Κυριακή 30 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
Η ελπίδα στους δρόμους

Ιράν

Associated Press

Ιράν
Αλλο ένα Σαββατοκύριακο «πολεμικών επιχειρήσεων» του φιλειρηνικού κινήματος στους δρόμους των μεγαλουπόλεων του πλανήτη, στις αμερικανικές βάσεις, στις μικρότερες πόλεις. Αλλο ένα μαχητικό «παρών» αυτού του αντιπολεμικού μετώπου, που θεριεύει, αφυπνίζει συνειδήσεις, διαπαιδαγωγεί αλλά και απειλεί άμεσα και κυβερνήσεις.

Οπως στην Ισπανία, όπου η κοινωνική αναταραχή είναι πανταχού παρούσα. Ακόμη και οι πέτρες έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στον πόλεμο αλλά και στη συναίνεση του Ισπανού πρωθυπουργού, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, που έκανε την Ισπανία μία από τις ηγέτιδες δυνάμεις της «συμμαχίας των προθύμων», η οποία σφαγιάζει αθώα παιδιά, γυναίκες, βομβαρδίζει ορφανοτροφεία στο Ιράκ. Οι ΝΑΤΟικές βάσεις στο στόχαστρο και μεγάλες συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις αναμένονται...

Ανάλογο το κλίμα και στην Ιταλία και στη Βρετανία, όπου οι αμερικανικές βάσεις είναι σχεδόν μόνιμα πολιορκημένες από διαδηλωτές, τα πανεπιστήμια υπό κατάληψη. Στη Γερμανία η εναντίωση στον πόλεμο είναι καθημερινή ευθύνη. Στις κεντρικές πλατείες των πόλεων, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια οι κινητοποιήσεις συνεχείς, οι ιερείς στις εκκλησίες αρκετές φορές καλούν τον κόσμο να λάβει μέρος στις διαδηλώσεις, ενώ σε μόνιμη βάση η αμερικανική πρεσβεία είναι περικυκλωμένη. Στη Γαλλία, στις σκανδιναβικές χώρες αλλά και στην Αυστραλία, οι μαθητές, με φαντασία και τόλμη, δε φοβούνται να συγκρουστούν προκειμένου να παραδώσουν το μήνυμα «Βιβλία και όχι βόμβες» και δίνουν το στίγμα της καθημερινότητας.

Ιορδανία

Associated Press

Ιορδανία
Στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο στην Ασία, η οργή ξεχειλίζει. Ειδικά στις αραβικές χώρες, η οργή απειλεί να γίνει η θρυαλλίδα για μία ευρύτερη ανατροπή και όχι αυτή που σχεδιάζουν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί για την περιοχή, αρχής γενομένης με την αποτρόπαιη σφαγή του ιρακινού λαού.

Στην ίδια την καρδιά του κτήνους, στο Σαν Φρανσίσκο και στη Νέα Υόρκη, οι διαδηλωτές «πεθαίνουν» συμβολικά. Ολη αυτή τη βδομάδα οι δρόμοι του Μανχάταν, της λαβωμένης μεγαλούπολης των ΗΠΑ από τα καταστροφικά γεγονότα της 11ης του Σεπτέμβρη, που στη συντριπτική της πλειοψηφία, πάνω από 75%, αντιτίθεται στον πόλεμο του «καθεστώτος Μπους», αντικατέστησαν τους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο. Στην Ουάσιγκτον οι κινητοποιήσεις καθημερινές, είτε στο Λευκό Οίκο, είτε στο Πεντάγωνο, παντού. Οι συλλήψεις μαζικές. Την Τετάρτη συνελήφθησαν απέναντι από το Λευκό Οίκο 65 διαδηλωτές, ανάμεσά τους 2 νομπελίστες, επίσκοποι, ιερείς, ιμάμηδες, πανεπιστημιακοί, βετεράνοι του κινήματος κατά του πολέμου του Βιετνάμ. Οι συλλήψεις στις ΗΠΑ, τις πρώτες μέρες του πολέμου, είναι ήδη χιλιάδες.

Το κίνημα κατά του πολέμου αναζητά ακόμη πιο δραστικούς τρόπους εκδήλωσης της αντίθεσης, σημειώνει και η «Washington Post», ενώ σύσσωμος ο αμερικανικός Τύπος κάνει λόγο για ένα δυναμικό κίνημα και μία εγκάρσια τομή στην αμερικανική κοινωνία, εξαιρετικά επικίνδυνη σε μία εποχή όπου «η χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο έπρεπε να είναι ενωμένη»...

Νότια Κορέα

Associated Press

Νότια Κορέα
Στη Λατινική Αμερική, που δίνει καθημερινά το δικό της αγώνα, για την επιβίωση αλλά και την ανατροπή του συστήματος που τους εξαθλιώνει, αυτού του ίδιου που σκοτώνει τα παιδιά του Ιράκ, δεν ξεχνούν και βρίσκονται στο δρόμο κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου.


Χρ. Μ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ