Τρίτη 8 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό... αδιέξοδο

Η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οπτικοακουστικός τομέας και ιδιαίτερα ο κινηματογράφος στην Ευρώπη, απασχόλησε την ευρωπαϊκή διάσκεψη με θέμα «Η ευρωπαϊκή πολιτιστική κινηματογραφική και οπτικοακουστική βιομηχανία, η διεύρυνση και η συνεργασία με τις τρίτες χώρες», που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Θέματα επίσης που αναδείχτηκαν κατά τις εργασίες της ήταν: η κυριαρχία των οπτικοακουστικών προϊόντων των ΗΠΑ, η σημερινή, δεινή θέση του πρώην ισχυρού κινηματογράφου των υπό ένταξη κρατών της ανατολικής Ευρώπης, αλλά και η εμμονή της ΕΕ στην πολιτική επιλογή της για «ομογενοποίηση» της πολιτιστικής διαφορετικότητας.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν συλλογικοί φορείς των δημιουργών, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σκηνοθετών(FERA) και η Διεθνής Ενωση Καλλιτεχνών του Οπτικοακουστικού Χώρου (AIDAA), η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, αλλά και εκπρόσωποι κρατικών κινηματογραφικών κέντρων, μεταξύ αυτών και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, οι εκπρόσωποι των οποίων προέβαλλαν την ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής πολιτιστικής πολυμορφίας ως το κύριο «όπλο» αντίστασης στην αμερικανική πολιτιστική επέλαση. Ωστόσο, η εναπόθεση της ισχυροποίησης αυτού του «όπλου» στις ευρωενωσιακές δομές και μάλιστα κυρίως στο επίπεδο των χρηματοδοτήσεων, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για το τελικό αποτέλεσμα, αφού η ΕΕ δεν κρύβει την πρόθεσή της να υποβαθμίσει το καλλιτεχνικό δημιούργημα σε απλό εμπορικό προϊόν.

Το κύριο βάρος στο τελικό κείμενο της διάσκεψης δόθηκε στη συνέχιση των υπαρχόντων κοινοτικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων και στη δημιουργία νέων στην ίδια λογική, αν και τα αποτελέσματά τους δεν ικανοποιούν κανέναν. Επίσης, προτείνονται ενισχύσεις στη συνεργασία με τρίτες χώρες, καθώς και ένα «αποτελεσματικό σύστημα υποστήριξης των κινηματογραφιών» των χωρών της διεύρυνσης «κατ' αναλογία των πρακτικών των άλλων ευρωπαϊκών χωρών». Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι η εικόνα της κινηματογραφίας των χωρών της διεύρυνσης κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή είναι. Ο Γιάσεκ Μπρόμσκι, πρόεδρος του Συνδέσμου Πολωνών Κινηματογραφιστών, μέλος του συμβουλίου διαχείρισης της FERA και αντιπρόεδρος της AIDAA, υπέρμαχος της ένταξης της χώρας του στην ΕΕ, σημείωσε ωστόσο ότι η εθνική υποστήριξη στις υπό ένταξη χώρες δεν πάει καλά. Χαρακτήρισε δε, την κατάσταση της κρατικής ενίσχυσης στην Πολωνία, ως «καταστροφική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ