλ και Γιάννη Ιωάννου
Η Καλλιόπη Βέττα με τους Φιλίπ Εϊντέλ και Γιάννη Ιωάννου
Αναφερόμενη στον καινούριο δίσκο της, η Κ. Βέττα λέει: «Η προετοιμασία του δίσκου ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια από μία ιδέα των Γάλλων να κάνουν ένα δίσκο που θα κυκλοφορούσε στο εξωτερικό. Παλιότερα συμμετείχα σε έξι, επτά συλλογές που είχαν κυκλοφορήσει στο εξωτερικό με ένα τραγούδι. Από εκεί είχαν γνωρίσει τη φωνή μου και μου έκαναν την πρόταση για μια ελληνογαλλική παραγωγή, με παραγωγό από την πλευρά της Γαλλίας τον Φιλίπ Εϊντέλ. Τον ήξερα από παλιότερα σαν συνθέτη και μάλιστα βραβευμένο από συμμετοχή του σε μουσικές ταινιών. Σαν παραγωγός έχει ασχοληθεί με αυτό που λέμε "world music", κάνοντας δίσκους όπως παλιότερα το "Μάμας", ένα δίσκο με μουσικές της Μεσογείου. Από την ελληνική πλευρά παραγωγός είναι ο Γιάννης Ιωάννου, με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί πολλά χρόνια και ξέρει καλά τη φωνή μου, τις δυνατότητές μου. Σε αυτή τη διαδικασία αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες, τεχνικές πιο πολύ. Ο δίσκος, στο μεγαλύτερο μέρος, γράφτηκε στο Παρίσι, ενώ κάποια πράγματα στην Ελλάδα. Οι δυσκολίες πάντως ξεπεράστηκαν, ο δίσκος βγήκε και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Ολα τα τραγούδια του δίσκου, που ήδη κυκλοφορεί διεθνώς, όσο κι αν φαίνεται απίθανο, είναι σε ελληνικό στίχο. Και αυτό το θεωρώ κατάκτηση, αν και δεν παλέψαμε ιδιαίτερα για να το επιτύχουμε. Ηταν ιδέα και των Γάλλων κάτι τέτοιο, έτσι ώστε να μπορώ να ερμηνεύσω και να στηρίξω όσο το δυνατόν καλύτερα τα τραγούδια και να έχει μια αλήθεια το αποτέλεσμα. Αλλά και ο ίδιος ο Φιλίπ, ασχολούμενος με μουσικές του κόσμου και της Μεσογείου, θεωρεί ότι τα αυτιά των ακροατών έχουν συνηθίσει να ακούνε τραγούδια από διαφορετικές χώρες. Η μη κατανόηση των στίχων δε στέκεται εμπόδιο στο να εισπράττουν τη συγκίνηση που μεταφέρει ένα άκουσμα, είτε αυτό είναι στα πορτογαλέζικα, είτε στα σενεγαλέζικα, είτε σε άλλη γλώσσα».

«Ταξιδεύοντας» στη Μεσόγειο

Στο δίσκο περιλαμβάνονται συνολικά δεκατέσσερα τραγούδια. Ανάμεσά τους τρία καινούρια τραγούδια που έγραψε ο Εϊντέλ για τη φωνή της Κ. Βέττα (και αυτά σε ελληνικούς στίχους του Γιάννη Γιαβάρα και του Γιάννη Ιωάννου). «Ουσιαστικά βγήκαν ελληνικά τραγούδια», λέει η τραγουδίστρια, σημειώνοντας ότι και η χώρα προέλευσής τους «η Γαλλία, όπως και η Ελλάδα, είναι ένα μουσικό σταυροδρόμι. Ενιωσα ότι αυτά τα τραγούδια με αφορούν άμεσα, ότι γράφτηκαν εδώ. Εξάλλου, είναι τόσο κοντινές οι μουσικές. Η μείξη των ήχων είναι κάτι που μου αρέσει πολύ. Σε αυτό το δίσκο ανακατεύονται ήχοι Ανατολής και Δύσης, ενώνονται διαφορετικές μουσικές, διαφορετικοί πολιτισμοί». Μέσα σε αυτό το «κλίμα», στο δίσκο συμπεριλήφθηκαν και τραγούδια από προηγούμενους δίσκους της (τρία του Γ. Ιωάννου), καθώς και τα παραδοσιακά «Απάνω στην τριανταφυλλιά», «Ο Ξένος», «Γιάννη μου, το μαντήλι σου», αλλά και η «Μισιρλού», όπως και το «Πάθος» των Πορτογάλων «Μαντρεντέους». Επίσης, μια «Γυμνοπαιδία» του Ερίκ Σατί, σε στίχους του Παρασκευά Καρασούλου («Ο ουρανός του κυρίου Σατί»), καθώς κι ένα «κρυφό» τραγούδι, που ερμηνεύει η Κ. Βέττα μαζί με τον Ανδαλουσιανό τραγουδιστή Τάτο, ο οποίος παίζει και κιθάρες φλαμένκο. «Γενικά, λέει η ερμηνεύτρια, ενώ ο δίσκος φαίνεται ότι περιέχει πράγματα διαφορετικά μεταξύ τους, διαθέτει ένα χαρακτήρα που προσδιορίζεται πιο πολύ από το μουσικό του ύφος. Και από την ατμόσφαιρά του, την οποία μπορεί να καταλάβει κάποιος καλά ακούγοντας το υλικό από την αρχή μέχρι το τέλος. Υπάρχει μια συνέχεια στο υλικό, δεν είναι ανεξάρτητο το ένα κομμάτι από το άλλο».

«Δύσκολες μέρες»

- Ο μελωδικός σας «Ορίζοντας» αυτές τις μέρες σκοτεινιάζει από την αντάρα του πολέμου στο Ιράκ.

- Είναι γενικά πάρα πολύ δύσκολες οι μέρες που περνάμε. Είναι δυσκολότερες λόγω του πολέμου και εξαιτίας της συνεχούς απειλής των Αμερικάνων που έχουν την έπαρση ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχει όμως απάντηση. Εγώ είμαι πάντως αισιόδοξη. Ολα αυτά τα πολύχρωμα κινήματα κατά του πολέμου που έχουν αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο με κάνουν αισιόδοξη. Και το πιο ωραίο είναι ότι βλέπουμε τέτοια κινήματα και στην ίδια την Αμερική. Εκεί που πιστεύαμε ότι δεν υπήρχε περιθώριο αντίδρασης, εξαιτίας του βομβαρδισμού από τα ΜΜΕ και της τεράστιας προπαγάνδας ότι οι Αμερικανοί είναι οι σωτήρες του κόσμου. Είναι πολύ αισιόδοξο το ότι αναπτύσσονται τέτοια κινήματα μέσα στον ίδιο τον πυρήνα.

- Είναι ανάλογη η κατάσταση και στη μουσική;

- Και στη μουσική επίσης είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Περνάμε δύσκολες περιόδους. Εχουμε φτάσει στον πάτο. Είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσουν φωνές και καλλιτέχνες που έχουν μια στάση διαφορετική. Χρειάζεται πολλή επιμονή και πολλή προσπάθεια και όποιος αντέξει. Δεν ξέρω πόσο θα αντέξουμε, πόσο θα αντέξω και εγώ η ίδια κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Μετά τις εμφανίσεις της στο «Συρμό» η Κ. Βέττα θα πραγματοποιήσει μουσικές παραστάσεις στην περιφέρεια. Στις 3/4 θα εμφανιστεί στην Καβάλα (Νησί), στις 4 και 5/4 στη Θεσσαλονίκη («Μύλος») και στη συνέχεια σε άλλα μέρη της Ελλάδας και στην Κύπρο, ενώ υπάρχουν και κάποιες προτάσεις για εμφανίσεις στο εξωτερικό, χωρίς ακόμα να έχουν οριστικοποιηθεί οι ημερομηνίες.


Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ