Παρασκευή 10 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χαμόγελα αισιοδοξίας και επιφυλάξεις

Aπό την τριμερή συνάντηση Μπάρακ, Μουμπάρακ, Αραφάτ

Associated Press

Aπό την τριμερή συνάντηση Μπάρακ, Μουμπάρακ, Αραφάτ
ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΧ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

«Ελπιδοφόρες και αισιόδοξες», χαρακτήρισε τις τελευταίες εξελίξεις στην ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία» ο Αιγύπτιος Πρόεδρος. Τον Χόσνι Μουμπάρακ συνάντησαν, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ για να τον ευχαριστήσουν για την «αποδοτική παρέμβασή» του αλλά και για να τον ενημερώσουν σχετικά με τα όσα συμφωνήθηκαν, στις δύο συναντήσεις τους, πριν από λίγα 24ωρα υπό την αμερικανική διαμεσολάβηση.

Σύντομη τριμερή συνάντηση ανάμεσα στους Μπάρακ - Αραφάτ - Μουμπάρακ πραγματοποιήθηκε, χτες, στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέικ. Μετά το τέλος της, δηλώσεις έκανε μόνο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, ο οποίος πλαισιωνόταν από τους συνομιλητές του. Ο Μουμπάρακ χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικές τις εξελίξεις και δήλωσε βαθιά αισιόδοξος ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η «ειρηνευτική διαδικασία», που άρχισε πριν από 6 χρόνια. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος εκτίμησε ότι «κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συναντήσεων πολλά ζητήματα επιλύθηκαν».

Επισήμως, πάντως, δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εντός των προσεχών ημερών, ο ισραηλινός στρατός θα αποχωρήσει από το 6,1% της Δυτικής Οχθης, από περιοχές πυκνοκατοικημένες, όπως ήθελαν οι Παλαιστίνιοι, αλλά που δεν προσεγγίζουν την Ιερουσαλήμ. Στις 20 του Μάρτη θα αρχίσει, και επισήμως στην Ουάσιγκτον, ένας νέος γύρος συνομιλιών για να καταληχθεί μέχρι το Μάη ένα προσχέδιο οριστικής συμφωνίας. Τον Ιούνη, ο ισραηλινός στρατός θα προχωρήσει στην τελική αποχώρησή του από τη Δυτική Οχθη και το νέο χρονοδιάγραμμα θέτει τη 13η του Σεπτέμβρη ως όριο για την υπογραφή οριστικής συμφωνίας.

Επί της ουσίας, πάντως, η κατάσταση δεν είναι και τόσο αισιόδοξη όσο φαίνεται μέσα από τις, εκατέρωθεν, δηλώσεις. Οπως υπογραμμίζουν πολλοί πολιτικοί αναλυτές, η συμφωνία, που πέτυχε η αμερικανική διαμεσολάβηση, δεν αφορά παρά μόνο σε διαδικαστικά ζητήματα και όχι στις κύριες διαφωνίες των δύο πλευρών: Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, τα σύνορα της παλαιστινιακής οντότητας, την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων. Η Παλαιστινιακή Αρχή επιδιώκει να έχει εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερο έδαφος της Δυτικής Οχθης, πριν αρχίσουν οι τελικές συνομιλίες, ενώ το Ισραήλ επιδιώκει να διατηρήσει την κυριαρχία του σε κομβικά σημεία καθώς και την περίμετρο της Ιερουσαλήμ. Σήμερα, το Ισραήλ κατέχει το 60% της Δυτικής Οχθης, παρά τις αλλεπάλληλες αποχωρήσεις.

Καθημερινές επιδρομές και επιθέσεις

Δύο εξόδους πραγματοποίησαν, και χτες, τα ισραηλινά μαχητικά στο Νότιο Λίβανο και έπληξαν θέσεις στην κοιλάδα Ικλίμ αλ Τουφάχ, ως αντίποινα για προηγούμενες επιθέσεις, με ρουκέτες και όλμους, της «Χεζμπολάχ» εναντίον ισραηλινών στόχων στην περιοχή Ριχάν της κατεχόμενης ζώνης. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τόσο τις επιθέσεις της «Χεζμπολάχ» όσο και τις επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας, αλλά δεν έγινε γνωστό αν υπάρχουν θύματα. Οπως έγινε γνωστό, από επιδρομές των ισραηλινών μαχητικών, την Τετάρτη, τραυματίστηκε ένας Λιβανέζος στρατιώτης, ένας στρατιώτης του ΟΗΕ και ένας Λιβανέζος πολίτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ