Σάββατο 22 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ
Δασοκτόνα λαίλαπα από την κυβέρνηση

Μόνο θλίψη πρόσφερε στην ανθρωπότητα η χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Δασοπονίας, καθώς τόσο παγκοσμίως όσο και στη χώρα μας η λογική της κερδοσκοπίας, η εμπορευματοποίηση και η κυριαρχία των νόμων της αγοράς στα δασικά οικοσυστήματα και στο περιβάλλον έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση, η οποία δεν είναι απλά ανησυχητική, αλλά κάτι περισσότερο από κρίσιμη.

Την ίδια στιγμή που δεκάδες πυρκαγιές κατακαίνε τα τροπικά δάση του Αμαζονίου, στη χώρα μας η κυβέρνηση ετοιμάζεται με ένα δασοκτόνο νομοσχέδιο να αποχαρακτηρίσει τα μισά περίπου δάση και δασικές εκτάσεις της και να τα παραδώσει στους καταπατητές και στην τσιμεντοποίηση.

Το νομοσχέδιο αυτό δεν αποτελεί βέβαια παρά την «κορυφή του παγόβουνου» της αντιδασικής της πολιτικής, καθώς έχουν προηγηθεί η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος - σε αγαστή συνεργασία με τη ΝΔ - η τροπολογία στο νόμο για το Εθνικό Κτηματολόγιο, με την οποία το δημόσιο χαρίζει στους καταπατητές όλες τις εντός σχεδίου δασικές εκτάσεις που έχουν καταπατήσει και τσιμεντοποιήσει με την ανοχή όλων των κυβερνήσεων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση φροντίζει να παίζει το ρόλο του «Νέρωνα» σε βάρος των δασών με άλλα μέτρα, αφού:

  • Περιορίζει τα κονδύλια του προϋπολογισμού για τα δάση και διατηρεί τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, με αποτέλεσμα να είναι εντελώς αδύνατη ακόμα και η συντήρηση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης.
  • Δεν υλοποιεί το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα Δάση, που θα εξασφάλιζε μια ελάχιστη προστασία σ' αυτά, αλλά κάνει ακριβώς τα αντίθετα.
  • Δεν υλοποίησε τον Ενιαίο Φορέα Δασοπροστασίας, σε αντίθεση με τις προτάσεις των φορέων.
  • Ξεχώρισε την καταστολή των δασικών πυρκαγιών από την πρόληψη και προκαταστολή, διασπώντας έτσι την ορθολογική και σε επιστημονική βάση διαχείριση των δασικών πυρκαγιών.
  • Ανέθεσε με νόμο του ΥΠΕΧΩΔΕ, στα πλαίσια του προγράμματος «Νατούρα 2000», τη διαχείριση και προστασία τεράστιων δασικών οικοσυστημάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Την ίδια στιγμή και χωρίς αιδώ το υπουργείο Γεωργίας με μια εντελώς υποκριτική και εξοργιστική ανακοίνωσή του καλεί τους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους φορείς να βοηθήσουν «τα δάση μας να διατηρηθούν και να επαυξηθούν, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην άνοδο του οικονομικού, πολιτιστικού, μα και περιβαλλοντικού επιπέδου του λαού μας»!!!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μνημονιακοί και «αντιμνημονιακοί» διαγραμμένοι του ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν τους όρους του νέου μνημονίου (2012-02-18 00:00:00.0)
Μνημονιακοί και «αντιμνημονιακοί» διαγραμμένοι του ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν τους όρους του νέου μνημονίου (2012-02-18 00:00:00.0)
Εμπρηστική «σκυταλοδρομία» (2007-07-01 00:00:00.0)
Δασοκτόνο «γαϊτανάκι» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (2006-09-10 00:00:00.0)
Υπόθεση του λαού η προστασία των δασών (2000-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ