Τρίτη 8 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εξω από το φράχτη οι δημιουργοί

Διαμαρτυρία των φωτορεπόρτερ χτες στον υπουργό Πολιτισμού

Οι φωτογράφοι με φόντο το σιδερόφραχτο Ζάππειο

Eurokinissi

Οι φωτογράφοι με φόντο το σιδερόφραχτο Ζάππειο
Αγωνιστικά «υποδέχτηκαν» τον υπουργό Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλο, οι συλλογικοί φορείς των φωτογράφων και φωτορεπόρτερ κατά τη χτεσινή προσέλευσή του στο Ζάππειο όπου διεξάγεται η ευρωπαϊκή διάσκεψη με θέμα «Πολιτισμός, πνευματική ιδιοκτησία και κοινωνία της πληροφορίας», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι φωτογράφοι ξεδίπλωσαν πανό έξω από το σιδερόφραχτο όριο του Ζαππείου με σύνθημα «Στην κοινωνία της πληροφορίας οι φωτογράφοι έχουν δικαιώματα - Οχι στην κατάργηση της εύλογης αμοιβής επί των Η/Υ», διαμαρτυρόμενοι για την αναδρομική κατάργηση της εύλογης αμοιβής των δημιουργών επί της τιμής των ηλεκτρονικών υπολογιστών για την αναπαραγωγή των έργων τους. Πρόκειται για το ποσοστό 2% επί της τιμής πώλησης των υπολογιστών που δίνονταν στους δημιουργούς. Η συγκεκριμένη διάταξη ίσχυε από το 1993 με το Ν. 2121 για τα πνευματικά δικαιώματα και καταργήθηκε πέρυσι με τροπολογία σε νόμο του υπουργείου Οικονομικών. Οι Οργανισμοί των δημιουργών έχουν καταγγείλει ως αντισυνταγματική την αναδρομικότητα της νέας διάταξης και βέβαια απαιτούν την επαναφορά της παλιάς.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων Φωτογράφων «ΦΟΙΒΟΣ», Γ. Παπαθανασίου, είπε στον υπουργό ότι η αναδρομική κατάργηση αυτού του δικαιώματός, «έγινε με σκοπό τον περαιτέρω πλουτισμό μιας ομάδας λίγων εταιριών πληροφορικής, αντί για τη στήριξη των χιλιάδων δημιουργών που τροφοδοτούν με τα πνευματικά τους έργα τη χρήση αυτών των τεχνικών μέσων, αλλά οι ίδιοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση». Ο υπουργός αρκέστηκε να πει ότι... γνωρίζει το αίτημα. Να σημειωθεί ότι οι φωτογράφοι είχαν εμποδιστεί από την αστυνομία να μοιράσουν πληροφοριακό υλικό στους μετέχοντες στη διάσκεψη.

Μία ένδειξη για τις διεργασίες στο εσωτερικό της ΕΕ σε ό,τι αφορά στον πολιτισμό, που ίσως να παραπέμπουν ακόμη και στην... εξαφάνιση του όρου από τα ευρωενωσιακά κείμενα, προέκυψε από ένα σημείο της ομιλίας του υπουργού στη διάσκεψη: «Είναι εξαιρετικά διστακτική και ανεπαρκής η θέση που κατέχει ο πολιτισμός στο οικοδόμημα των Συνθηκών της ΕΕ, ελπίζουμε όμως σε κάθε περίπτωση, να μην έχουμε οπισθοχώρηση από το σημερινό άρθρο 151 στο μελλοντικό Ευρωπαϊκό Σύνταγμα...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ομοβροντία αυτοεπαίνων (2003-07-17 00:00:00.0)
«Ανάσα» πολιτισμού από το Δήμο Νίκαιας (2003-06-26 00:00:00.0)
Οι συγγραφείς δεν είναι επαίτες (2002-09-22 00:00:00.0)
Παραίτηση υπέρ του βιβλίου (2002-08-27 00:00:00.0)
Οχι άλλο πλήγμα στους δημιουργούς (2002-07-05 00:00:00.0)
Ασύδοτη εκμετάλλευση των δημιουργών (2001-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ