Παρασκευή 28 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Πολιτική αγυρτείας

Στο χέρι των βαμβακοπαραγωγών να μην περάσουν οι νέες αυθαιρεσίες της κυβέρνησης

Για δεύτερη μέρα χτες χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί «ξαναγεύτηκαν» τις αυθαίρετες μεθοδεύσεις που σχεδίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι περισσότεροι φόρτωσαν τις καρότσες τους με τις ποσότητες βαμβακιού που την περασμένη βδομάδα τους γνωστοποιήθηκε ότι θα μπορούσαν να παραδώσουν, αλλά επειδή προχτές έπεσε νέο μαχαίρι, βρέθηκαν προ εκπλήξεως, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τους επιτρεπόταν να παραδώσουν όλο το βαμβάκι που υποτίθεται ότι δικαιούνταν και σε κάποιες περιπτώσεις δεν επιτρεπόταν να παραδώσουν ούτε κιλό. Το ίδιο πρόκειται να ισχύσει σήμερα, αύριο και τη Δευτέρα, όπου θα πρέπει να παραδοθούν οι υπόλοιπες ποσότητες που όρισε η κυβέρνηση.

Η κατάσταση αυτή δικαιολογημένα έχει προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση των βαμβακοπαραγωγών, τους οποίους η κυβέρνηση φρόντισε να «χωρίσει» σε πολλές υποκατηγορίες της συμφοράς. Τούτο γίνεται προκειμένου να περάσει η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» και του αποπροσανατολισμού των βαμβακοπαραγωγών από την πραγματική αιτία του προβλήματος, που είναι η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική και τα όσα ορίζει ο καταστροφικός κανονισμός για το βαμβάκι. Να σκεφτούν οι βαμβακοπαραγωγοί πως εξαιτίας του νέου κανονισμού, μέσα σε δύο χρόνια χάνουν γύρω στα 40 δισ. δρχ. από επιδότηση, για τη σοδειά του 2001 και του 2002, σε σύγκριση με τον επίσης αρνητικό κανονισμό που ίσχυε πριν το 2001.

Τα καμώματα της κυβέρνησης κατήγγειλε χτες με δήλωσή του στο «Ρ» ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας. Συγκεκριμένα ο Β. Μπούτας τόνισε:

«Από την πρώτη μέρα της παραλαβής βαμβακιού αποκαλύφτηκαν για άλλη μια φορά οι αυθαίρετες μεθοδεύσεις σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών. Αποκαλύφτηκαν πέρα για πέρα οι τεράστιες ευθύνες του υπουργείου Γεωργίας, της κυβέρνησης και όσων συμφωνούν και στηρίζουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τον κανονισμό για το βαμβάκι. Το υπουργείο Γεωργίας "πελέκισε" κυριολεκτικά τους βαμβακοπαραγωγούς, για να στριμώξει την παραγωγή στον κανονισμό που ψήφισε και εφαρμόζει η κυβέρνηση από τον Απρίλη του 2001. Θεωρούμε, ότι το μόνο αίτημα που μπορεί να ικανοποιήσει τους βαμβακοπαραγωγούς, είναι να απορροφηθούν όλες οι ποσότητες βαμβακιού που έχουν παραχθεί και να εξασφαλιστεί τιμή στον παραγωγό, 300 δραχμές το κιλό. Οπως το πάει η κυβέρνηση, για δεύτερη χρονιά γύρω στους 100.000 τόνους θα μείνουν χωρίς επιδότηση και οι βαμβακοπαραγωγοί θα υποστούν οικονομική ζημία, για να εμφανίσει η κυβέρνηση ψεύτικη τιμή στο βαμβάκι και εικονική εξόφληση της επιδότησης».

Τα «βαμβακομαγειρέματα»

Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα πίνακα που επιχειρεί να αποδώσει τα «μαγειρέματα» και τι σχεδίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις παραδόσεις βαμβακιού στο διάστημα 26 με 31/3/2003. Στην πρώτη στήλη φαίνεται ότι με τις τελευταίες δισκέτες του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τα εκκοκκιστήρια, μπορούν να παραδοθούν 72.754 τόνοι - την περασμένη βδομάδα ήταν να παραδοθούν ως επιλέξιμες ποσότητες 72.312 τόνοι - και στη δεύτερη στήλη φαίνεται πως μετά τις προχτεσινές εντολές στα εκκοκκιστήρια θα παραδοθούν τελικά μόνο 56.571 τόνοι με επιδότηση. Στην τρίτη στήλη εμφανίζονται οι κομμένες ποσότητες μετά τα τελευταία «μαγειρέματα», οι οποίες μπορούν να παραδοθούν στα εκκοκκιστήρια μόνο με εμπορική τιμή και το ύψος τους φτάνει τους 16.183 τόνους. Στην τέταρτη στήλη υπό τον τίτλο «ποινή», φαίνεται πώς κατανέμονται ανά νομό οι 7.406 τόνοι, που είναι ποσότητες βαμβακιού οι οποίες παραδόθηκαν μέχρι 31/12/2002 και οι κάτοχοί τους πρέπει να επιστρέψουν πίσω την επιδότηση που πήραν, επειδή έτσι αποφάσισε μαρτιάτικα το υπουργείο Γεωργίας.

Ολα αυτά τα αυθαίρετα τερτίπια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας και της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ αποσκοπούν στο να εμφανιστεί ότι στα εκκοκκιστήρια μπήκε μια ποσότητα επιδοτούμενου σύσπορου βαμβακιού, που δε θα ξεπερνάει το 1.133.000 τόνους. Για να επιτευχθεί αυτό έπεσε νέο μαχαίρι με χαρακτηριστικά παραδείγματα σφαγής, το Νομό Βοιωτίας όπου κόπηκαν 3.692 τόνοι και άλλοι 2.357 τόνοι δέχονται ποινή και το Νομό Λάρισας όπου κόπηκαν 4.831 τόνοι και 1.140 τόνοι δέχονται ποινή. Να σημειωθεί ότι στις αποθήκες των βαμβακοπαραγωγών του Ν. Βοιωτίας εκτιμάται ότι υπάρχουν 11.000 τόνοι και του Ν. Λάρισας 60.000 τόνοι. Αυτό που επίσης δε γίνεται γνωστό είναι τι θα γίνουν οι ποσότητες βαμβακιού πέραν των 72.754 τόνων, που βρίσκονται στις αποθήκες των παραγωγών και δεν επιτρέπεται να παραδοθούν ούτε ως επιλέξιμες, ούτε με εμπορική τιμή στα εκκοκκιστήρια μέχρι τις 31/3.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ